FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama protiv palestinskog zahtjeva u UN-u

RAMALAH, 12. studenoga 2012. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju palestinskom čelniku Mahmudu Abasu kako se protivi dodjeli statusa zemlje nečlanice UN-a Palestini, rekao je palestinski glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

"Predsjednik Mahmud Abas imao je dug telefonski razgovor s Barackom Obamom kojemu je čestitao na osvojenom drugom mandatu na dužnosti američkog predsjednika", rekao je Rudeina za AFP.

"Abas je u tom razgovoru iznio razloge i motive palestinske odluke da u UN-u traži status zemlje nečlanice, među kojima su nastavak kolonizacije i izraelskih napada na građane i na njihovu imovinu", dodao je.

"Predsjednik Obama je pak rekao da se Sjedinjene Države protive odluci da se ide u Opću skupštinu UN-a", dodao je.

Abas je u nedjelju potvrdio da će se zahtjev UN-ovoj Općoj skupštini, gdje lako može dobiti potrebnu običnu većinu, predati u studenome, prekinuvši tako nagađanja o odgodi zbog američkog pritiska.

"U UN idemo u studenome 2012., a ne 2013. ni 2014.", rekao je Abas u govoru u Ramallahu u prigodi osme obljetnice smrti povijesnog palestinskog čelnika Jasera Arafata.

Izrael i SAD se protive tom planu, ističući da palestinska država može nastati samo na temelju mirovnih pregovora koji su prekinuti prije više od dvije godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙