FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

BEJRUT - Veliki dijelovi najveće natkrivene tržnice na svijetu Medine u sirijskom gradu Alepu, koja datira iz 14. stoljeća i pod zaštitom je UNESCO-a, izgorjeli su gotovo do temelja u žestokim sukobima između pobunjenika i vladinih snaga. Suk u središtu grada u ranijim je borbama ostao gotovo neoštećen, no u žestokim sukobima u subotu neke je njegove dijelove zahvatila vatra te su izgorjeli. Mediji prenose kako još nije sasvim jasno na koji je način izbila vatra na tržnici, no aktivisti optužuju pripadnike vladinih snaga da su ispaljivali zapaljive metke, nastojeći odande istjerati pobunjenike. Vatra se proširila vrlo brzo, djelomično zbog toga što su male trgovine bile prepune sagova i tkanina. Mediji prenose kako je izgorjelo najmanje 1500 dućana.

BOGOTA - Snažan potres magnitude 7,1 stupanj po Richteru pogodio je u nedjelju planinsko područje u jugozapadnoj Kolumbiji, a osjetio se i u velikom dijelu zemlje te u Ekvadoru, no prema prvim informacijama nije bilo ljudskih žrtava. Potres je registiran oko 11,30 sati po lokalnom vremenu na dubini od 167 km, u blizini grada La Vege, oko 600 km udaljenog od Bogote. "Zasad, nemamo informacija o većoj materijalnoj šteti", rekao je novinarima direktor Službe za sprečavanje posljedica katastrofa Carlos Marquez. Dodao je kako je materijalna šteta zabilježena u mjestu Timbiqui u pokrajini Cauca. Potres su osjetili i stanovnici desetak kolumbijskih pokrajina na jugozapadu, zapadu i u središtu zemlje. Mediji prenose da je prouzročio paniku među stanovništvom nekoliko gradova. Iako nije bilo ljudskih žrtava niti veće materijalne štete nekoliko je osoba zbog pretrpljenog šoka prebačeno u bolnice.

PRIŠTINA - Građani Kosova i dužnosnici Europske unije pozdravili su najavu vlade Kosova o zatvaranje termoelektrane na lignit Kosovo A, najvećeg zagađivača u regiji, koja se nalazi nedaleko od glavnog grada Prištine, objavili su u nedjelju kosovski mediji. Kosovska vlada obećala je da će zatvoriti tu 40 godina staru termoelektranu, jednu od dvije termoelektrane u zemlji, ali stručnjaci su najavili da bi se to moglo dogoditi najranije 2017. godine. Do tada bi trebala biti izgrađena nova elektrana kako bi se spriječili mogući problemi u osiguravanju isporuke električne energije, objavila je vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙