FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nastavit će raspravu koji je počeo u ponedjeljak o zaprimljenim izvješćima vezano uz medijske napise o zloporabi sustava tajnog prikupljanja podataka. Odbor je dosad, vezano uz aferu nadzora izlista telefonskih poziva, zaključio da će razgovarati s čelnicima svih institucija čija je izvješća pribavio o toj aferi, odnosno Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Operativno-tehničkog centra i Ravnateljstva policije i nakon toga obaviti i neposredni nadzor u tim institucijama. Očitovanja nadležnih tijela tražio je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) nakon što su mediji objavili da su na zahtjev za izliste telefonskih poziva nezakonito dopisivani brojevi nekih čelnika SOA-e i Agrokora. Predsjednik Odbora izjavio je nakon trosatne sjednice zatvorene za javnost kako je stav svih u Odboru da se temeljito sagleda cijela situacija, zakonska regulativa i druga bitna pitanja. Tuđman je to rekao odgovarajući na novinarski upit može li procijeniti koliko će Odboru trebati da završi posao i donese zaključke. Istaknuo je kako je postupak otvoren ali da nisu govorili o rokovima u kojima to treba završiti, nego da cijeli taj postupak treba temeljito provesti i da će Odbor nakon uvodnih razgovora napraviti plan rada.

ZAGREB - Na tribini „Pad Vukovara: mitovi i činjenice“ sinoć su u Matici hrvatskoj govorili bivši predsjednik Vlade Josip Manolić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić i zadnji zapovjednik obrane grada Vukovara Branko Borković. Podsjetivši na izreku kako je rat nastavak politike drugim sredstvima, što se vidjelo i u slučaju Vukovara, Manolić je napomenuo kako je cilj predsjednika Franje Tuđmana i HDZ-a bio stvaranje suverene hrvatske države. Istaknuo je kako su se tom cilju protivili mnogi unutar Jugoslavije, ali i Europe te svijeta. „Prigovori kako nismo dali dovoljno vojnih snaga za Vukovar i Podunavlje nisu opravdani“, rekao je dodavši kako nikakve mućke u politici nije bilo. Podsjetio je kako je vlast zbog pisma kojim se tražila ostavka predsjednika države, Vlade i Sabora utemeljila komisiju koja je trebala ispitati pozadinu pisma, u kojem su bili zahtjevi sukladni neprijateljskom traženju. Manolić smatra kako bez obzira na različata stajališta sudionika u stvaranju i obrani hrvatske države, Hrvatska više nije mogla dati Vukovaru nego što je dala. „Da smo svu vojsku usredotočili na vukovarsko područje uništili bi nas“, rekao je dodavši kako je to i bio cilj JNA.

GOSPIĆ - U teškoj prometnoj nesreći koje se dogodila sinoć oko 19,30 kod odmorišta Zvir na autocesti Zagreb-Split, prema prvim podacima PU ličko-senjske, poginule su dvije osobe, a dvije su ozlijeđene. U nesreći koja se dogodila tri kilometra prije odmorišta Zir u smjeru juga sudarila su se dva osobna vozila, koja su se zapalila te izgorjela. Očevid je u tijeku, a promet na dionici čvor Gospić- čvor Sveti Rok je u prekidu. Dvije ozlijeđene osobe prevezene su u gospićku bolnicu.

ZAGREB - Jedanaest podmitljivih policajaca uhićenih jučer u antikorupcijskoj akciji, USKOK tereti da su za novac i druge darove vlasnicima autoprijevozničkih tvrtki i obrta dojavljivali kada će biti provođeni nadzori vozila te sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari. Osim protiv 11 policajaca, kriminalističko istraživanje je provedeno i protiv 26 zaposlenika, odgovornih osoba i vlasnika prijevozničkih tvrtki i obrta koji su također uhićeni, izvijestio je DORH. Tereti ih se za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, primanja i davanja mita, te protuzakonitog posredovanja. USKOK sumnja da je 10 policajaca iz bjelovarsko-bilogorske i jedan iz koprivničko-križevačke policije tijekom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima, ostalim osumnjičenicima za novčanu nagradu i druge poklone dojavljivalo kad će biti provođene kontrole vozila i prometa. Osumnjičeni policajci su odavali podatke o tome kada će biti provođeni nadzori osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzije njihovih vozila koje provode Hrvatske ceste, te nadzori sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari koje u suradnji s MUP-om provodi Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙