FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amnesty International optužuje vlasti RS za ignoriranje problema ratnih silovanja

SARAJEVO, 31. listopada 2012.(Hina) - Međunarodna udruga Amnesty International (AI), koja se bavi zaštitom ljudskih prava, optužila je u srijedu vlasti Republike Srpske da svjesno ignoriraju problem žena silovanih tijekom rata u Bosni i Hercegovini u pokušaju da umanje razmjere počinjenih zločina i izbjegnu plaćanje odštete žrtvama.

Direktor programa AI za Europu i središnju Aziju John Dalhuisen tijekom dana se u Banjoj Luci sastao s predstavnicima različitih tijela vlasti u RS kako bi im predao izvješće koje još jednom upozorava na ignoriranje prava brojnih silovanih žena, priopćila je ta organizacija.

"Zaglušujuća je tišina koja u Republici Srpskoj okružuje ratno silovanje žena, međunarodno priznati zločin po međunarodnom pravu. I vlasti i sredstva informiranja ignoriraju stradanje dijela stanovništva", stoji u izjavi Dalhausena koju prenosi AI.

On je istaknuo kako je krajnje vrijeme da se dvadeset godina nakon okončanja rata svi odgovorni ozbiljno suoče s ovim zločinom i pomognu žrtvama koje se i danas bore s brojnim fizičkim, emocionalnim i socijalnim posljedicama nasilja kojemu su bile izložene.

"Pravda za preživjele zahtijeva kazneni progon počinitelja i priznanje stalnih posljedica zlostavljanja što su ih počinili, ali i riješenost da se te posljedice otklone", izjavio je Dahluisen upozoravajući kako najveću odgovornost za to snose vlasti RS.

Iako je AI tijekom svojih istraživanja u BiH dokumentirao brojne slučajeve silovanja, vlasti RS nikada se nisu same potrudile prikupiti takve podatke i shvatiti razmjere problema niti usvojiti politiku kojom bi se razbio zid šutnje podignut oko ovih zločina, podsjećaju iz ove organizacije.

"Vlasti RS morale bi za početak jasno i glasno kazati da su silovanja i druge vrste seksualnog nasilja počinjeni tijekom rata. To će pomoći stvaranju ozračja u kojemu će preživjeli biti ohrabreni ispričati svoje priče i zatražiti pravdu", kazao je Dalhuisen.

Iz AI podsjećaju kako je u BiH tijekom rata počinjeno na tisuće silovanja, a do sada je u sudskim procesima procesuirano tek oko četrdeset počinitelja takvih zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙