FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hague: Oštrije kažnjavati zločin silovanja u ratu

SARAJEVO, 24. listopada 2012.(Hina) - Britanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je u srijedu u Sarajevu kako će se on osobno kao i vlada njegove zemlje nastaviti snažno zalagati za kažnjavanje zločina silovanja počinjenih u ratu.

Hague je ove godine potaknuo inicijativu za sprječavanje seksualnog nasilja u ratnim sukobima, a tijekom posjeta BiH sastao sa ženama-žrtvama silovanja počinjenih u ratu od 1992. do 1995. godine.

Nakon razgovora s njima najavio je i dodatne napore kako bi se spriječilo ponavljanje takvih zločina.

Britanski ministar vanjskih poslova kazao je kako će i od drugih država članica skupine G-8 tražiti potporu za ovu inicijativu s ciljem da se promijeni pristup ukupne međunarodne zajednice prema ovom problemu, uključujući oštrije kažnjavanje počinitelja zločina seksualnog nasilja.

"Vrijeme da ljudi širom svijeta shvate da ovakvi zločini trebaju biti kažnjeni", kazao je šef britanske diplomacije, čija je zemlja najavila uspostavu posebnog istražnog tima radi procesuiranja slučajeva seksualnog nasilja počinjenog u ratu.

Takvi su zločini dospjeli u središte pozornosti djelomice zahvaljući filmu "U zemlji krvi i meda" hollywoodske filmske dive Angeline Jolie.

Taj je film podsjetio na činjenicu da je tijekom rata u BiH silovano više od 20 tisuća osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙