FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG/ZAGREB - Goran Hadžić imao je političku i vojnu vlast u tzv. Republici Srpskoj Krajini (RSK), imenovao je generale i naređivao napade na hrvatske snage, bio je protiv suživota Hrvata i Srba i smjenjivao one koji su pregovarali s hrvatskim vlastima, izjavio je u petak svjedok tužiteljstva Veljko Džakula na suđenju nekadašnjem vođi pobunjenih hrvatskih Srba pred Haškim sudom (ICTY). Džakula, koji je bio potpredsjednik vlade tzv. RSK, istaknuo je da je pripadao onoj struji lokalnih Srba koja je bila za pregovore s hrvatskim vlastima, a čemu se Hadžić, tadašnji predsjednik tzv. RSK, protivio ne vjerujući u suživot Hrvata i Srba. "Hadžić 1992. nije bio ni za povratak Hrvata ni Srba, niti za bilo kakav suživot", rekao je Džakula, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Pakracu 1990. Dodao je da je Hadžić javno zagovarao Vanceov plan, kojim je 1992. zaustavljen otvoreni rat u Hrvatskoj, ali ga nije bio spreman provesti. "Hadžić nije htio provesti onaj dio o demilitarizaciji koji je bio preduvjet za sve ostale aktivnosti", istaknuo je svjedok. U nastavku suđenja svjedoka je ispitivao Hadžićev odvjetnik koji je pobunu lokalnih Srba protiv legitimne hrvatske vlasti u Zagrebu 1991. pokušao povezati s traumama iz Drugog svjetskog rata. Džakula je potvrdio da su mu oba roditelja bila zatočena u ustaškom logoru u Jasenovcu, a njihove obitelji ubijene, i suglasio se da je slična sudbina brojnih srpskih obitelji utjecala na odluku lokalnih Srba da ne prihvate osamostaljenje Hrvatske.

LJUBLJANA - Pitanje gradnje LNG terminala za tekući plin kod Trsta bilo je jedno od središnjih pitanja talijansko-slovenske ministarske koordinacije koja je u petak zasjedala u Sloveniji. Kako je nakon bilateralnog sastanka s talijanskim ministrom za okoliš i zaštitu prorodnih resursa Corradom Clinijem, na Brdu kod Kranja, izjavio slovenski ministar za okoliš i poljoprivredu Franc Bogovič, talijanska je strana na sastanku predložila šire razgovore o energetskoj opskrbi na području Sjevernog Jadrana u koje bi se osim Slovenije i Italije uključila i Hrvatska. Slovenija se i dalje protivi gradnji planiranih dvaju LNG terminala nedaleko Trsta zbog mogućeg prekograničnog utjecaja na okoliš. Italija pak dokazuje da takvog utjecaja neće biti u slučaju kopnenog LNG terminala kod mjesta Zuale blizu granice sa Slovenijom, dok je glede projekta drugog, morskog terminala u Tršćanskom zaljevu i dalje spremna razgovarati. Slovenski ministar nakon sastanka je rekao da su oko problematike LNG terminala napravili presjek trenutačnog stanja, ali bez konkretnih zaključaka, no da osobno pozdravlja talijansku inicijativu da se u energetsku raspravu o projektima za sjeverni Jadran uključi i Hrvatska.

BEJRUT - Direktor obavještajne službe Unutarnjih sigurnosnih snaga (FSI) u Libanonu Wissam al-Hassan ubijen je u eksploziji autobombe koja je u petak potresla Bejrut, rekao je za agenciju AFP vladin izvor. General Hassan je bio blizak suradnik Saada Haririja, vođe libanonske oporbe koja se protivi režimu u Damasku i trebao je koncem godine preuzeti dužnost direktora FSI-ja. Najmanje su tri osobe poginule u petak u napadu auto-bombom u istočnom Bejrutu, izvijestio je libanonski ministar zdravstva, a državna agencija javlja o osmero mrtvih. Ministar Ali Hassan Halil rekao je novinarima da je u eksploziji ranjeno 96 osoba. Državna informativna agencija (ANI) objavila je podatak o osmero mrtvih i 78 ranjenih, pozivajući se na podatke civilne zaštite.

BRUXELLES - Ubrzo nakon završetka summita na kojem je usuglašen vremenski okvir za uspostavu jedinstvenog nadzornog mehanizama za sve banke u eurozoni krenule su različite intepretacije dogovorenog u vezi s mogućnošću da posrnule banke dobiju izravnu pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, čemu se nadala Španjolska. Čelnici Europske unije postigli su u noći s četvrtka na petak suglasnost o uspostavi jedinstvena nadzora europskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije. Prema postignutom dogovoru, do kraja ove godine donijet će se pravni okvir za uspostavu jedinstvena nadzorna mehanizma, a on će početi operativno djelovati tijekom 2013., a nadzirat će se sve banke u eurozoni. Suprevizorske ovlasti dobit će Europska središnja banka. Uspostava jedinstvenog nadzora nad bankama u eurozoni vrlo je važna jer je to preduvjet da bi fond za spašavanje eura, Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), mogao izravno dokapitalizirati banke. Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da ESM neće moći preuzeti obveze koje su države već preuzele u spašavanju svojih banaka, poput Španjolske, nego da će dokapitalizacija biti moguća samo ubuduće. S druge strane Španjolska i Francuska žele mogućnost retroaktivne dokapitalazacije što bi što bi znatno olakšalo španjolski dužnički teret.

BRUXELLES - Sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Thacija, prvi na toj razini, protekao je u "dobrom i konstruktivnom ozračju", izjavila je u petak visoka predstavnica EU-a za vanjsku i siguronosnu politiku Catherine Ashton. Riječ je o prvom susretu dviju strana na toj razini. Sastanak je održan u uredu Catherine Ashton u Bruxellesu. "Nakono odvojenih susreta s premijerima Dačićem i Thacijem, vodila sam zajednički sastanak koji je prošao u dobrom i konstruktivnom ozračju. Dogovorili smo se o nastavku dijaloga za normalizaciju odnosa između dviju strana i obojica su se obvezali da će raditi zajedno. Uskoro ćemo se ponovno sresti", izjavila je Ashton u pisanoj izjavi. "Čvrsto vjerujem da je dijalog u interesu obiju strana. Njegov je cilj poboljšati život ljudi i pomoći riješiti probleme, a na taj način Srbija i Kosovo bit će bliže Europskoj uniji". Beograd i Priština započeli su pod okriljem EU-a započeli dijalog u ožujku prošle godine i od tada su postigli niz dogovora koji bi trebali postupno normalizirati odnose i olakšati život ljudima na Kosovu. Dijalog je prekinut u svibnju uoči parlamentarnih izbora u Srbiji.

PEKING - Kineski državni vrh usuglasio je popis favorita za novo vodstvo zemlje koje se bira svakih 10 godina, a među predloženim kandidatima ima zagovornika financijskih reformi, no upitno je koliko je njih sklono provesti političke reforme, piše Reuters u petak pozivajući se na tri izvora bliska vladi. Bivši predsjednik Jian Zemin, sadašnji predsjednik Hu Jintao i njegov izgledni nasljednik Xi Jiping usuglasili su popis od sedam kandidata koji bi trebali činiti Stalni odbor Politbiroa. Popis će biti konačan za 18. kongres Komunističke partije u studenome na kojem se očekuje tradicionalna smjena vodstva što se provodi svakih 10 godina. Prema prijedlogu Stalni odbor Politbiroa imao bi sedam članova umjesto dosadašnjih devet. Odbor bi vodio Xi Jiping (59) i potpredsjednik vlade Li Keqiang (57), koji je jedini siguran član s popisa, kažu izvori. Manji odbor bio bi praktičniji Xiju za upravljanje jer će on morati uspostaviti autoritet te istodobno provoditi nužno potrebne reforme. U skupini je navodno potpredsjednik vlade Wang Qishan (64), sada zadužen za financije, miljenik stranih ulagača. No izostavljen je Wang Yang (57), partijski predsjednik južne pokrajine Guangdong kojega mnogi na Zapadu drže sklonim političkoj reformi jer je preotvoren za slobodu govora i civilno društvo. Umjesto njega na popisu je Liu Yunshan (65), ministar partijske propagande koji domaće medije drži na kratkoj uzdi i nadzire internet u Kini s više od 500 milijuna korisnika. Ostali kandidati su 61-godišnji Li Yuanchao, zatim Zhang Dejiang (65), nasljednik Boa Xialija, posrnule zvijezde iz jugozapadne pokrajine Chongqing kojemu se sudi za korupciju, te 65-godišnji Zhang Gaoli, partijski predsjednik iz Tianjina.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija je objavila u petak da je uspješno testirala međukontinentalnu balističku raketu Topol, prenose ruski mediji. "S kosmodroma Pljeseck u 13.12 sati po moskovskom vremenu pokusno je ispaljena međukontinentalna balistička raketa RC-12M Topol", rekao je novinarima predstavnik ruskog ministarstva obrane Vadim Kovalj. Raketa je nosila lažnu bojevu glavu koja je pogodila predviđenu metu na poligonu Kura na poluotoku Kamčatka s visokim stupnjem preciznosti, rekao je Kovalj. Raketa je pokusno ispaljena kako bi se potvrdila stabilnost njezinih glavnih tehničkih parametara što se tiče vijeka njezina trajanja i njegovog produljenja, kazao je on.

ZAGREB - Više od 1.200 službenih dokumenta o pedofiliji u organizaciji američkih izviđača (Boy Scouts) od četvrtka je dostupno na internetu i ti nekad tajni spisi nastali između 1965. i 1985. otkrivaju nenamjerno, ali zapravo stvarno zataškavano spolno zlostavljanje djece, kažu odvjetnici, a prenosi u petak NBC News. "Čitajući te spise, vidimo bol i tjeskobu tisuća neispričanih priča izviđača", rekao je odvjetnik Paul Mones koji je 2010. godine zastupao žrtve iz Oregona. Upravo je Vrhovni sud Oregona naredio objavu spisa koji su sada dostupni na www.kellyclarkattorney.com. "Ima više od 1.247 spisa, a znamo da je svaki izviđački vođa optužen za zlostavljanje prosječno više od jednog izviđača", navodi Mones. Spisi otkrivaju da su voditelji izviđača (Scoutmasters) i odrasli dragovoljci diljem Sjedinjenih Država zlostavljali djecu no "stalno se u spisima pokazivala zabrinutost izviđača da u javnost ništa ne smije procuriti kako se ne bi naštetilo ugledu organizacije", kaže odvjetnik Kelly Clark. Iz pisanog materijala razvidno je da su se optužbe prikrivale, a optuženima se uvijek pružala druga prilika. Sumnje u neprimjereno seksualno ponašanje s 1.622 djeteta navedene su u 829 spisa. Nadalje 486 muškaraca kojih se imena spominju bila su uhićena u to doba za seksualni zločin. U 531 slučaju navodi se neprimjereno seksualno ponašanje s više mladih ljudi.

STOCKHOLM - Poslovni čovjek koji je tražio novac kako bi zauzvrat utjecao na europski zakon, što je rezultiralo ostavkom europskog povjerenika za zdravlje, htio je 60 milijuna eura mita, priopćila je u petak duhanska tvrtka Swedish Match. Europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača John Dalli podnio je u utorak ostavku nakon što je Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) otkrio da je malteški poslovni čovjek pokušao iskoristiti svoje veze da bi došao do njega, budući da je on također s Malte, kako bi pokušao utjecati na buduće europske duhanske zakone. Dalli je odbacio nalaze OLAF-a koji je sastavio izvješće nakon što je Swedish Match izvijestio Komisiju o pokušaju korupcije u svibnju. Poslovni čovjek, čije ime nije objavljeno, ponudio je svoju pomoć u uvjeravanju EU-a da ukine zabranu izvoza snusa - vlažnog švedskog duhana u prahu za žvakanje - glavnog proizvoda Swedish Matcha koji je zabranjen posvuda u EU osim u Švedskoj.

BEČ - Austrijska ministra financija Maria Fekter u petak je u Beču, dan nakon razgovora sa svojim mađarskim kolegom Gyoergyjem Matolcsyjem, stala u obranu mađarske porezne politike i upozorila na opasnost "iživljavanja" nad Mađarskom. Mađarska je porezna politika "hrabra" i "nekonvencionalna", a Mađarska kad je riječ o porezima kreće sasvim novim putem pri čemu rasterećuje plaće uz pomoć vrlo niskih poreza i istodobno uzima novac od financijskih transakcija, izjavila je Fekter u Beču gdje je posjetila jedan sajam. Fekter je time reagirala na izjavu predsjednika uprave banke Raiffeisen International Herberta Stepica, koji je u četvrtak predbacio mađarskoj vladi da provodi konfiskaciju i da se ne drži dane riječi. Mađarska je za Raiffeisen i za druge banke postala problematična, izjavio je Stepic, dodajući kako se njegova banka unatoč tome ne namjerava povući iz te zemlje. Fekter je izjavila kako je u četvrtak s mađarskim ministrom financija vodila zanimljiv razgovor o odgodi smanjenja bankovnog poreza i uvođenju novoga poreza na financijske transakcije. "Mađarska uvodi nešto slično porezu na financijske transakcije. Meni se to čini kao vrlo zanimljiva ideja", rekla je austrijska ministrica financija.

KIJEV - Bivša ukrajinska premijerka i oporbena čelnica Julija Timošenko koja služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu, optužila je u petak predsjednika Viktora Janukoviča da je naredio da ju se snima čak i u zahodu bolnice u kojoj se liječi i zatražila je da ju vrate u zatvor. "Tražim da me vrate u zatvor", piše čelnica u otvorenom pismu predsjedniku Janukoviču kojeg optužuje da je "osobno" naredio njezino nadziranje. Poruku je novinarima pročitao njezin odvjetnik, zastupnik Sergej Vlasenko. "Odustajem od ovog tobožnjeg liječenja", dodala je Timošenko koja je u bolnici od svibnja zbog hernije diska. Rekla je da su skrivene kamere postavljene u njezinoj bolničkoj sobi i u prostoriji u kojoj se skida prije liječničkog pregleda, ali i na tuš-kabini pa čak i u zahodu. "Te snimke dobivate svakodnevno", napisala je predsjedniku države. Izjava Timošenko dolazi pošto je na internetu objavljena videosnimka na kojoj se vidi žena slična njoj kako hoda uz pomoć hodalice i radi vježbe za jačanje mišića. Timošenko je u petak potvrdila vjerodostojnost snimke.

WASHINGTON - Skupina kosovskih hakera preuzela je odgovornost za ovotjedni napad na mrežnu stranicu meteorološke službe američke vlade u znak prosvjeda protiv "politike (Washingtona) prema muslimanskim zemljama", rekli su u petak sigurnosni stručnjaci. Skupina Kosovo Hackers Security objavila je na mrežnoj stranici nacionalne meteorološke službe (weather.gov) osjetljive podatke, rekla je specijalizirana tvrtka Acunetix. "Hakerska skupina je rekla da je napad izvela u znak prosvjeda protiv američke politike prema muslimanskim zemaljama", dodao je Chrysostomos Daniel, stručnjak Acunetixa. Napad je usto "odgovor na računalne napade na nuklearne centrale u muslimanskim zemljama", kazao je, navodeći izjavu člana hakerske skupine koji je rekao: "Oni napadaju naše nuklearne centrale virusima poput Stuxneta i Flamea (...), ne možemo šutjeti". U svibnju je ruska tvrtka za izradu antivirusnih programa Kaspersky Lab objavila da je otkrila informatički virus dosad neviđene razorne snage nazvan Flame koji je korišten kao "cyber-oružje" protiv više zemalja. Sumnja se da je taj virus informatičko oružje Sjedinjenih Država i Izraela protiv iranskog nuklearnog programa.

PRETORIA - Gotovo svih 15 tisuća južnoafričkih rudara iz rudnika zlata kojima je prijetio otkaz jer su ilegalno štrajkali, vratili su se na posao, objavila je u petak njihova tvrtka, a prenosi BBC. Kompanija Gold Fields kaže kako samo tisuću i pol rudara u četvrtak nije došlo na posao i oni su otpušteni. Južnoafrički rudarski sektor, jedan od najvećih na svijetu, pogođen je valom nereda u kojima je poginulo gotovo 50 ljudi. Radnici u još nekoliko rudnika i dalje štrajkaju. Neredi koji su izbili zbog plaća naštetili su južnoafričkom gospodarstvu, rand je izgubio na vrijednosti, a pao je i kreditni rejting zemlje. Ne bi li stao na kraj tim problemima, predsjednik Jacob Zuma ovaj je tjedan pozvao radnike da se vrate na posao, a od direktora kompanija zatražio da im zamrznu plaće. Tvrtka Anglo American Platinum (Amplats), najveći svjetski proizvođač platine, prošli je tjedan otpustila 12 tisuća štrajkaša.

ANKARA - U napadu kurdskih pobunjenika na plinovod koji povezuje Iran i Tursku u noći na petak ranjeno je 28 turskih vojnika, što je uzrokovalo prekid dopreme iranskog plina, objavili su u petak mediji. "Teroristi su izveli napad na plinovod iz Irana nedaleko od sela Tuerkelija. Naši kolege stradali su u požaru nakon eksplozije", izjavio je guverner provincije Agri Mehmet Tekinaraslan. "Ukupno je ozlijeđeno 28 naših vojnika", među kojima je jedan jako opečen", dodao je guverner koji je terminom "teroristi" oznaćio pripadnike kurdskih pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana (PKK). Doprema plina prekinuta je, a turske snage sigurnosti pokrenule su akciju kako bi pronašle počinitelje napada.

SARAJEVO - Na općinskom sudu u Tuzli u petak je iza zatvorenih vrata počelo suđenje dvojici profesora tuzlanskog odjela Pravnog fakulteta u Sarajevu, koje optužnica tereti za spolno iskorištavanje studentica. Zbog ovog kaznenog djela pod istragom su bila četvorica profesora, no pred sudom su se u petak našli tek Zdravko Lučić i Enes Durmišević, a suđenje je proglašeno zatvorenim za javnost na zahtjev tužiteljstva koje drži kako je tijekom dokaznog postupka potrebno zaštiti identitet i dostojanstvo oštećenih djvojaka. Obrana optuženih, a posebice Zdravka Lučića tome se usprotivila i čak tražila da se medijima dopusti snimanje cjelokupnog tijeka suđenja, no sudac Huso Karić je to odbio. Profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga, protiv kojih je također pokrenuta istraga, a potom u svibnju ove godine podignuta i optužnica, umrli su u svibnju odnosno lipnju pa je na snazi ostala samo optužnica protiv Lučića i Durmiševića. Sva četvorica su bili angažirani kao predavači na tuzlanskom odjelu Pravnog fakulteta u Sarajevu. Optužnica ih tereti da su prolazne ocjene za najmanje četiri studentice uvjetovali seksualnim uslugama. Zbog iste afere do sada je osuđen Jasmin Mašić koji je bio zaposlen kao vozač u tijelima vlasti Tuzlanske županije. On je proglašen krivim po optužnici koja ga je teretila da je podvodio studentice i s profesorima dogovarao njihove seksualne usluge u zamjenu za prolazne ocjene na ispitima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙