FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kuvajt: Amandman na izborni zakon, prijevremeni izbori

KUVAJT, 20. listopada 2012. (Hina/AFP) - Vlada Kuvajta je u subotu potvrdila amandman na izborni zakon, koji odbacuje oporba i za 1. prosinca odredila prijevremene parlamentarne izbore, prema službenom priopćenju.

"Vlada je potvrdila dekret o amandmanu članka 2 izbornog zakona o sustavu glasanja i jedan drugi dekret kojim se Kuvajćani pozivaju da izaberu novu narodnu skupštinu 1. prosinca", prema priopćenju objavljenom nakon izvanrednog sastanka vlade.

Emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah je u petak naredio vladi da dopuni izborni zakon, što je oporba nazvala "objavom rata".

Emir je rekao da je to odlučio kako bi zaštitio nacionalno jedinstvo", pošto izborni zakon potiče podjelu Kuvajta prema vjeroispovjestima i plemenima.

Islamistička i nacionalistička oporba je pozvala na prosvjede u nedjelju, nakon objave emirove odluke, unatoč oštrom upozorenju ministarstva unutrašnjih poslova protiv svakog ilegalnog prosvjeda.

Manifestacija pod sloganom "Dostojanstvo nacije" predviđena je kasno u nedjelju pred palačom Eis u kojoj se naleze uredi emira, princa nasljednika i vlade, naveli su organizatori.

Izborni zakon usvojen 2006. nakon manifestacija oporbe, dijeli zemlju u pet okruga, od kojih svaki treba izabrati 10 zastupnika.

Prema tom zakonu svaki birač može birati najmanje 4 kandidata.

Amandman koji je predložila vlada kani smanjiti na jednog i dvojicu broj kandidata koje može birati svaki kandidat.

Sljedeći parlamentarni izbori su drugi ove godine i peti od 2006. Emir je raspustio parlament 7. listopada.

Kuvajt, član OPEC-a, Organizacije zemalja proizvođača nafte je prva monarhija Zaljeva koja je dobila parlament izabran 1962. i proživljava političke krize od 2006. pripisane borbama u okrilju dinastije Al-Sabah koja vlada duže od 250 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙