FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Palestinski zahtjev ugrožava mirovni proces

UJEDINJENI NARODI, 15. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Palestinski zahtjev da unaprijedi svoj status u Ujedinjenim narodima na razinu suverene zemlje ugrozio bi mirovni proces s Izraelom i otežao povratak dviju strana na razgovore o rješenju koje bi se temeljilo na principu dviju država, objavile su ponedjeljak Sjedinjene Države.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas lani nije uspio dobiti puno priznanje od UN-a, a u rujnu je najavio da će zatražiti manje ambiciozno unapređenje statusa kako bi Palestina postala 'nečlanica' poput Vatikana.

Predsjednik Opće skupštine sa 193 članice Vuk Jeremić rekao je kako će se o toj temi vjerojatno raspravljati sredinom studenoga, nakon američkih predsjedničkih izbora. Washington drži kako bi palestinsku državu trebalo stvoriti isključivo izravnim pregovorima.

"Jednostrani postupci, u kakve se ubraja i inicijativa da Palestinci dobiju promatrački status nečlanice u UN-u samo bi ugrozio mirovi proces i zakomplicirao pokušaj da se strane vrate izravnim razgovorima", rekla je američka veleposlanica u UN-u Rusan Rice pred Vijećem sigurnosti tijekom rasprave o stanju na Bliskome istoku.

Od 2010. nema izravnih razgovora između Palestinaca i Izraela jer su tada Palestinci odbili nastaviti pregovore ako izraelska vlada ne prekine gradnju novih naselja na okupiranim područjima Zapadne obale i u Istočnome Jeruzalemu.

"Svaki pokušaj da se međunarodni forumi iskoriste za prejudiciranje konačnoga rješenja pitanja koja se mogu riješiti isključivo izravno među stanama neće unaprijediti ni svakodnevni život Palestinaca niti će pomoći da se stvori povjerenje nužno za ostvarivanje napretka prema rješenju na načelu dviju država", rekla je Rice.

Trenutačni palestinski status u UN-u je "promatrački entitet". Uspije li Abas u svojoj nakani, to bi se promijenilo u status "zemlje promatrača".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙