FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12:30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12:30 sati.

BERLIN

Njemačka dijeli uvjerenje i optimizam da će Hrvatska uspjeti ispuniti preostale zadaće i ući u Europsku uniju prema planu, a iznesene kritike nisu pitanje dobrih bilateralnih odnosa nego postavljanje standarda za buduća proširenja, rekao je u petak u Berlinu predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. Lammert, političar koji je pokrenuo val kritika u Njemačkoj na račun hrvatske spremnosti za ulazak u Uniju, to je izjavio novinarima nakon susreta s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji je tim sastankom završio dvodnevni radni posjet Njemačkoj. "Postoji dogovor između Hrvatske i Europske unije. EU je obećala da će Hrvatska postati članicom 1. srpnja 2013. ukoliko ispuni zadaće a Hrvatska je obećala da će ih ispuniti. Dijelimo uvjerenje i optimizam da će Hrvatska uspjeti", rekao je predsjednik njemačkog Parlamenta. "Njemačka od početka prati i podupire Hrvatsku... to nije pitanje dobrih bilateralnih odnosa nego postavljanje standarda za sva sljedeća proširenja", dodao je. Milanović je izrazio razumijevanje za njemačko stajalište rekavši da su danas vremena dilema i preispitivanja te da je "normalno da se svakog preispituje pa tako i Hrvatsku". "Vjerujem da ćemo ući skoro potpuno spremni, jer iskustvo pokazuje da nikad nitko nije potpuno spreman pa ni zemlje koje su 30 godina unutra", rekao je novinarima Milanović. Milanović je boravio u Berlinu na proslavi 60. obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju sa zemljama Istočne Europe.

ZAGREB

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Zagrebu, otvarajući konferenciju "Žene, mir i sigurnost", da je položaj i uloga žena indikator i mjera uspjeha operacije bilo koje mirovne misije kao i svakog društva. Tema te konferencije, koja se održava na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski", je uloga žena u sigurnosnim pitanjima, od njihova sudjelovanja u operacijama kao pripadnica oružanih snaga, do aktivnosti usmjerenih na pomoć ženama u područjima zahvaćenim sukobima. Po njeznim riječima, bilo koja mirovna misija može se vrednovati na temelju načina na koji se tretiraju žene ili pozicija žena u zemlji u koju je misija poslana.

"Osiguravajući da žene sudjeluju, ne samo da mijenjamo njihovu poziciju nego ulažemo u stabilnost tog društva, u održivost mira", istaknula je Pusić.

BEJRUT

Žestoki sukobi izbili su u petak ujutro oko baze sirijske vojske, u istočnom predgrađu Maret al-Numana, na sjeveroistoku zemlje, što predstavlja "prvo kršenje" primirja koji je dogovorio izaslanik UN-a povodom Kurban bajrama, objavila je nevladina organizacija. "Žestoki sukobi počeli su oko baze Vadi Deif. Vojska je odgovorila bombardirajući susjedno selo Deir Šarki. Radi se o prvom kršenju primirja", kazao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava. Među ustanicima bili su borci Islamske fronte al-Nosra, koja je preuzela odgovornost za brojne napade u Siriji i u srijedu kategorički odbacila primirje koje je inicirao Lahdar Brahimi. Inače su se u petak ujutro u Siriji odvijali prosvjedi protiv režima Bašara al-Asada, na izlazu iz džamija.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama navukao je na sebe gnjevnu reakciju članova izbornog stožera republikanskog protukandidata Mitta Romneya jer je u članku koji uskoro izlazi Romneya opisao pogrdnim izrazom. Obama i Romney već se tjednima "časte" objedama o neiskrenosti, a osobito su to činili u nizu televizijskih debata, no Obama je sad krenuo i korak dalje.U članku u najnovijem broju Rolling Stonea govori se o tome kako je urednik Eric Bates pred kraj intervjua 11. listopada u Ovalnom uredu prenio Obami ohrabrenje koje mu je poslala urednikova šestogodišnja kći. Obama se navodno široko nasmijao i rekao "Da, dobro mi ide u toj demografskoj skupini. Faca sam za one od šest do 12 godina". "Razmišljate li o tome da spustite dobnu granicu za glasanje", našalio se Bates, a Obama je odgovorio: "Znate, djeca imaju dobre instinkte. Ona pogledaju drugog tipa i kažu: 'E, to je serator, odmah se vidi'", kaže se u intervjuu koji izlazi u petak. Romneyevi suradnici odmah su uzvratili na Obamine riječi. "Predsjednik Obama nervozan je i u defenzivi", rekao je visoki Romneyev savjetnik Kevin Madden. "Ponestalo mu je argumenata i preostaju mu samo napadi i uvrede. Žalosno je što kampanju mora zaključiti na takav način", rekao je. Bijela kuća nije osporila točnost Obamina citata, ali jedan aktivist njegove kampanje kaže kako su te riječi bile "dio neobveznog razgovora na kraju intervjua".

WASHINGTON

WikiLeaks je u četvrtak počeo objavljivati više stotina dokumenata američkog ministarstva obrane koji oslikavaju dvojbene postupke prema zatočenicima u američkim logorima poput onog u Guantanamu a istodobno kroz sigurnosne profile zatočenika daju prikaz jačanja Al Kaide u Afganistanu u vrijeme priprema za teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. godine. Utemeljitelj Wikileaksa, organizacije koja potiče objavljivanje tajnih kompromitirajućih dokumenata vlada, Julian Assange u priopćenju je kazao kako novoobjavljeni dokumenti razotkrivaju odnos prema zatočenicima u vojnim logorima u Iraku i američkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi nakon terorističkog napada na SAD 2001. godine. Jedan od objavljenih dokumenata - pravilnik o postupanju sa zatočenim talibanima i pripadnicima Al Kaide u Guantanamu iz 2002. povijesno je važan, navodi Assange jer je "Guantanamo na Zapadu s razlogom postao simbol sustavnih povreda ljudskih prava". Po njemu pravilnik razotkriva "anatomiju zvijeri" odnosno "stvaranje mračnog prostora u kojem ne važe zakoni i ljudska prava, gdje osobe mogu biti pritvorene bez traga prema nahođenju američkog ministarstva obrane". Dokumenti prikazuju kako su se zatočenici ponašali tijekom boravka u pritvoru a sadrže sigurnosne procjene svakog od njih 779 koliko ih je prošlo kroz Guantanamo od 2002. godine, piše Washington Post.

PEKING

Istraživanje New York Timesa prema kojem je obitelj kineskog premijera Wen Jiabaoa nagomilala ogromno bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara "kleveće" Kinu, izjavio je u petak glasnogovornik kineske diplomacije. "Takvi članci kleveću Kinu i pothranjuju zlonamjerne misli", kazao je Hong Lei. Kineske vlasti blokirale su pristup internet stranici američkog dnevnika i uvele strogu cenzuru na internetu kako bi spriječile čitanje dotičnog istraživanja. Obitelj kineskog premijera Wen Jiabaoa, čelnika poznatog po skromnom podrijetlu i suosjećanju za obične Kineze, nagomilala je ogromno bogatstvo od najmanje 2,7 milijardi dolara otkada je on na vlasti, prema istraživanju New York Timesa. Mrežna stranica NY Timesa na engleskom i kineskom jeziku blokirana je u Kini u petak ujutro, a pretrage za NY Timesom kao i imenima Wenove djece i supruge blokirane su na kineskom glavnom mikroblog servisu Sina Weibo, nalik na Twitter.

PEKING

Suđenje za korupciju protiv bivšeg zamjenika direktora logističkog odjela kineske vojske brigadira Gu Junshana, koje pred vojnim sudom počinje u idućih nekoliko mjeseci, postat će najveći vojnokorupcijski skandal od dolaska komunista na vlast prije 63 godine, piše hongkonški list "Phoenix magazine" koji izlazi uz potporu Kine.

Brigadir Gu (56) je, prema navodima lista koji je prvi najavio i pad šefa šangajske podružnice Komunističke partije Kine Chena Liangyua u 2006., izgradio raskošno imanje u središtu Pekinga no drugi detalji nisu otkriveni. Gu je ranije ove godine razriješen funkcije zamjenika direktora logističkog odjela kineske vojske i pritvoren je. To je posljednji u nizu političkih skandala uoči 18. kongresa stranke koji počinje 8. studenoga i na kojem će doći do političkog preslagivanja.

SARAJEVO

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić pozvao je u petak na prekid svih ratova koji se vode među muslimanima diljem svijeta, a vjernike u BiH uputio je na jačanje jedinstva i odgovornosti prema društvu u kojemu žive. Predvodeći središnju molitvu u povodu blagdana Kurban-bajrama u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, Cerić je u svojoj hutbi (propovijedi) istaknuo kako na ovaj dan nema važnijeg poziva od onog da se zaustave ubijanja među muslimanima od Afganistana do Libije. "Nema ništa važnije danas od poruke da se zaustave svi ratovi protiv muslimana, da se prestane s ubijanjem stanovništva u muslimanskim zemljama te da se spriječi nasilje nad muslimanskim maloljetnicama poput maloljetnice Malali! I nema ništa važnije od poziva da se prestane s novim prijetnjama ratom protiv bilo koje zemlje u svijetu, posebno protiv bilo koje zemlje na Bliskom ili Srednjem istoku, jer svako daljnje zaoštravanje u tom dijelu svijeta moglo bi odvesti cijeli svijet u nesagledivi kaos, poput I. i II. svjetskog rata", kazao je reis Cerić. Osvrnuvši se i na stanje u BiH Cerić je konstatirao kako su političari koji predstavljaju bošnjački narod "nerazumno i duboko podijeljeni" te je pozvao da obični ljudi ne dopuste takve podjele među njima samima. Bošnjake je pozvao i da se na predstojećem popisu stanovništva jasno očituju o svojoj naciji, vjeri i jeziku te ne dopuste asimilaciju.

LJUBLJANA

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u svojoj najnovijoj analizi procjenjuje da će pad BDP-a u Sloveniji ove godine iznositi 2,5 posto, a iduće godine dva posto, čime su pogoršane prognoze EBRD-a od prije tri mjeseca o padu slovenskog BDP-a za dva posto ove te 1,4 posto iduće godine. Kako u petak prenose slovenski mediji, razlog za očekivano produbljivanje recesije EBRD vidi u zabrinjavajućem stanju slovenskog bankarskog sektora i smanjenoj domaćoj potrošnji, ali i slabijim prilikama u okruženju.

EBRD ocjenjuje pozitivnim napore slovenske vlade na financijskoj stabilizaciji s restrukturiranjem banaka te naglašava potrebu provedbe reforme mirovinskog sustava i tržišta rada kako bi se javni dug mogao kontrolirati.

KABUL

U samoubilačkom napadu na džamiju na sjeveru Afganistana prigodom molitve za Kurban bajram, muslimanski praznik žrtovanja, poginule su najmanje 32 osobe u petak, prema najnovijim podacima vlasti. Samoubojica je aktivirao eksploziv na kraju molitve u glavnoj džamiji grada Majmana, u pokrajini Farjab. "Bilo je najmanje 32 mrtvih, 17 civila i 15 policajaca", kazao je vice-guverner pokrajine Abdul Satar Barez, spominjući i tridesetak ranjenih. Brojni vladini dužnosnici prisustvovali su toj tradicionalnoj molitvi u džamiji, uključujući šefa pokrajinske policije Abdula Halika Aksaija, koji je ranjen u eksploziji, kazao je Barez. Odgovornost za napad još nitko nije preuzeo.

RIM

Muškarac od 84 godine umro je od infarkta nakon potresa koji je u noći sa četvrtka na petak pogodio područje Cosenze, na jugu Italije, objavila je novinska agencija Ansa. Muškarac se uspaničio zbog potresa, pozlilo mu je i umro je nakon dolaska hitne pomoći, navodi Ansa. Potres se osjetio u čitavoj zoni Nacionalnog parka Pollino, najvećeg u Italiji, gdje su stanovnici sela smjesta napustili kuće iz straha od odronjavanja. U Mormannu, selu s približno 3.500 stanovnika, 36 pacijenata evakuirano je iz bolnice. Smješteni su u šatore prije nego je 14 njih preusmjereno u druge strukture. Po podacima Američkog geofizičkog instituta potres zabilježen na granici između dviju južnih regija Kalabrije i Basilicate bio je jačine 5,3 stupnjeva.

WASHINGTON

Pentagon je svoju odluku da ne pošalje američke snage u Bengazi u Libiji za napada na tamošnje diplomatsko predstavništvo SAD-a, objasnio rekavši da bi bilo neodgovorno poslati i izložiti vojnike bez odgovarajućih informacija. Odgovor predsjednika SAD-a Baracka Obame na napade u Libiji pitanje je oko kojeg se vodi spor u kampanji za izbor predsjednika SAD-a. Obamini republikanski suparnici postavljaju pitanje govori li Obamina administracija istinu o slučaju i dovode u pitanju njenu kompetentnost, dok Obamine pristaše optužuju republikance da iznose neutemeljene optužbe u nastojanju da ostvare političke bodove na pogibiji američkog veleposlanika i još troje Amerikanca u napadima u Bengaziju. Ministar obrane Leon Panetta je novinarima rekao da su snage SAD-a već bile u povišenom stupnju pripravnosti zbog 11. obljetnice napada od 11. rujna 2001. godine. No, rekao je, jednostavno nije bilo dovoljno informacija da se u vrijeme napada na odgovoran način pošalju snage u Libiju.

CAPE CANAVERAL

Američki astronaut veteran i dvojica ruskih kozmonauta u četvrtak su stigli na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) na koju su donijeli i 32 ribe, te je posada postaje ponovno u punom šesteročlanom sastavu. Zapovjednik svemirske letjelice Soyuz Oleg Novitski, inženjer Jevgenij Tarlekin, koji su prvi puta na ISS-u, te američki astronaut veteran Kevin Ford dvodnevno putovanje na ISS, udaljen 409 kilometra od Zemlje, završili su u četvrtak popodne. Posada Sojuza pridružila se zapovjednici postaje Suniti Williams, japanskom astronautu Akihiku Hošideu i kozmonautu Juriju Malenčenku te je posada ISS-a ponovno u punom sastavu. Na postaji, projektu 15 država vrijednom 100 milijardi dolara, bila su tri člana posade od 16. rujna zbog redovnog plana smjena.

33. posada postaje uzletjela je u utorak na ruskoj letjelici Sojuz s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Jedna od prvih zadaća posade bila je prebaciti 32 japanske medaka ribe iz posebnih kontejnera u japanski Kibo laboratorij, gdje su postavljeni akvariji kako bi se proveli razni eksperimenti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙