FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MFIN o Badelu: tvrtka u blokadi može se prodati

ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Račun Badela 1862 je blokiran sukladno propisima, Badel u tom smislu nije izuzetak jer je istovjetan način postupanja u odnosu na ostale tvrtke koje imaju dug prema državi, izvijestilo je danas Ministarstvo financija iz kojeg ističu i da blokada računa ne sprječava prodaju tvrtke.

"Blokada računa ne sprječava prodaju tvrtke, njeno financijsko restrukturiranje, pronalaženje strateškog partnera i njeno osposobljavanje za nastavak poslovanja. Badel u tom smislu nije jedinstven slučaj, s obzirom da je čitav niz tvrtki u sličnoj situaciji pronašlo strateške partnere (kupce), koji su preuzeli obveze tvrtke, u postupku su konsolidacije i pokretanja proizvodnje", objavilo je Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

Tim je priopćenjem Ministarstvo reagiralo na medijske napise o blokadi računa Badela 1862 i navode iz tih napisa da država prodaje vlastitu tvrtku (država u strukturi vlasništva Badela ima 67,68 posto) i istodobno blokira račun te tvrtke.

Badel 1862 jučer je putem Zagrebačke burze izvijestio da im je Carinska uprava 6. studenog blokirala žiro račun temeljem ovrhe za neplaćeni poseban porez na alkohol i alkoholna pića.

Ministarstvo financija u današnjem priopćenju ističe da "Badel ima ozbiljne poteškoće i poremećaje u poslovanju, te da je neophodno proaktivno djelovanje poslovodstva društva, poduzimanje mjera racionalizacije i štednje na svim razinama i pokretanje financijskog restrukturiranja".

Badelu je početkom svibnja ove godine reprogramiran dug po osnovi obveza prema Poreznoj upravi i Carinskoj upravi (39,5 milijuna kuna), u ukupnom iznosu od 53,8 milijuna kuna na 36 mjeseci.

Dug Badela prema Carinskoj upravi na dan 9. studenoga iznosi 21,48 milijuna kuna, a s reprogramiranim dugom od 39,5 milijuna kuna ukupno iznosi 60,99 milijuna kuna.

Za naplatu dijela duga koji nije reprogramiran (21,48 milijuna kuna) Carinska uprava je, temeljem odredbi Carinskog zakona i Općeg poreznog zakona, 3. listopada donijela dva rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava na računima banaka ovršenika, te je slijedom toga blokiran račun Badela, objašnjavaju iz Ministarstva.

Po tim rješenjima o ovrsi Badel je do 7. studenoga uplatio ukupno nešto više od milijun, te je po toj osnovi preostao dug u iznosu od 20,47 milijuna kuna.

Za novi dospjeli dug prema Carinskoj upravi, u koji nije uključen dug po kojem je blokiran račun tvrtke, Carinska je uprava donijela novo rješenje o ovrsi s danom 5. studenoga na iznos od 7,3 milijuna kuna bez kamata, tako da ukupan dug prema Carinskoj upravi iznosi 27,77 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo također navodi kako je Badel i u 2011. i u prvom polugodištu 2012. poslovao s gubitkom te kako su ukupne obveze krajem lipnja 2012. iznosile 622,8 milijuna kuna.

Društvo je u 2011. godini isplatilo otpremninu Zvjezdani Blažić (predsjednica Uprave) u neto iznosu od 900 tisuća kuna, što je bruto gotovo 1,8 milijuna kuna, podatak je kojeg iznosi Ministarstvo u svom priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙