FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Članovi mađarskog pokreta napali mladiće u Vojvodini

SUBOTICA, 22. listopada 2012. (Hina) - Dva mladića srpske nacionalnosti lakše su ozlijeđena u napadu članova mađarskog nacionalističkog pokreta "64 županije" u mjestu Temerinu nedaleko od Novoga Sada, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Napadu na mladiće prethodio je incident u mjesnoj kavani u kojoj su članovi pokreta, u alkoholiziranom stanju, uzvikivali nacističke pozdrave, zbog čega ih je osiguranje izbacilo, objavila je Radio televizija Vojvodine.

Napadnuti mladići lakše su ozlijeđeni u tučnjavi ali nisu tražili liječničku pomoć.

Gradonačelnik Temerina Andras Gustonj izjavio je da taj incident vjerojatno ima i pozadinu, odnosno da nekome smeta susret predsjednika vlada Srbije i Mađarske, do kojega je došlo prošloga tjedna u Budimpešti.

"Omladinski pokret 64 županije" MUP Srbije nedavno je stavio na listu fašističkih organizacija.

Taj pokret, kako prenosi RTV, zalaže za "veliku Mađarsku", odnosno za reviziju Trijanonskog sporazuma, kojim je Mađarska nakon Prvog svjetskog rata izgubila dvije trećine teritorija i trećinu stanovništva.

Vojvođanski mediji navode da je i krajem rujna prošle godine pretučeno pet srpskih mladića u Temerinu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je zabranu mađarskog ekstremističkog "Omladinskog pokreta 64 županije", ukoliko se pokažu točnima medijski navodi da su pripadnici toga pokreta izazivali incidente u Temerinu proteklog vikenda.

Temerin je mjesto u Bačkoj u kojemu pripadnici mađarske zajednice čine gotovo polovicu ukupnog broja stanovništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙