FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, nakon američkih izbora fokus ponovo na gospodarskim problemima

LONDON, 7. studenog 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da se pozornost ulagača nakon izborne pobjede dosadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame okreće teškoćama s kojima se sučeljava američko gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte bila je na londonskom tržištu 84 centi niža i iznosila je 110,23 dolara. Na američkom tržištu barel je izgubilo na vrijednosti 57 centi i njime se trgovalo po cijeni od 88,14 dolara.

Izborna nervoza na tržištima smirila se nakon što je američki predsjednik Barack Obama izborio još jedan mandat na čelu najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Stoga se pozornost ponovo usmjerila na stare probleme, ukkljčujući fiskalnu krizu i dužničke nevolje u Europi.

"Obama je pobijedio, ali što se je stvarno promijenilo? Fiskalna je kriza i dalje aktualna a i stanje u Europi prilično je opasno", zaključuje Michael Hewson iz CMC Marketsa.

U Grčkoj se danas očekuje ključno parlamentarno glasanje o novom paketu mjera štednje a ulagači i dalje prate i dužničke nevolje u eurozoni.

Pozorno će se pratiti i tjedna izvješća o zalihama u SAD-u, radi točnije procjene stanja potražnje. Američki institut za naftu izvijestio je jučer da su zalihe sirove nafte blago pale u prošlom tjednu, što je iznenadilo analitičare jer su s obzirom na pustošenje uragana Sandy očekivali njihov rast.

Amerika vlada trebala bi objaviti svoje izvješće danas. Očekuje se da će pokazati rast zaliha sirove zalihe u prošlom tjednu za 1,8 milijuna barela, dok bi zalihe naftnih proizvoda trebale pasti.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njene nafte u utorak iznosila 105,79 dolara, što znači da je bila 2,37 dolara viša nego prethodni dan trgovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙