FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski zahtjev za status nečlanice UN-a krajem studenoga

KAIRO, 12. studenog 2012. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u ponedjeljak navečer ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja, okupljenim u Kairu, da će zahtjev da se Palestini promijeni status u rang države nečlanice u UN-u biti predstavljen na Općoj skupštini UN-a 29. studenoga.

Nakon susreta s glavnim tajnikom Arapske lige Nabilom al-Arabijem prije tjedan dana dogovoreno je da se zahtjev predoči krajem studenoga. "Dogovoreno je da se zahtjev predoči 29. studenoga", kazao je Abas ministrima u Kairu.

"Ne želimo sukob ni sa kim, SAD-om ili Izraelom. Ako bude bilo moguće započeti dijalog ili pregovore dan nakon glasovanja, mi ćemo to učiniti", dodao je Abas.

"Neki kažu da žele nezavisnu državu...mi želimo postati država promatrač", pojasnio je Abas, dodavši da Palestinci žele da svijet shvati da su "palestinska područja pod okupacijom".

Palestinci traže glasovanje u Općoj skupštini UN-a čime bi palestinsko izaslanstvo postalo država nečlanica poput Vatikana. Za tu im je formulu potrebno priznanje 127 država članica od 194. Time bi Palestinci postali članovi svih agencija UN-a i međunarodnih sporazuma i njihov bi status bio bolji na političkoj i diplomatskoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙