FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčke nevolje pritisnule europske dionice

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak zbog neizvjesnosti u pogledu Grčka nakon što su ministri financija eurozone i čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nisu uspjeli postići dogovor o izmjenama uvjeta za isplatu nove tranše pomoći Grčkoj.

Londonski FTSE pao je 0,5 posto na 5.740 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto na 7.114 bodova, a pariški CAC za 0,3 posto na 3.401 bod.

Čelnik eurogrupe Jean-Claude Juncker izjavio je da će ministri financija eurozone 20. studenog održati izvanrednu sjednicu kako bi finalizirali isplatu sljedeće tranše pomoći Grčkoj.

Ministri financija produljili su za dvije godine rok u kojem Grčka mora ostvariti ciljano smanjenje duga i deficita ali su nagovijestili da moraju nastaviti pregovore kako bi dogovorili nove uvjete za pomoć. Produljeni rok znači da će se potrebna pomoć za Grčku povećati za 33 milijarde eura u razdoblju do 2016.

Još nije jasno kakav će biti udio MMF-a u tom paketu budući da je čelnica MMF Christine izrazila neslaganje s Junckerom. Istaknula je da je zacrtani rok smanjenja grčkog duga na 120 posto BDP-a do 2020. primjeren, sugerirajući članicama eurozone da bi trebale otpisati dio potraživanja po kreditima odobrenima Grčkoj.

Raspoloženje na tržištima pokvarilo je i neočekivano snažno pogoršanje njemačke gospodarske klime u studenom. Tako se odgovarajući indeks koji izrađuje utjecajni ekonomski institut ZEW strmoglavio u studenom na minus 15,7 bodova, s minus 11,5 bodova u listopadu. Ekonomisti su očekivali da će indeks za studeni iznositi minus 10 bodova.

Među gubitnicima na tržištu izdvajao se u utorak njemački dobavljač plina i električne struje E.ON, čija je dionica potonula osam posto nakon što je povukla prognozu za 2013., pozivajući se na gospodarske nesigurnosti i strukturne troškove u energetskoj industriji. Spustile su se i cijene dionica RWE-a, za tri posto.

Na značajnijem je gubitku, od gotovo pet posto, bio i britanski telekomunikacijski operater Vodafone nakon što je izvijestio o gubitku u prvoj polovici godine.

Rudarske kompanije bile su također u minusu. Anglo American je izgubio na vrijednosti 3,6 posto, Randgold Resources 2,6 posto, a Eurasian Natural Resources 2,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,2 posto i iznosio je 8.661 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙