FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Antikorupcijsko vijeće prihvatilo je danas izvješća o provedbi Strategije borbe protiv korupcije u resorima pravosuđa i uprave, ali i zaključilo da ubuduće o takvim izvješćima neće raspravljati bez nazočnosti ministara ili čelnika drugih tijela na koja se izvješća odnose. Laburist Dragutin Lesar rekao je da će glasovati protiv izvješća o borbi protiv korupcije u Ministarstvu uprave, jer na sjednicu nije došao ministar Arsen Bauk. I drugi članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije suglasili su se da ubuduće o izvješćima neće raspravljati dok ih ne predstave čelnici tijela o čijem radu izvješća govore. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić podnio je izvješće o borbi protiv korupcije u svom resoru, najavljujući skorašnje izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, kojim će se poboljšati represivni dio, kroz promjene nadležnosti sudova. Postupci za "sitno dilanje" će sa županijskih prenijeti na općinske sudove, čime će se 40 posto kapaciteta županijskih sudova osloboditi za najteža kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije, objasnio je ministar Miljenić. Najavio je da će Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) objavljivati što se događa s imovinom stečenom kaznenim djelom ili prekršajem nakon oduzimanja od vlasnika. Kazao je da je u završnoj fazi i izrada zakona o lobiranju, kojim će se propisati uvjeti i predmet lobiranja te ustanoviti registar lobista.

ZAGREB - Saborski Odbor za medije danas je podržao prijedloge Vlade za razrješenje dosadašnjih i imenovanje novih članova Upravnog vijeća Hine, čemu su se usprotivili HDZ-ovi članovi koji su vladajuće prozvali da smjenu Upravnog vijeća predlažu bez uporišta u zakonu. Jasen Mesić (HDZ) je od vladajućih zatražio obrazloženje odluke o razrješenju, ističući da je Sabor dosadašnje članove Upravnog vijeća imenovao gotovo jednoglasno prije tek godinu dana, te da u odluci o razrješenju nisu navedeni razlozi za smjenu kakve predviđa Zakon o Hini. Obrazloženje je dao savjetnik ministrice kulture Milan Živković, ističući da se prijedlog razrješenja temelji na općenito poremećenim odnosima u Hini i nejasnoj koncepciji upravljanja agencijom. Kao osnovna obilježja rada Hine u proteklom razdoblju naveo je snažan pad prihoda s tržišta i otkazivanje velikog dijela pretplatnika, posljedica čega je, rekao je, smanjivanje na minimum funkcionalnosti Hine da svojim izvještavanjem uđe u privatne medije. Troje HDZ-ovih članova Odbora bilo je protiv prijedloga razrješenja članova Upravnog vijeća Hine, a suzdržano pri glasovanju o imenovanju novih članova - Gordane Simonović (iz reda stručnjaka za medije) te Josipa Vebera, Vlade Rajića i Romana Jurića (iz reda ekonomsko-financijskih, pravnih i informatičkih stručnjaka). Odbor je jednoglasno podržao imenovanje Slavice Cvitanić, predsjednice Hininog Radničkog vijeća, za članicu Upravnog vijeća Hine iz reda zaposlenika. Članovi Odbora danas su se usuglasili da na razgovore, koji će početi u utorak ujutro, pozove svih osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, 30 od ukupno 32 kandidata za Programsko vijeće te 16 od ukupno 20 kandidata za Nadzorni odbor HRT-a. S obzirom na prigovore da neki od kandidata za ravnatelja HRT-a ne udovoljavaju natječajnom uvjetu o najmanje deset godina iskustva na poslovima u medijima, Vukšić je rekao kako se o tom pitanju konzultirao s pravnim stručnjacima koji su pojasnili da se, kada je riječ o medijima, odgovornim poslovima smatraju i novinarski i urednički poslovi.

SPLIT - Na konferenciji "Strategija unaprjeđenja zbrinjavanja hitnih pacijenata tijekom turističke sezone" održanoj danas u Splitu, ministar zdravlja Rajko Ostojić je istaknuo kako je ove godine prosječno vrijeme dolaska medicinskog tima na mjesto intervencije bilo 11 minuta i 20 sekundi, a do dolaska pacijenta u bolnicu 48 minuta, što je među najboljima u Europi. Obraćajući se sudionicima konferencije ministar Ostojić je naglasio kako kroz Hrvatsku, koja ima 4,3 milijuna stanovnika, godišnje prođe više od 11 milijuna turista zbog čega je ove godine tijekom turističke sezone uvršteno 13 dodatnih medicinskih timova na prometnicama te helikopterski medicinski tim. "Ove godine prosječno vrijeme od trenutka telefonskog poziva do dolaska na mjesto intervencije je 11 minuta i 20 sekundi a do dolaska unesrećenog pacijenta u bolnicu 48 minuta", istaknuo je Ostojić dodavši da je to najbolji rezultat hrvatske medicinske službe u povijesti naše države i jedan od najboljih u Europi. U sklopu konferencije upriličena je i pokazna vježba zbrinjavanja unesrećenih stradalnika. Ministar Ostojić je hitnoj medicinskoj ekipi iz Splitsko-dalmatinske županije čestitao na vježbi istaknuvši kako je ona osvojila "odlično 5. mjesto" na natjecanju Europskih hitnih medicina. Ministar Ostojić danas je u Splitu najavio da će se uskoro pokrenuti javna rasprava o utemeljenju regionalnih centara za palijativnu skrb namjenjenih osobama koje boluju od neizlječive bolesti, dodajući kako je planirano pet takvih centara.

KOPRIVNICA - Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić rekao je na večerašnjoj svečanosti u povodu početka rada Medijskog sveučilišta u Koprivnici kako je sjever Hrvatske dobio ustanovu koja će mladim ljudima omogućiti da sudjeluju u nužnom podizanju razine obrazovanja hrvatskih građana barem do standarda koji Europa pozna, a zatim i do razine koju poznaju Sjeverna Amerika i najuspješnije azijske zemlje. Istaknuo je da zaostatak Hrvatske za spomenutim zemljama nije mali te da je udio višega i visoko obrazovanog stanovništva u populaciji radno sposobnih u najboljem slučaju tek 20 posto, a u Europskoj uniji 30 posto. "Preostaje nam ozbiljan posao da bismo uopće mogli sudjelovati u utrci koju postindustrijsko društvo traži i da u Europi imamo onaj prostor koji želimo i zaslužujemo", istaknuo je Čačić. Kako je danas rečeno prigodom otvorenja Medijskog sveučilišta, čiji su osnivači gradovi Koprivnica i Varaždin, trenutačno ga pohađa 154 studenta koji svoje znanje stječu na tri studijske grupe - novinarstvu, medijskom dizajnu te poslovanju i menadžmentu u medijima. Sveučilište ima privremenu dopusnicu za rad do 2014. godine, a kako je rekao privremeni rektor Marin Milković, proširenjem studijskih grupa, koje neće biti nužno komplementarne sadašnjim, velika je vjerojatnost da će ono dobiti trajnu dopusnicu.

ZAGREB - Mladež HDZ-a danas se oštro usprotivila zahtjevima mladih HNS-a za legalizacijom prostitucije i lakih droga, poručivši kako mladima, umjesto toga, trebaju radna mjesta i posao. "Protivimo se prijedlogu mladih HNS-a o legalizaciji prostitucije i lakih droga", poručio je sa današnje konferencije za novinare predsjednik Županijskog odbora mladeži HDZ-a Osječko-baranjske županije Goran Soldo naglasivši da mladima trebaju radna mjesta i posao. "Stopa nezaposlenosti među mladima je galopirajuća, a kukuriku vlada ne poduzima ništa", ustvrdio je Soldo dodavši kako se legalizacijom lakih droga bježi od pravog uzroka problema. Svaki korisnik teških droga, kazao je, počeo je s lakim drogama, pa se stoga, po njegovom mišljenju, legalizacijom lakih droga ujedno otvara put za njihov uvoz, proizvodnju i preprodaju. Mladež HDZ-a zalaže se za dostojanstvo svake djevojke i žene, a to se dostojanstvo na ostvaruje kroz legalizaciju prostitucije već kroz obrazovanje, radno mjesto, obitelj i odgoj djece, naglasila je predsjednica Gradskog odbora Mladeži HDZ-a Grada Zagreba Ivana Župan. Za besplatno smo obrazovanje, a ne za besplatnu marihuanu, poručili su iz Mladeži HDZ-a.

ZAGREB - Akcija "Solidarnost na djelu", najveća sabirna akcija u Hrvatskoj koja se održava već 40. godina zaredom kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog crvenog križa (HCK) na području mjesnih, općinskih, gradskih i županijskih društava, ove se godine provodi u četvrtak, 11. listopada, pod nazivom "Pomozimo onima kojima je pomoc najpotrebnija". HCK u priopćenju ističe kako će se akcija provoditi u 97 od ukupno 110 gradskih i općinskih društava te organizacije. Prikupljat će se odjeća, obuća, hrana, novac i druga materijalna dobra, dok će za poklonjeni novac građanima ce biti uručen novčani bon zahvalnosti s oznakom vrijednosti, numeriran i ovjeren pečatom društva Crvenog križa s njihova područja. Riječ je o dosad jednoj od najvećih humanitarnih sabirnih akcija na području Hrvatske, a svi sudionici u akciji bit će uočljivo označeni znakom Crvenog križa. Sredstva će se prikupljati i putem donatorskog telefona Hrvatskog Crvenog križa (060 90 11). Cijena po pozivu iznosit će 6,25 kuna s uključenim PDV-om, a prikupljena novčana sredstva koristit će se za pomoć sugrađanima u Tjednu solidarnosti, koji se održava od od 8. do 15. prosinca.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas oštro protivljenje gašenju dopisništva Slobodne Dalmacije u Šibeniku te upozorilo na katastrofalne posljedice općeg trenda smanjivanja dopisništava svih medija za hrvatsko novinarstvo, ali i za javnost, koja tako ostaje uskraćena za autentične informacije. Nakon gašenja šibenskih dopisništava Jutarnjeg lista i Večernjeg lista, gašenja Vjesnika, te nakon što je početkom listopada prestalo postojati i dopisništvo Slobodne Dalmacije, u Šibeniku svoje dopisništvo imaju još samo HRT i Nova TV, dok od nacionalnih dnevnih listova u tome gradu svoje dopisnike, ali bez dopisništava, imaju još samo Novi list i 24 sata, upozorava HND u priopćenju. "HND se oštro protivi gašenju još jednog dopisništva Slobodne Dalmacije, jednog od najstarijih dopisništava toga lista", stoji u priopćenju u kojem HND upozorava da je stalno smanjivanje dopisništava katastrofalan trend za naše novinarstvo.

ZAGREB - Švedski pjesnik i član Švedske akademije Kjell Erik Espmark bio je večeras u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) na predstavljanju hrvatskog prijevoda svoje zbirke pjesama "Mliječna staza". Espmark je podsjetio kako je inspiraciju svojim pjesmama pronašao u Grčkoj antologiji, sastavljenoj oko 900. godine, čiji korijeni sežu u antiku. Napomenuo je kako su mu motivi vezani uz pojedina stradanja, sabotaže, torture i neimaštinu. "Ako pomislimo da u životu svakog čovjeka postoji trenutak kad se sva njegova iskustva i vrednovanja zgusnu u iznednadnu spoznaju, svemir koji sačinjava vrijeme oko nas zablistao bi poput Mliječne staze od svih epifanija", rekao je i dodao kako, unatoč toj spoznaji, možemo naslutiti crne i neobjašnjive rupe koje ne uspijevaju odaslati nikakvo svjetlo. Ocijenio je kako je na pjesniku da dade odgovor. Akademik Nikica Petrak ocijenio je kako je Espmarkova knjiga pjesama visokoga stila koju je ispjevao čovjek pune zrelosti i iskustva. Kjell Erik Espmark rodio se 1930. u gradu Stroemsundu u Švedskoj. Književnik je i književni povjesničar te profesor emeritus na Sveučilištu u Stokholmu. U Švedsku akademiju izabran je 1981., jedan je od najutjecajnih stručnjaka za književnost te je godinama slovio za "sivu emineneciju" Povjerenstva za dodjelu Nobelove nagrade za književnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙