FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Porez na nekretnine morat će plaćati i država na svoju imobiliziranu imovinu, pa će to nakon 1. travnja biti dužna učiniti i pojedina ministarstva čija imovina neće biti u funkciji, iako ministri iznos poreza nisu ukalkulirali u svoje proračune za iduću godinu, upozorio je danas ministar financija Slavko Linić. Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu i porez na vikendice, a za imovinu koja se koristi nitko neće biti više opterećen od iznosa komunalne naknade, rekao je Linić na predavanju o perspektivama hrvatske gospodarske i financijske politike u svjetlu pristupa EU-u, koje je održao za članove Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Vanjskotrgovinskog centra Austrije i Švicarsko-hrvatske poslovne udruge. S druge strane, na nekretnine građana, poduzetnika, države i jedinica lokalne samouprave koje nisu korištene plaćat će se puni iznos poreza na vrijednost nekretnine. Vlasnicima tih nekretnina poručujemo - oslobodite se nekretnina s kojima ne znate što bi radili, inače će vas one dodatno opteretiti, istaknuo je Linić. Najavio je da će se o prijedlogu zakona o porezu na nekretnine raspravljati četiri mjeseca, tako da će svi zainteresirani imati priliku za komentare i prijedloge, a nakon toga će i Hrvatska, po prvi puta, ići u procjenu vrijednosti nekretnina.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić danas je u vezi Vladine projekcije da će BDP iduće godine rasti 1,8 posto, što mnogi ocjenjuju nedostižnim, istaknuo kako Vlada to "mora postići". Apsurdno je govoriti o štednji bez gospodarskog rasta, rekao je naglasivši da osim državnih investicija Vlada planira znatnije privući i privatni kapital. Zahtjeve za prolongiranjem ulaganja u zračne luke i ostalo nećemo prihvatiti, očekujemo odgovorno ponašanje privatnih investitora, te nastavljamo s konsolidacijom tvrtki koje imaju problema s insolventnošću, pri čemu će se najveće konsolidacije provesti u građevini. Vrlo brzo će se znati što će biti s Konstruktorom i Dalekovodom, riješili smo problem dijela Diokija, borimo se i za nastavak poslovanja drugog dijela, i želimo riješiti problem kutinske Petrokemije, a u svemu tome trebamo privatni kapital koji će Vlada nastojati privući svim potrebnim poticajima, rekao je Linić. Također je najavio da će Vlada do kraja godine riješiti dobar dio problema u vezi administrativnih prepreka na području zemljišnih knjiga, građevinskih dozvola i prostornih planova.

ZAGREB - Zadarska Tankerska plovidba objavila je danas da će sudjelovati u javnoj ponudi dionica pulskog brodogradilišta Uljanika. Temeljem prospekta Uljanika, koji je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga odobrila 31. listopada, Tankerska plovidba odlučila je sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala društva Uljanik, stoji u obavijesti Tankerske objavljenoj na Zagrebačkoj burzi. S tim u vezi, kako se navodi, Tankerska plovidba predat će potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u transakciji, držeći pritom da je postupak povećanja temeljnog kapitala pozitivan iskorak u daljnjoj konsolidaciji Uljanika. Tankerska plovidba je druga hrvatska kompanija koja je putem Zagrebačke burze objavila da će sudjelovati u dokapitalizaciji Uljanika, a nakon što je prošli tjedan to učinila rovinjska Adris grupa. Javni poziv za upis novih redovnih dionica Uljanik je objavio 9. studenog, a upis traje do 23. studenoga do 16,30 sati. Uljanik namjerava izdati najviše do 3.354.380 novih dionica, nominale 90,00 kuna po dionici, raspon cijene za upis novih dionica iznosi od 90,00 do 100,00 kuna, a konačnu će cijenu utvrditi Uprava, uz suglasnost Nadzornog odbora, 26. studenoga.

ZAGREB - Zagrebački Hotel Double Tree by Hilton nakon gotovo godinu dana gradnje i uređenja otvorio je danas svoja vrata za prve goste kojima uz smještaj u 152 moderno uređene sobe i apartmana na sedam katova nudi i multimedijski 'high-tech' poslovni centar za oko 500 sudionika te brojne personalizirane sadržaje i usluge na razini četiri zvjezdice. Zagrebački Hilton smješten je u sklopu poslovno-trgovačkog kompleksa Green Gold, a to je drugi hotel u Hrvatskoj kojim upravlja svjetski poznata hotelska grupacija Hilton Worldwide. Prije desetak godina otvoren je prvi u Dubrovniku, a ugovor je potpisan je i za Hotel Marjan u Splitu koji bi također trebao biti otvoren pod imenom Hilton u idućem razdoblju, kazao je potpredsjednik Hilton Worldwide za istočnu Europu, Izrael, Rusiju i Tursku Didier Martin. Investitor i vlasnik hotela (i Green Gold centra) Branko Perković je kazao je kako su izvođači svih radova na hotelu bili iz Hrvatske, kao i da je većina opreme, uključujući namještaj, rasvjetu i drugo koja se mogla nabaviti u Hrvatskoj. Generalna direktorica tog hotela Karin van den Berg (iz Nizozemske) ističe da imaju dosta i domaćih i stranih upita i za smještaj i za poslovni centar, a goste očekuju praktički iz cijelog svijeta, te možda malo više njih iz Europe i regije.

ZAGREB - Deloittovo istraživanje stavova financijskih direktora u srednjoj Europi pokazalo je da se u Hrvatskoj povećao udio ispitanika koji vanjsku financijsku i ekonomsku nesigurnost smatraju izrazito visokom, kao i udio onih koji smatraju da je financijska perspektiva njihove tvrtke bolja nego što je bila prije pola godine, ali i da su pesimističniji u pogledu makroekonomskih kretanja i nezaposlenosti. Udio ispitanika koji vanjsku financijsku i ekonomsku nesigurnost smatraju izrazito visokom povećao se u odnosu na početak godine, sa 15 posto na 31 posto, izvijestili su iz Deloittea u priopćenju o trećem krugu istraživanja. Istraživanjem je provedeno u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj, a obuhvatilo je više od 360 financijskih direktora najvećih tvrtki, uključujući i 51 iz Hrvatske. Na vrhu ljestvice prioriteta financijskih direktora u Hrvatskoj i dalje je rezanje indirektnih troškova, dok su investicije ostale pri dnu ljestvice za čak polovicu ispitanika. Povećao se udio onih koji smatraju da je financijska perspektiva njihove tvrtke bolja nego što je bila prije pola godine i takvih je gotovo polovica. Vezano za makroekonomska kretanja, gotovo polovica ispitanika očekuje da će Hrvatska u 2013. stagnirati, druga polovica predviđa nastavak recesije, a svega dva posto da je moguće ostvariti umjeren rast. Pesimistični su i u pogledu promjene stope nezaposlenosti - više od polovice ih smatra kako će ona i u 2013. nastaviti rast, dok tek nešto više od petine smatra da će doći do njenog smanjivanja.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze raste treći trgovinski dan za redom, Crobex je danas porastao za 0,13 posto, na 1.752,86 bodova, a Crobex10 za 0,24 posto, na 990,33 boda. Redovan promet Burze iznosio je gotovo 12 milijuna kuna, a promet iznad milijun kuna ostvarilo je četiri dionice. Promete veće od po 1,5 milijuna kuna imale su redovna dionica Adris grupe i dionica Dalekovoda, pri čemu je dionica Adrisa poskupila za 3,43 posto, na 268,99 kuna, dok je dionici Dalekovoda cijena pala za 1,21 posto, na 78,99 kuna. Promet od 1,3 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a čija je cijena blago pala, za 0,03 posto, na 206,05 kuna. Dionica Ericssona Nikole Tesle imala je promet nešto malo viši od milijun kuna, a zadnja joj je cijena 1.253,02 kune, što je 0,55 posto niža cijena od jučerašnje. Za 931,7 tisuća kuna protrgovano je dionica Vira, uz porast cijene od 1,31 posto, na 533 kune. Među trgovanijim dionicama cijena je porasla i dionicama Vupika za 0,24 posto, AD Plastika za 0,66 posto, Petrokemije za 1,05 posto, Ine za 2,21 posto te ACI-ja za 5,17 posto, a pala dionicama Badela 1862 za 0,20 posto, Končar Elektroindustrije za 0,63 posto, Konzuma za 4,75 posto, Diokija za 6,46 posto, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙