FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski nacionalisti strahuju od "vojvođanskog proljeća"

SUBOTICA, 6. studenog 2012. (Hina) - Srbijanski nacionalistički pokret "Dveri" priopćio je u utorak da se priprema "vojvođansko proljeće", odnosno da su u Vojvodini u tijeku aktivnosti na odvajanju Vojvodine od Srbije, zbog čega je navodno osnovana udruga "Vojvođanski otpor", prenijela je srbijanska agencija Beta.

"Dveri" su u priopćenju navele da je "Vojvođanski otpor" trenutačno aktivan na internetu i da je promovirao i "Priručnik za pružanje građanskog otpora", koji sadrži naputke kako "minirati" institucije Srbije u Vojvodini.

"U priručniku je moguće naći naputke za izbjegavanje poreza i plaćanja računa, provociranje policijskih službenika, šifrirano pisanje i konspirativno organiziranje. Naročito je istaknuta financijska podrška stranih središta moći", tvrdi se u priopćenju.

Dodaje se da se u priručniku spominje "vojvođanska crkva", "vojvođanska republika" i ocjenjuje da je u pitanju "politički ekstremizam koji teži stvaranju unitarne vojvođanske nacije".

Dveri su zatražile od sigurnosnih službi da što hitnije procesuiraju spomenute aktivnosti i najavile da će "još snažnije" nastaviti kampanju za ukidanje autonomije Vojvodine.

Dveri su uz priopćenje dostavile i sporni "priručnik", u kojem je kao simbol "vojvođanskog otpora" prikazana šaka u čijoj se pozadini vijore zastave Vojvodine. "Priručnik" počinje sloganom "Sloboda za Vojvodinu!", objavila je Beta.

Na facebooku je registriran profil „Vojvođanski otpor“, koji je kako se navodi „namijenjen okupljanu i udruživanju svih ljudi dobre volje koji žele svojim zalaganjem pridonijeti konačnom oslobođenju Vojvodine od srbijanske okupacije. Smatramo da se ne smije više čekati, jer kada nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost!".

Osim pokreta "Dveri" koji ima svoje predstavnike u gradskoj vlasti Novoga Sada, potpuno ukidanje autonomije Vojvodine u utorak je zatražila i nestranačka politička udruga "Napredni klub".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙