FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

PRAG - Ne vidim temelja za odgodu ulaska Hrvatske u EU niti ima potrebe da se razmišlja o odgodi, izjavio je u ponedjeljak u Pragu europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, u vrijeme kada njemački mediji i neki utjecajni političari ocjenjuju da Hrvatska još nije spremna postati punopravnom članicom Unije. "Za one koji kažu da je naše izvješće o monitoringu bio poziv za buđenje rekao bih da jest, ali ne poziv za medije, ne za parlamente nekih zemalja članica. Bio je to poziv za Hrvatsku", rekao je Fuele na upit hrvatskih novinara na marginama konferencije o proširenju EU-a u Pragu.

PRAG - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u ponedjeljak u Pragu da bi Hrvatska i Slovenija trebale uložiti više napora u rješavanje problema Ljubljanske banke, jer Unija ne želi "uvoziti" bilateralne probleme zemalja članica. "Ne želimo u Uniju uvoziti probleme i poručujemo da se u pristupne pregovore ne postavljaju mine. Paralelno s procesom pregovora trebao bi teći i proces rješavanja bilateralnih pitanja, a ima ih puno", kazao je Fuele na međunarodnoj konferenciji o proširenju EU-a u Pragu. On je pohvalio Zagreb i Ljubljanu za postizanje arbitražnog sporazuma o granici, ali je podsjetio na dugogodišnji neriješeni problem Ljubljanske banke kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u svome parlamentu.

LJUBLJANA - Predsjednik slovenske vlade Janez Janša ustvrdio je u ponedjeljak u parlamentu da je prijašnja vlada gurala pod tepih pitanje Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, te da se njegova vlada trudi da se to pitanje riješi kompromisom.

Janša je, odgovarajući na zastupnička pitanja, izjavio kako je vlada Boruta Pahora na početku svoga mandata iznenadila Europsku uniju blokadom hrvatskih pristupnih pregovora zbog graničnog pitanja, a nakon toga je "preko noći i bez konzultiranja s oporbom" potpisala arbitražni sporazum s Hrvatskom. On smatra da bi rezultati toga sporazuma mogli biti upitni za Sloveniji, a neće biti ni poznati prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ovisi samo o tome hoće li proljetni izvještaj Europske komisije biti dovoljno dobar, drži šef Delegacije Europske unije Paul Vandoren koji je u ponedjeljak u Zagrebu izjavio kako je bio samo "malo iznenađen" nedavnim primjedbama njemačkoga parlamenta o hrvatskom ulasku u Uniju. "Da, bio sam malo iznenađen, ali ništa spektakularno nije rečeno. Njemačka je samo rekla: molimo vas, pobrinite se da sva očekivanja budu ispunjena", rekao je Vandoren. "Sve ovisi o tome hoće li proljetni izvještaj biti zadovoljavajuće pozitivan", rekao je. Snažnija europska integracija nužna je u "ovo krizno doba", rekao je Vandoren na predavanju o Hrvatskoj u Europskoj uniji što ga je održao u Europskome domu.

BEČ - Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je u Beču, gdje sudjelovao je na svjetskom kongresu ITS - Inteligentni prometni sustav (Intelligent Transport System), pozdravio korištenje inovativnih rješenja u prijevozu, ustvrdivši da su ona izazov za Hrvatsku. "Implementacija prometnih inovativnih rješenja u transportu predstavlja izazov i priliku za Republiku Hrvatsku", naglasio je Hajdaš Dončić u govoru pred sudionicima kongresa ITS koji je okupio više tisuća sudionika, između ostalih 80-ak visokih državnih dužnosnika iz cijeloga svijeta, te predstavnika međunarodnih organizacija. Upravo provedba prometnih inovacija, rješenja u transportu koja ne uključuju samo primjenu nego i zakonodavne prilagodbe bit će jedan od glavnih prioriteta ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, rekao je Hajdaš Dončić.

SARAJEVO - Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavilo je u ponedjeljak konačne rezultate općinskih izbora provedenih u toj zemlji 7. listopada a rezultati su potvrdili kako je najveći izborni uspjeh ostvarila Stranka demokratske akcije (SDA). Toj je stranki pripalo 37 pozicija općinskih načelnika, Srpska demokratska stranka (SDS) imat će 26 načelnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika 19, HDZ BiH 13, Socijaldemokratska partija (SDP) 10, HDZ 1990. tri te Demokratski narodni savez (DNS) i Savez za bolju budućnost (SBB) po dva načelnika. Još 28 načelničkih pozicija podijelile su druge stranke ili neovisni kandidati. SDA će imati i najviše općinskih vijećnika, čak 516 a drugi po snazi bit će Dodikov SNSD sa 387 vijećnika.

SARAJEVO - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je u ponedjeljak kao je iznenađen ishodom glasovanja u Domu naroda parlamenta BiH kojim su smijenjeni ministri u Vijeću ministara BiH iz reda SDA a kao najodgovornijeg za takav razvoj događaja označio je predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića. "Prije sjednice imao sam sastanak sa Čovićem i on je jasno rekao da će pratiti glasovanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) protiv smjene ministara iz reda SDA", kazao je Tihić za BHT 1. SNSD je glasovao protiv smjene ministara. Dragan Čović odbacio je optužbe o političkoj trgovini njegove stranke sa SDP-om. On je novinarima kazao kako je jedini cilj HDZ BiH osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda a prvi korak na tom putu trenutačno je sudjelovanje njegovih legitimnih predstavnika u vladi Federacije BiH.

WASHINGTON - Američka predsjednička utrka između Baracka Obama i njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneya u ključnoj državi Ohiju postaje neizvjesna, pokazala je anketa Sveučilišta u Quinnipiacu i CBS Newsa, prenosi New York Times u ponedjeljak. Aktualni predsjednik Obama trenutno uživa potporu od 50 posto birača, a Romney pet posto manje. Prošli mjesec Obama je u toj saveznoj državi imao prednost od 10 posto nad svojim protukandidatom, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja Sveučilišta u Quinnipiacu, New York Timesa i CBS Newsa. U posljednjoj anketi samo je još tri posto birača bilo neodlučno. Dobra vijest za Obamu je ta što je među biračima koji su unaprijed glasali njih 54 posto reklo da je dalo glas Obami.

PRIŠTINA - U Prištini je u ponedjeljak izbio sukob policije s prosvjednicima, koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo razgovorima predsjednika kosovske vlade Hashima Thacija s njegovim srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem. Prosvjednici, pripadnici pokreta Samoopredjeljenje probili su policijski kordon u blizini zgrade kosovske vlade pokušavajući ući u zgradu i sukobili se s pripadnicima specijalne policije, koja koristi suzavac kako bi zaustavila prosvjednike pritom uhitivši nekoliko njih. Policija je priopćila da je u sukobima ozlijeđeno 18 policajaca i četvero prosvjednika.

NEW YORK - UN radi na planu osnivanja mirovnih snaga u Siriji u slučaju trajnog prekida vatre na terenu, objavio je u ponedjeljak šef mirovnih operacija Ujedinjenih naroda Herve Ladsous. "Potvrđujem da razmišljamo što će se dogoditi u slučaju prekida vatre i kako doprinijeti sigurnosti i zaštiti civila", rekao je na konferenciji za novinare u New Yorku koja koincidira s posjetom Damasku posrednika UN-a posrednika i Arapske lige za Siriju Lakhdara Brahimija. Vijeće treba dati zeleno svjetlo za takvu inicijativu. Sada je 15 članova Vijeća duboko podijeljeno u vezi tog pitanja. Rusija i Kina štite svog sirijskog saveznika korištenjem prava veta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙