FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres hotelijera: obnoviti i unaprijediti neiskorištene objekte

ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Za pomake u hrvatskom turizmu, pa i hotelijerstvu važno je razviti neiskorištene potencijale i objekte, povećati investicije i zauzetost kapaciteta, produljiti sezonu, da država donese mjere za povećanje konkurentnosti te da se odgovorno i partnerstvom svih u sektoru, kao i s državom i lokalnom upravom, razvijaju destinacije.

To su neki od zaključaka današnjeg, prvog dana XV. kongresa hotelijera koji je u zagrebačkom Hotelu Sheraton, u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), okupio više od 150 domaćih i stranih sudionika.

Profesor opatijskog hotelijerskog fakulteta i jedan od osnivača nacionalne udruge hotela Zdenko Cerović istaknuo je da bi uvođenjem u funkciju i unaprjeđenjem 96 trenutno zatvorenih, devastiranih i neiskorištenih smještajnih objekta, većinom hotela, Hrvatska dobila oko 8,5 tisuća soba, 17 tisuća kreveta, 3.200 novih stalnih i još 1.400 sezonskih radnih mjesta.

To bi bez produljenja sezone donijelo i 1,6 milijuna novih noćenja, oko 100 tisuća eura prometa plus davanja za porez, naknade i ostalo, kao i milijardu eura investicija. No, te investicije treba znati 'izvući' i na tome bi, uz razvoj novih sadržaja i motiva dolaska, svi u hrvatskom turizmu najprije trebali poraditi, a tek onda na investicijama u nove objekte, smatra Cerović.

Unatoč smanjenju stope PDV-a za ugostiteljstvo na 10 posto od iduće godine, što su hotelijeri tražili od kraja 1990-ih, te drugim mjerama Vlade za poboljšanje okvira poslovanja i atraktivnosti zemlje za investicije, hotelijeri i dalje imaju velika očekivanja od države i javnog sektora, koji, kako je kazao predsjednik UPUHH-a Kristian Šustar, mora graditi temeljnu, pa i turističku infrastrukturu.

Predsjednik Uprave umaškog Istraturista Željko Kukurin kaže da kongresne centre, aqua i tematske parkove te slične objekte treba graditi javni, a ne privatni sektor, dok za uvođenje niže stope PDV-a drži da iduće godine neće imati većeg efekta na poslovanje jer su ga već 'pojeli' visoki troškovi energenata, hrane, komunalija i slično.

Ipak, i on, kao i drugi hotelijeri vjeruju da je niži PDV dugoročno dobra mjera. Otvarajući kongres i ministar turizma Veljko Ostojić je kazao kako je niži PDV dugoročno dobra mjera i za poslovanje i kao poruka domaćim i stranim investitorima jer hrvatski turizam približava okvirima konkurentskih zemalja.

Ministar vjeruje i da će hotelijeri tu mjeru znati iskoristiti u pripremama za 2013., ali i dokazati da će imati pozitivan učinak na državni proračun, a sličan efekt trebala bi imati i mjera uvođenja fiskalnih blagajni, od koje se očekuje povećanje financijske discipline te smanjenje 'crnog' poslovanja.

Za turizam i hotelijere veliki je izazov i ulazak Hrvatske u EU iduće godine, a Ostojić se nada da će oni znati iskoristiti tu veliku šansu s obzirom da će tim povodom Hrvatska globalno dobiti veliku medijsku pažnju.

Govoreći o makroekonomskom okviru turizma i hotelijerstva, ekonomski analitičar Zdeslav Šantić naglasio je da je očekivani ovogodišnji porast prihoda turizma iz inozemstva od oko 6,5 posto dosta skroman jer ga treba promatrati i u kontekstu porasta cijena od 3,2 posto ove godine. Ni 2013. zbog krize eurozone i porasta cijena neće moći biti znatno bolja u turizmu od ove godine, procjenjuje Šantić.

Predsjednik saborskog Odbora za turizam Goran Beus Richenberg naglasio je važnost skorog usvajanja strategije razvoja turizma kao i inzistiranja na kvaliteti, kreativnosti i inovativnosti u hotelijerstvu, dok su predstavnici HOTREC-a (najvažnije udruga hotelijera u EU, čiji je član nedavno postao i UPUHH) istaknuli važnost strukovne suradnje i povlačenja novca iz fondova EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙