FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U tijeku je velika antikorucijska akcija u zdravstvenom sustavu, potvrdio je danas USKOK koji nije htio iznositi detalje najavljući priopćenje tijekom dana. Prema pisanju medija, pod sumnjom za davanje mita privedeni su čelni ljudi te više djelatnika farmaceutske tvrtke "Farmal" iz Ludbrega u kojoj se nalaze USKOK-ovi istražitelji. Mediji navode i da je USKOK-ovom višemjesečnom istragom bilo obuhvaćeno 500-tinjak liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske, a da će ih 50-ak biti kazneno prijavljeno pod sumnjom za primanje mita. Ministar zdravlja Rajko Ostojić tim će povodom danas u KBC-u Splitu u 13 sati dati izjavu za novinare, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

ZAGREB - Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić izjavio je danas kako intenzivno prate situaciju vezano za dolazak novog vodenog vala iz Slovenije u Hrvatsku te da prema sadašnjim spoznajama nema razloga za zabrinutost. Dolazak novog vodenog vala u Hrvatsku, uslijed pojačanih padalina u Sloveniji te topljenja snijega u Austriji, ne bi trebao uzrokovati veće probleme, rekao je Perinić novinarima. Najavio je mogućnost bujičnih poplava u Istarskoj županiji te istaknuo kako su u nekim naseljima te županije poduzete preventivne mjere. "Stožeri su pripravni i već su poduzete mjere da se podignu zečji nasipi ako bi eventualno došlo do bujičnih poplava", rekao je Perinić koji u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici sudjelovao na konferenciji "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće".

ZAGREB - Pale oborine u zadnja 24 sata u Sloveniji i Hrvatskoj tijekom noći nisu imale značajan utjecaj na porast vodostaja rijeke Save, u Sloveniji nije došlo do značajnog porasta njezina vodostaja, pa tako ni do formiranja značajnijeg vodnog vala na Savi, budući da je glavnina oborine pala na području sjevorozapadne i jugozapadne Slovenije, u slivu rijeke Soče i Vipave, izvijestio je danas Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda. Budući da je tijekom današnjeg dana još predviđena oborina na slivu Save, Savinje i Krke pratit će se stanje te pravovremeno izdati prognoze o eventualnom formiranju vodnog vala rijeke Save u Sloveniji. Predviđena protoka rijeke Drave iz Austrije na ulasku u Sloveniju tijekom jutra se očekuje u iznosu od 1200 m3/s. Ovaj vodni val se očekuje u Hrvatskoj u popodnevnim satima, no prognozirana protoka, kako navodi Centar za obranu od poplava, ne bi trebala predstavljati veću opasnost, budući da će sva oštećenja nasipa tijekom dana biti sanirana.

SPLIT - Ovoga je vikenda na cestama Splitsko-dalmatinske županije prometna policija u vikend akciji koja je imala za cilj sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola, ali i drugih prekršaja u cestovnom prometu, zabilježila ukupno 412 prometnih prekršaja, doznaje se danas u splitskoj policiji. Najviše vozača, njih 101 je sankcionirano zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila. U vožnji pod utjecajem alkohola policija je otkrila 69 vozača, a dva su vozača vozila pod utjecajem opojnih droga. Ostalih 240 prekršaja odnose se na nekorištenje pojasa i zaštitne kacige, upravljanje vozilom za vrijeme zabrane ili prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, nepropisno pretjecanje, upravljanje tehnički neispravnim vozilima, kao i vozilima kojima je istekao rok važenja prometne dozvole i slično. Za tri dana vikenda na istom području je zabilježeno ukupno 27 prometnih nesreća u kojima je šest osoba lakše, a tri teže ozlijeđene. Splitska je policija dodala kako će slične akcije nastaviti provoditi i dalje, a sve kako bi se podigla razina sigurnosti u cestovnom prometu.

ZAGREB - Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader danas je počeo iznositi svoju obranu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, prvom objedinjenom suđenju u nizu aktikorupcijskih postupaka koji mu se stavljaju na teret. Na početku obrane, koju je krenuo iznositi nakon što je sud odbio posljednje dokazne prijedloge njegove obrane, Sanader je s "indignacijom" odbacio prvu točku objedinjene optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo jer je od austrijske Hypo banke navodno primio proviziju kada je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava. Sanader je prigovorio što mu se sudi retroaktivno po zakonu o nezastarjevanju ratnog profiterstva koji se od donošenja nije primijenio niti na jednom drugom hrvatskom građaninu. "U internim krugovima taj se zakon zove Lex Sanader. Na to je prije godinu dana upozorio moj odvjetnički tim kada su rekli da je po USKOK-u jedini ratni profiter bivši premijer, ministar, saborski zastupnik, bivši glavni tajnik VONS-a i predstojnik Ureda predsjednika Tuđmana", kazao je Sanader. Tvrdi da je cijeli slučaj pokrenut po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor, koja je "DORH-u naredila kazneni progon i na njemu surađivala", šaljući razne svjedoke koje je "nutkala" da svjedoče.

ZAGREB - Film "Halimin put" redatelja Arsena A. Ostojića, osvojio je na upravo završenom filmskom festivalu u Cottbusu dvije nagrade - Nagradu publike s novčanim iznosom tri tisuće eura te Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, doznaje se od redatelja. Filmski festival u Cottbusu u Njemačkoj, koji se održao od 6. do 11. studenog, prvi je međunarodni festival na kojemu je film sudjelovao, izvijestio je Ostojić, dodavši da je zanimljivo kako je publika, kao i na ovogodišnjem festivalu u Puli, prepoznala njegove kvalitete, ovaj put u konkurenciji više od pedeset dugometražnih projekata iz središnje i istočne Europe. Film "Halimin put", nastao u produkciji Arkadene Zagreb, dirljiva je poslijeratna priča o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo. Muslimanka Halima traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć DNK analize identificirani su ostaci supruga, a da bi pronašla i sina mora otkriti kako ga je u tajnosti posvojila. Zato kreće u potragu za njegovom biološkom majkom, svojom nećakinjom koju nitko nije vidio više od dvadeset godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙