FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HND protiv ukidanja zagrebačkog dopisništva Slobodne Dalmacije

ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas oštro protivljenje gašenju zagrebačkog dopisništva Slobodne Dalmacije te ponovno upozorilo na katastrofalne posljedice općeg trenda smanjivanja dopisništava svih medija za hrvatsko novinarstvo, ali i javnost koja tako ostaje uskraćena za autentične informacije, analize i komentare o događajima iz svih dijelova Hrvatske.

HND podsjeća kako je dopisništvo u Zagrebu samo nastavak u nizu ukidanja dopisništava Slobodne Dalmacije, nakon što su već prestala raditi dopisništva Slobodne u Šibeniku i Dubrovniku.

Sedmero novinara zagrebačkog dopisništva u idućih pet mjeseci pregovarat će s upravom o otkazima i otpremninama, dok će ostalih sedmero moći potpisati ugovore s tvrtkom unutar EPH koja je izdavač Jutarnjeg lista, navodi HND u priopćenju.

Iz toga u HND-u zaključuju kako još uvijek postoji potreba za dopisnicima iz Zagreba, te ih dodatno zabrinjava potez uprave Slobodne Dalmacije.

Trend ukidanja dopisništava dovodi do nedostatka autentičnih novinarskih vijesti, izvješća, reportaža i komentara, pa se većina medija oslanja na puko prepisivanje informacija, upozorava HND koji još jednom poziva vlasnike i nakladnike medija da kod donošenja poslovnih odluka ne gledaju na novinare isključivo kao neželjeni trošak poslovanja.

Od vlasti pak traže da nakladnicima i novinarima pomogne prebroditi sadašnju ekonomsku krizu, jer urušavanje novinskih naklada i nesigurnost novinarske profesije ugrožavaju ostvarivanja prava građana na točnu, potpunu i pravodobnu informaciju te ugrožava slobodu mišljenja i slobodu govora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙