FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Jedna od temeljih uloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) je promocija najviših vrijednosti društva nadilazeći svaku ideologiju i pristranost a upoznavanje s njezinim radom i članovima, te vrijednom nacionalnom baštinom koju ona čuva, jedan je od načina jačanja hrvatske javne samosvijesti i stvaranja transparentnije Akademije koja je akademija svoga naroda u pravom smislu te riječi, kazao je danas na svečanom otvorenju Dana otvorenih vrata HAZU-a njezin predsjednik Zvonko Kusić. "HAZU je jedna od temeljnih institucija hrvatskog naroda i svih njenih građana. Ona je stvarala njezinu suvremenu povijest i ona je čuvar nacionalnog i kulturnog identiteta. Današnja manifestacija i formalno otvara njezina vrata svim građanima Hrvatske, kako bi pokazali sve ono za što Akademija služi hrvatskom narodu, te kako bi svi naši građani dobili priliku upoznati svoju Akademiju i vidjeti sva ona znanstvena i umjetnička dostignuća koja Akademija čuva i stvara", kazao je Kusić. HAZU je danas stabilna i nezavisna institucija, otvorena budućnosti sa zadaćom da sudjeluje u rješavanju aktualnih pitanja i da na taj način djeluje na stvaranje nove suvremene Hrvatske, a promocija i afirmacija umjetnosti i kulture osobito su važni za čuvanje hrvatskog kulturnog identiteta u novoj zajednici (nakon priključenja Hrvatske Europskoj uniji), napomenuo je predsjednik HAZU-a.

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader danas je u svojoj obrani ponovno odbacio optužbe da je od MOL-a primio mito kako bi toj tvrtki omogućio većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini. "Želim odbaciti insinuacije USKOK-a i Roberta Ježića da sam primio mito od MOL-a. Nisam ga tražio niti primio", kazao je Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je jučer odbacio i optužbe za ratno profiterstvo zbog navodnog primanja provizije od austrijske Hypo banke. U iscrpnom izlaganju Sanader je objasnio povijest odnosa Ine i MOL-a te ulogu hrvatske vlade čiji je vlasnički udio u nacionalnoj naftnoj kompaniji od 2003. do 2009. pao sa 75 na oko 44 posto. Novonastala situacija zahtijevala je i promjenu međudioničkog ugovora za koji su, prema Sanaderovim riječima, sa strane hrvatske vlade bili zaduženi tadašnji ministri Damir Polančec, Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, a kasnije i Jadranka Kosor. Sanader je kazao da Polančecu koji je vodio pregovore nikada nije dao nalog u kojem bi smjeru pregovori trebali ići ili na koji način trebaju završiti.

ZAGREB - Radnici URIHO-a podržavaju upravu koja u potpunosti ispunjava obveze prema njima, a zaposlenik Vlatko Klarić javnim istupom nanio je štetu ugledu i poslovanju tvrtke te unio nemir među zaposlenike koji strahuju od gubitka posla, istaknuli su danas na konferenciji za novinare održanoj u proizvodnoj hali. URIHO (Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba) bavi se profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem pomaže osobama s invaliditetom, a njezini zaposlenici upozoravaju da im se već smanjuju narudžbe. Povjerenica Sindikata osoba s invaliditetom podružnice URIHO Božena Peček rekla je kako Klarić nepravilnosti u poslovanju, o kojima je javno govorio, nije iznio sindikatu te je, dodala je, tvrdio kako nikome ništa nije prijavljivao. Njegovim se zahtjevima uvijek izlazilo u susret, pa mu je omogućeno i da uz rad završi Pravni fakultet te nakon toga dobije i odgovarajuće radno mjesto s obzirom na kvalifikaciju i stručnu spremu. No, i nakon toga je bio nezadovoljan jer mu je bilo ponuđeno da pripravnički staž odradi u pravno-kadrovskoj službi, za čijeg bi mu trajanja plaća bila nešto niža, pa je to odbio, kazala je Peček.

ZAGREB - Politička platforma Loza koju su u Šibensko-kninskoj županiji osnovali bivši članovi HSP-a, a okupila je i nezadovoljne članove ostalih stranaka, optužila je danas lokalnu vlast za olako dana obećanja i neodgovorne izjave vezane uz realizaciju pojedinih projekata koji su za grad Šibenik od vitalne važnosti. "Dogradonačelnik Šibenika i SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović je serijal velikih obećanja započeo odavno, još od samog početka mandata, ali ova zadnja faza izgradnje Potemkinovih sela je doista prevršila mjeru dobrog ukusa", rekao je predstavnik Loze Mario Kovač na konferenciji za novinare. Vidović je, tvrdi Kovač, u intervjuima koje je davao medijima u travnju ove godine izjavio kako će gradska vlast konačno kroz mjesec ili dva dovršiti sanaciju prostora bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) od zaostale troske i opasnog otpada, te kako će za šest mjeseci s istog tog zemljišta skinuti sve hipoteke i ostale terete, što je preduvjet stavljanja tog vrijednog resursa u funkciju razvoja Šibenika. U listopadu ove godine isteklo je tih obećanih šest mjeseci, no ništa od toga nije učinjeno, rekao je Kovač dodavši da ne reagiraju ni mediji, ni političari, nij javnost koja je valjda naviknuta na prazna obećanja.

ZAGREB - Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) poziva suce i ostale pravosudne djelatnike da novinarima omoguće normalno praćenje suđenja otvorenih za javnost, priopćeno je iz Hrvatskoga novinarskog društva. "U posljednjih nekoliko dana zaredale su situacije zbog kojih su sudski izvjestitelji u svom radu bili onemogućeni", navodi HND i dodaje kako su gotovo svi novinari udaljeni iz sudnice Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sa suđenja Dejanu Maćešiću te da su pravosudni policajci Županijskog suda u Zagrebu zaboravili odvesti foto-reportere na nastavak suđenja za zločin u Gruborima. HND navodi i da je sudac Ivan Turudić, predsjednik vijeća koje sudi Ivi Sanaderu, otjerao foto-reportere iz sudnice zamjerivši im što "dolaze baš svaki dan". Takve situacije, kao i činjenica da većina sudova nema uredno ispunjene e-ročišnike s najavama suđenja, otežavaju sudskim izvjestiteljima rad u uvjetima sudskih procesa koji su ionako sami po sebi napeti, smatra Zbor sudskih izvjestitelja HND-a i poziva suce na suradnju s novinarima kako ih ne bi onemogućavali u radu, te kako ne bi uskraćivali javnosti pravo da bude kvalitetno obaviještena o sudskim postupcima.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječki nadbiskup mons. Marin Srakić jutros je otvorio 45. plenarno zasjedanje HBK, kojem uz hrvatske biskupe nazoči i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup mons. Alessandro D'Errico te biskupi susjednih biskupskih konferencija vojni ordinarij u BK BiH mons. Tomo Vukšić, biskup subotički mons. Ivan Penzeš i biskup srijemski Đuro Gašparović. Mons. Srakić istaknuo je da će biskupi raspravljati o prikladnosti pokretanja postupka za proglašenjem blaženim krčkoga biskupa Antuna Mahnića, prijedlogu za susret hrvatskih i slovenskih katolika u Hrvatskoj 2013., XIII. općoj Sinodi biskupa, statutu Hrvatskoga caritasa, hrvatskom socijalnom tjednu, katoličkim školama, medijskim ustanovama HBK, izboru predsjednika HBK te zahvalnom hodočašću u Godini vjere u Rimu. Napomenuo je i da će večeras biti predstavljena fotomonografija "Papa u Hrvatskoj 2011. - Zajedno u Kristu".

ZAGREB - Državni inspektorat opovrgnuo je Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske koji su u ime otpuštenih novinara i zaposlenika Business.hr-a i Aktuala prozvali Državni inspektorat da nije proveo inspekcijski nadzor i nije poduzeo mjere kojima bi se sankcionirao poslodavac Business Media Grupa, ustvrdivši kako inspektorat o cijelome slučaju nije imao saznanja budući da nije dobio prijavu. "Na žalost, o situaciji u radnim odnosima kod tog poslodavca o kojoj su tek na press konferenciji izvijestili HND i Sindikat novinara, Državni inspektorat ranije nije imao saznanja. Sindikat novinara i HND bili su u situaciji ranije, kada su već imali saznanja o takvom stanju, prijaviti poslodavca u ime svojih članova – novinara Državnom inspektoratu na okolnosti kršenja Zakona o radu", priopćio je Državni inspektorat. Državni inspektorat tvrdi da fizički nije u mogućnosti u svakom trenutku iz vlastitih izvora raspolagati informacijama o mogućim povredama propisa kod više tisuća poslodavaca, pa zato i postoji institut prijave i mogućnost njezina podnošenja Državnom inspektoratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙