FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka: nevladine organizacije antifašističku reakciju

ATENA, 23. listopada 2012. (Hina/AFP) - Dvadeset i tri nevladine organizacije aktivne u Grčkoj zatražile su u utorak od vlasti da reagiraju na porast neonacističkih ispada.

Među tim organizacijama su i članovi mreže prebrojavanja ksenofobnih napada osnovane 2011. na inicijativu grčkog ureda UN-ovog Visokog povjereništva za izbjeglice (HCR) , grčka sekcija Amnesty International, Liga ljudskih prava i Liječnici bez granica.

"Pozivamo vlasti da poštuju ustav i da reagiraju na povratak barbarstva koje dovodi u pitanje načelo pravne države", rekao je na konferenciji za novinare direktor HCR-Grčke Georgese Tsarbopoulos.

Desničarski ekstremisti su se obrušili na četvrti imigranata kao i na homoseksualce, političke protivnike, Rome i sve manjine, te humanitarne djelatnike i zaštitnike ljudskih prava.

"Legalne i reprezentativne udruge afganistanske, somalske i tanzanijske zajednice u Ateni morale su zatvoriti predstavništva u središtu Atene, nakon što su bili napadnuti", istaknuo je predsjednik Foruma imigranata Ahmet Mohavia.

Grčki birači su na izborima u lipnju znatnu potporu dali neonacističkoj desnici pa je 18 zastupnika neonacističke Zlatne zore ušlo u parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙