FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BEOGRAD

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine će, nakon pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji "Oluja" i otvoriti šest novih slučajeva na temelju dokaza koje posjeduje, najavio je u srijedu državni tužiltelj za ratne zločine Vladimir Vukčević. Kako prenose srbijanski mediji, Vukčević je najavio da će tužiteljstvo od Haaškog tužilaštva tražiti dostavu dokaza iz predmeta protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, budući je Haaški tribunal po međunarodnom pravu imao prednost u suđenju. "Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za kazneno gonjenje i zato se čekala pravomoćna presuda", objasnio je Vukčević. On je istaknuo da su dokazi izvedeni na prvostupanjskom suđenju, kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, relevantni i mogu pridonijeti utvrđivanju istine u zločinima počinjenim tijekom "Oluje" koje u svojim predmetima nije razmatrao Haaški tribunal.

TEL AVIV

Najmanje deset osoba je ozlijeđeno u srijedu u eksploziji bombe u autobusu u središtu Tel Aviva, u dijelu grada u kojem se nalazi i hrvatsko veleposlanstvo, ali nitko od hrvatskih građana nije ozlijeđen, saznaje Hina iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Bomba je eksplodirala u središtu Tel Aviva, nedaleko od mjesta na kojem se nalazi i hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu. Prema podacima MVEP-a, djelatnici veleposlanstva su dobro, a nitko od hrvatskih građana nije ozlijeđen u napadu. "Bomba je eksplodirala u autobusu u središtu Tel Aviva. To je bio teroristički napad. Većina ranjenih zadobila je samo lakše ozljede", rekao je Ofir Gendelman, glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, a prenose izraelski mediji. Izraelska televizija je prikazala snimke autobusa punog dima i razbijenih prozora.

RAMALAH

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je na trenutačan prekid palestinskog raketiranja izraelskih naselja u srijedu na konferenciji za novinare održanoj zajedno s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramalahu. "Opetujem poziv da palestinski militanti odmah prestanu raketirati izraelska naselja. To je neprihvatljivo", reka je Ban nakon sastanka s Abasom. "Vrijeme je za diplomaciju i okončanje nasilja" rekao je Ban i pozvao "sve koji posjeduju oružje neka poštuju humanitarno pravo". U tjedan dana u operaciji izraelske vojske "Stup obrane" na Gazu ubijeno je 140 Palestinaca, a tisuću ranjeno i žrtve su uglavnom civili. U palestinskom raketiranju izraelskih teritorija ubijeno je pet Izraelaca, među kojima jedan vojnik.

SARAJEVO

Oporbene stranke u BiH u srijedu su oštro osudile sporazum o programskom djelovanju, kojega su u utorak u Mostaru potpisali predsjednici šest parlamentarnih stranaka i koji bi trebao predstavljati osnovu za djelovanje nove vlasti na državnoj razini, ocijenivši da mostarski sporazum zapravo vodi u daljnju razgradnju BiH kao države. "Mi ćemo provedbu tog sporazuma spriječiti svim demokratskim sredstvima kao što smo ranije spriječili provedbu sporazuma iz Karađorđeva i sporazuma (Mate) Boban-(Radovan) Karadžić", izjavio je lokalnim medijima u BiH predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić aludirajući na ranije pokušaje teritorijalne podjele BiH. Iz SDA su ocijenili kako sporazum šest stranaka, čija je osnova raniji dogovor lidera Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatka Lagumdžije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, predstavlja uvod u uspostavu trećeg entiteta u državi i svođenje Bošnjaka na političku manjinu.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Janez Šušteršič rekao je, u razgovoru za televizijsku mrežu CNN, da problemi Slovenije nisu nastali s preuzimanjem eura, nego su uzrokovani strukturnim teškoćama u gospodarstvu te da očekuje da zemlja iduće godine neće trebati tražiti financijsku pomoć EU. "Financijska kriza nas je naravno jako pogodila, ali uglavnom zbog naše vlastite nekonkurentnosti i slabe gospodarske strukture", rekao je Šušteršič odgovarajući na pitanje treba li Slovenija žaliti što je 2007. godine ušla u eurozonu. Slovenija ne žali što je u euro zoni, naprotiv, zemlje izvan euro zone bile su na početku svjetske financijske krize njome pogođene još i teže zbog jake valutne krize, kao što je, primjerice, bio slučaj s Madžarskom i Islandom, a koje u Sloveniji ni danas nema, istaknuo je Šušteršič.

GOMA

Pobunjeničke snage na istoku Konga u srijedu su objavile da nakon istočnoga grada Gome koji su zauzele dok su mirovne snage Ujedinjenih naroda mirno promatrale, sad planiraju preuzeti i nadzor nad cijelom tom srednjoafričkom zemljom. Glasnogovornik pobunjenika iz organizacije M23, a promatrači smatraju da ih podupire Ruanda, rekao je da planiraju "osloboditi" zemlju. Prvo će ući u grad Bukavu, a zatim umarširati i u prijestolnicu Kinšasu udaljenu 1600 kilometara. Pobunjenici su već prije objavili da s predsjednikom Demokratske Repubike Konga Josephom Kabilom žele razgovarati o neuspješnoj primjeni mirovnog sporazuma kojim je završila prethodna pobuna 2009. godine.

SARAJEVO

Podsjećanje na 21. studenog 1995. godine kada je, parafiranjem mirovnog sporazuma u američkoj vojnoj bazi Wright-Patterson kod Daytona, okončan rat u Bosni i Hercegovini u srijedu je samo potvrdilo duboke podjele s kojima ta zemlja i danas živi. Dok se 21. studenog u Republici Srpskoj obilježava kao praznik i neradni je dan, u Federaciji BiH taj datum je potaknuo tek sporadične komentare i prigodne novinske napise i to daleko od udarnih stranica."Dnevni avaz" tako konstatira kako se od potpisivanja Daytonskog sporazuma odnos prema tom dokumentu značajno promijenio. "Predstavnici RS koji su se prije sedamnaest godina protivili dijelovima sporazuma danas ne odustaju od njegove primjene. Političari iz FBiH, nekada zadovoljni ovim sporazumom, danas ga smatraju potpuno prevladanim", ističe ovaj list.

QUETTA

Najmanje četiri pakistanska vojnika smrtno su stradala u srijedu u eksploziji bombe pri prolasku njihova vozila Quettom, središtem nestabilne pokrajine Balučistan, objavili su policijski dužnosnici. "Cilj je bilo vojno vozilo koje je pratilo školski autobus s djecom časnika. Četiri vojnika su ubijena a šest ih je ranjeno", izjavio je Hamid Šakel, šef lokalne policije. "Ima i civilnih žrtava ali zasad nemam više detalja" jer je sektor okružila vojska, dodao je taj dužnosnik, ističući da je bomba podmetnuta na motor i aktivirana na daljinu pri prolasku konvoja.

SANA

Deset osoba smrtno je stradalo u srijedu u padu jemenskog vojnog zrakoplova tipa Antonov u predgrađu glavnog grada Sane, objavio je vojni izvor. "Antonov se srušio nakon tehničkog kvara. U padu su poginuli pilot i još devet osoba", kazao je vojni izvor na internetskoj stranici jemenskog ministarstva obrane. Informacija je novinarima poslana putem sms poruke. Do pada je došlo na praznom zemljištu u Al-Hasabi, četvrti na sjeveru glavnog grada Sane, rekli su stanovnici. Na mjestu nesreće očevici su vidjeli tri spaljena tijela.

SOFIJA

Praksa napuštanja djece naslijeđena iz doba komunizma održala se u 21 državi nastaloj na prostoru bivšeg komunističkog bloka u Europi i Aziji i svake godine 15.000 djece biva prepušteno državnoj skrbi, objavila je u srijedu Sofia Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UN-ove zaklade za djecu (UNICEF). "U mnogim zemljama još se računa na smještaj u ustanovama unatoč dokazima da je takva praksa protivna interesu djeteta i da uzrokuje tjelesne i kognitivne nevolje za cijeli život", rekla je Poirier na konferenciji koja je okupila ministre i stručnjake iz 21 zemlje. Danas 1,3 milijuna djece mlađe od 18 godina u Europi i Aziji živi izdvojeno iz vlastite obitelji, a te su "brojke najveće u svijetu", navodi UNICEF u izvješću.

MOSTAR

Županijski, Zapadnohercegovački sud u Širokom Brijegu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom su desetorica navijačkih huligana nogometnog kluba "Sarajevo" osuđena na 47 mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u izgredima u Širokome Brijegu u listopadu 2009., u kojima je poginuo i njihov kolega, navijač "Sarajeva" Vedran Puljić, izvijestili su u srijedu mediji u Mostaru. Županijski sud potvrdio je presudu za navijače "Sarajeva" izričući kazne od tri do deset mjeseci za ugrožavanje ljudi i imovine u neredima koji su izbili kod stadiona Pecara u Širokome Brijegu. Oni su sudjelovali u napade na policajce, civile i imovinu u Širokome Brijegu, navodi se u medijskim izvješćima koji se pozivaju na odluku Županijskog suda u Širokom Brijegu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙