FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je danas da se hitno osigura zaštita velikom broju umirovljenika kojima se i nakon donošenja novog Zakona o ovrhama, uzima mjesečno cjelokupna mirovina ili njezin najveći dio, zbog kojih ostaju bez novca za elementarne životne potrebe. "To znači da se ovrhama plijeni puno više od jedne trećine mirovine iako novim ovršnim zakonom to nije dopušteno", tvrdi u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske. Navodi kako "u ovom trenutku čak 14.166 umirovljenika plaća mjesečno za ovrhe iznos veći od 31 milijun kuna. To je čak 2200 kuna po jednom umirovljeniku, što je zabrinjavajuće s obzirom na najnovije podatke po kojima je prosječna mirovina u Hrvatskoj svega 2183 kune". Matica umirovljenika ističe kako "brojni umirovljenici snose posljedice što su potpisivali suglasnost da im se oduzima i više od jedne trećine mirovine, a na to su bili prinuđeni zbog siromaštva i bijede u koje su zapali". Ovrhe se stoga ne bi smjele provoditi bez socijalne osjetljivosti, osobito prema siromašnim građanima među kojima su najbrojniji upravo umirovljenici s niskim primanjima.

SPLIT - Još se uvijek ne znaju okolnosti željezničke nesreće koja se u subotu popodne dogodila u Kaštelima kada je poginula petogodišnja djevojčica. Policija je danas samo izjavila kako je na mjestu događaja obavljen očevid, te da je alkotestiranjem utvrđeno da 53-godišnji strojovođa nije bio pod utjecajem alkohola. Petogodišnju je djevojčicu blizu pružnog prijelaza udario teretni vlak koji je vozio na relaciji Ogulin-Split, dok je tijekom igre s drugom djecom pretrčavala prugu u Kaštel Gomilici. S teškim i po život opasnim ozljedama glave i noge kolima Hitne pomoći je prebačena u Klinički bolnički centar Split, no dežurni joj liječnici nisu mogli pomoći. Djevojčica je preminula ubrzo. Splitska je policija o ovoj tragediji izvijestila Državno odvjetništvo koje bi trebalo utvrditi postoji li odgovornost roditelja.

KARLOVAC - U tijeku je očevid radi utvrđivanja svih okolnosti u kojima je sinoć oko 18 sati na slunjskom Vojnom vježbalištu „Eugen Kvaternik“ smrtno stradao 66-godišnji zagrebački lovac. Zamjenik županijske državne odvjetnice Mladen Krajačić kazao je za Hinu da se stradavanje dogodilo sinoć oko 18 sati, te da je zbog nadolazećeg mraka jučer samo obilježen i osiguran prostor stradavanja, a očevid je započeo jutros. "U tijeku je i kriminalističko istraživanje o svemu što se dogodilo, a za sada mogu reći samo da se tijelo preminulog nalazi na karlovačkom Odjelu patologije te da sam naložio obdukciju", kazao je Krajačić. Prema njegovim riječima 66-godišnjak je u lovu zadobio teške ozljede od kojih je preminuo tijekom transporta do karlovačke bolnice. U karlovačkom centru 192 potvrđeno je da se događaj zbio „u organiziranom lovu“.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙