FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 10 sati

ZAGREB, 21. studenog 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 10 sati.

BRUXELLES

Ministri financija eurozone nisu uspjeli u noći s utorka na srijedu postići dogovor o novoj tranši pomoći Grčkoj te najavili da će se ponovno sastati u ponedjeljak. U pisanoj izjavi koju je nakon maratonskog sastanka objavio predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker kaže se da je "euroskupina prekinula sastanak kako bi omogućila daljnji tehnički rad na nekim elementima paketa pomoći", te da će se "ponovno okupiti u ponedjeljak, 26. studenoga". Euroskupina je pohvalila Grčku, koja je ispunila svoj dio obveza. Nakon što je Grčka obavila svoj dio posla, ministri eurozone trebaju postići dogovor oko isplate sljedećeg obroka od 31,5 milijarde u okviru već odobrenog paketa pomoći. Također je otvoreno pitanje gdje naći dodatnih 32,6 milijarde eura, potrebnih u slučaju da se Grčkoj odobri produljenje za dvije godine roka do kojeg bi trebala javni dug svesti ispod 120 posto svoga BDP-a, te produljenje s 2014. na 2016. do kada bi proračunski deficit trebala svesti ispod tri posto BDP-a.

MUMBAI

Jedini preživjeli iz skupine odgovorne za atentate u Mumbaiju u studenom 2008., 25-godišnji Pakistanac, pogubljen je vješanjem u srijedu u zatvoru na zapadu Indije, četiri godine nakon trodnevnog pokolja u kojemu je poginulo 166 osoba, objavile su vlasti. Mohamed Kasab pogubljen je u srijedu ujutro u zatvoru Yerawada u Puneu, u državi Maharashtra u kojoj je glavni grad Mumbai, nakon što mu je indijski predsjednik Pranab Mukherjee odbio zahtjev za pomilovanjem. "Kasab je premješten u zatvor Yerawada prije dvije godine. Obješen je rano jutros", izjavio je novinarima R. R Patil, ministar unutarnjih poslova Maharashtre. Kasab je dotad bio zatočen u zatvoru visoke sigurnosti u Mumbaiju.

KABUL

U samoubilačkom napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani u diplomatskoj enklavi u Kabulu, jednom od najzaštićenijih dijelova grada, poginule su dvije osobe u srijedu ujutro, objavili su dužnosnici. "Samoubojica se počeo penjati uz kuću u gradnji kad su ga ubile snage sigurnosti", izjavio je Mohamad Ajub Salangi, šef policije Kabula. Samoubojica je ipak uspio aktivirati eksploziv koji je nosio. "Dva čuvara su ubijena a još tri osobe lakše ranjene." Druga eksplozija čula se nešto kasnije u glavnom gradu Afganistana, prema zapadnom sigurnosnom izvoru.

BEOGRAD

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u srijedu da će Beograd dati punu potporu inicijativi za raspravu o Haaškom tribunalu u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u travnju iduće godine i iskoristiti sve raspoložive mehanizme za zaštitu državnih interesa, ali da se zbog presuda u Haagu neće izolirati, prenosi beogradski tisak. "Srbija zbog haaške nepravde neće podizati ‘Berlinski zid’, ali ćemo činiti sve što je u našoj moći i iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštitimo naše nacionalne i državne interese. To danas nije nimalo lako, jer se Srbiji danas sve smije raditi", ocijenio je Ivica Dačić u intervjuu "Večernjim novostima". "Narednih mjeseci, kroz diplomatsku ofenzivu, pokušat ćemo pridobiti potporu što većeg broja najutjecajnijih zemalja UN-a, da oštro i kritički govore o radu Tribunala i političkim utjecajima kojima je izložen", najavio je predsjednik vlade Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙