FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: dulji rok za prilagodbu fiskalizaciji

ZAGREB/TUHELJ, 19. studenog 2012. (Hina) - Problematika predstojeće fiskalizacije i radnih odnosa, kao i prednosti koje će sektoru turizma i ugostiteljstva donijeti smanjenje stope PDV-a početkom iduće godine bile su glavne teme prvog dana jubilarnog 25. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se u organizaciji istoimenog Ceha Hrvatske obrtničke komore (HOK) održava u Termama Tuhelj.

Na dvodnevnom kongresu, koji je okupio 450 sudionika iz cijele Hrvatske, istaknuto je da je fiskalizacija i uvođenje fiskalnih blagajni trenutno jedan od većih problema koji zabrinjava struku, posebno obrtnike, te da će ugostiteljstvu donijeti brojne probleme.

Zbog toga HOK-ov Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, kako je kazao njegov predsjednik Ante Mihić, smatra da bi bilo dobro da se uz zakon donesu i odgovarajući pravilnici koji bi olakšali uvođenje fiskalnih blagajni.

Smatraju i da se ne ne bi trebalo ići odmah na represivne mjere za one koji to ne uspiju uvesti, nego da se to olakša provedbom dodatne edukacije i uvođenjem dužeg roka za prilagodbu.

Ministar turizma Veljko Ostojić izvijestio je kongres da će se do kraja godine pripremiti sveobuhvatne promjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim će se dodatno nastojati olakšati bavljenje ugostiteljskom djelatnošću, a najavio je i novu kreditnu liniju za male i srednje poduzetnike koju Ministarstvo turizma priprema u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, HBOR-om i HAMAG-om.

Osvrnuvši se na uvođenje diferencirane stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo od 10 posto s 1. siječnjem iduće godine, Ostojić je istaknuo kako vjeruje da će to biti veliki poticaj razvoju sektora i povećanju njegove konkurentnosti jer se time Hrvatska približava uvjetima poslovanja većini konkurenata.

Od toga se očekuje niz efekata, od novih investicija, preko pada cijena usluga do povećanje broja zaposlenih, naglasio je Ostojić.

O mjerama aktivnog zapošljavanja i sve većoj važnosti strukovnog obrazovanja na tržištu rada govorio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasivši da ne treba obrazovati kadrove za zavod za zapošljavanje nego one koji po završteku škole mogu naći posao. Istaknuo je i da njegovo ministarstvo radi na traženju modela kako omogućiti povremeno privremeno zapošljavanje što je kongres tražio prošle godine i što je za turizam i ugostiteljstvo jako bitno.

Kongres ugostiteljskih i turističkih djelatnika HOK-a završit će sutra usvajanjem zaključaka koje će odaslati na sve relevantne adrese, a ove godine i posebnom gastro izložbom ugostitelja i vinara s područja Krapinsko-zagorske županije u organizaciji njene Obrtničke komore kao domaćina kongresa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙