FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

GRUDA/KONAVLE - U sklopu programa proslave Dana općine Konavle i 20. obljetnice oslobođenja te najjužnije hrvatske općine, jučer je u sportskoj dvorani u Grudi održana svečana sjednica Općinskog vijeća općine Konavle na kojoj su dodijeljene i nagrade. Nagradu općine Konavle za životono djelo dobio je general bojnik u mirovini Nojko Marinović. Godišnje nagrade općine dobili su Prva gardijska brigada hrvatske vojske - Tigrovi, satnija Konavle 92, te zlatni hrvatski vaterpolisti Paolo Obradović, Sandro Sukno, Miho Bošković i Elvis Fatović. Načelnik općine Luka Korda podsjetio je na teško stradanje tijekom srpsko-crnogorske agresije, kada je ovaj dio Hrvatske bio u potpunosti spaljen, ali je ujedno bio i prvi dio Hrvatske koji je u cijelosti obnovljen, pa je tako svih 700 kuća koje su bile spaljene obnovljeno. U sklopu programa proslave Dana općine u Cavtatu je na Obali dr. Ante Starčevića otkrivena i bista prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, rad akademskog kipara Zlatka Čulara iz Zagreba.

ZAGREB - Mladi finski arhitekt Janne Teräsvirta, suosnivač tvrtke “ALA Architects” iz Helsinkija, svojim je predavanjem pod nazivom "Nordijska iracionalnost" 'zatvorio' 12. Dane Orisa - međunarodni arhitektonski simpozij što se ovoga vikenda održao u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog okupivši više od dvije tisuće arhitekata iz Hrvatske i regije. Tradicionalno okupljanje arhitekata, na kojemu su i ove godine predavanja održali ugledni arhitekti iz inozemstva i Hrvatske, suorganizirali su Oris - kuća arhitekture i tvrtka Arhitekst, a održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Ive Josipovića, ministarstava graditeljstva i prostornog uređenja te kulture, kao i gradova Zagreba i Dubrovnika. Kako je objasnio mladi finski arhitekt, koji je s trojicom svojih kolega već postignuo uspjehe i na međunarodnoj sceni, ono što se već sada može nazvati kontinuitetom u njihovoj arhitekturi jest nastojanje da u svoje arhitektonske projekte 'ugrade' nešto iracionalno. Pri tomu je ukazao na "opsjednutost prirodnim svjetlom" stanovnika sjeverne Europe koja je prisutna i projektima njihova arhitektonskog studija što je vidljivo i na njihovu prvom velikom projektu izvan Finske - kazalištu i koncertnoj dvorani Kilden u gradu Kristiansandu u Norveškoj.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je jučer projekcijom najboljih filmova po izboru stručnog ocjenjivačkog suda i publike te dodjelom nagrada završen prvi Dubrovnik Film Festival - Festival filma djece i mladeži zemalja Mediterana. Festival su zajednički organizirali Kinematografi Dubrovnik i Udruga za promicanje medijske kulture Luža, a prikazana su 122 filma, od kojih 45 u natjecateljskom dijelu, iz gotovo svih zemalja Mediterana, te Egipta i Libanona. Grand prix festivala osvojio je dokumentarni film HRC Foto Kino Video kluba iz Zaprešića "Ljeto na plaži", i to za najbolji film u kategoriji animiranog filma, dok je njihov film "Glista u zavodu za zapošljavanje" proglašen najboljim po izboru djece. Najboji film u otvorenoj kategoriji je španjolski eksperimentalni film "She bay Babe", najbolji igrani film španjolski film "Putovi", a dokumentarni libanonski film "Iza šatora", koji je dobio nagradu publike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙