FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN/ZAGREB - Europska unija će primiti Hrvatsku u punopravno članstvo, kao što je to i predviđeno ako Hrvatska ispuni sve zadatke koji su pred nju postavljeni, kazao je u četvrtak u Berlinu predsjednik njemačkog Bundestaga Norbert Lammert, prenosi za Hinu savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. "Europska unija je preuzela obvezu da primi Hrvatsku u svoje članstvo do sredine iduće godine, a Hrvatska se obvezala da će do toga roka ispuniti zadatke koji su pred nju postavljeni. Ako se to dogodi, nema nikakvog razloga razmišljati o novom datumu ulaska Hrvatske u Uniju", rekao je Lammert na panelu Zaklade Heinrich Boell o ulasku Hrvatske u Uniju i posljedicama tog ulaska za regiju. Predsjednik Bundestaga je dodao kako nakon hrvatskog ulaska neće biti zastoja niti prekida proširenja Unije. "Taj će proces ići dalje s time da bi u budućnosti više pozornosti trebalo pokloniti njegovoj kvaliteti nego brzini", zaključio je Lammert na panelu na kojem u Berlinu sudjeluje Mesić, kako prenosi njegov savjetnik Tomislav Jakić. Lammert je tijekom vikenda kazao kako Hrvatska "očito nije spremna za ulazak" u EU, što je izazvalo burne reakcije. Njemački Bundestag trebao bi u proljeće ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s EU. Hrvatska bi 1. srpnja 2013. trebala postati punopravna članica Unije.

BEJRUT - Najmanje 28.000 Sirijca nestalo je otkako su ih tijekom 19-mjesečne pobune otele snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu, rekla je u četvrtak aktivistička mreža Avaaz. Navodeći izjave sirijskih aktivista za zaštitu ljudskih prava i obitelji nestalih, Avaaz je rekao da sirijske snage sigurnosti teroriziraju zajednice otimajući ljude s ulica i mučeći ih. Druge aktivističke skupine optužile su i sirijske pobunjenike da otimaju ljude koje smatraju sklonim vladi. Video snimka objavljena uz izjavu Avaaza pokazuje dvojicu vojnika kako zaustavljaju muškarca i ženu, prisiljavaju ih da legnu na tlo i potom ih odvlače. Na snimci je i razgovor s muškarcem koji kaže da je njegova supruga oteta prije šest mjeseci u četvrti Baba Amr u Homsu.

NEW YORK - Ruanda je zajedno s Australijom, Argentinom, Luksemburgom i Južnom Korejom u četvrtak dobila mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a unatoč optužbi UN-ovih stručnjaka da ruandski ministar obrane zapovijeda pobunom u susjednoj Demokratskoj Republici Kongu. Ruanda nije imala protukandidata za afričko mjesto u Vijeću sigurnosti, koje će Južna Afrika napustiti u prosincu, a na glasovanju u Općoj skupštini UN-a, gdje joj je trebalo dvije trećina glasova zemalja članica, dobila je 148 glasova. Argentina je također bez protukandidata dobila mjesto u vijeću dobivši 182 glasova u skupštini koju čine 193 članice. Mjesto je sa 140 glasova dobila i Australija. Luksemburg je dobio 131 glas a Južna Koreja 149. Za mjesto Azije i Pacifika nadmetali su se Kambodža, Butan i Južna Koreja a nakon što je mjesto osigurala Australija za preostalo mjesto u skupini "Zapadna europa i drugi" konkurenti su bili Finska i Luksemburg. Stalna mjesta u Vijeću sigurnosti ima pet stalnih članica s pravom veta, SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Rusiju i Kinu, te 10 nestalnih članica bez prava veta. U četvrtak se glasovalo za mandat koji počinje 1. siječnja 2013. i traje do 31. prosinca 2014.

JERUZALEM - Izrael je u četvrtak objavio precizan plan gradnje oko 800 novih kuća na anektiranoj zemlji na Zapadnoj obali što će zasigurno izazvati nove međunarodne osude njegove politike gradnje naselja. Odbor za planiranja objavio je natječaj za početak gradnje 797 kuća na zapadnim obroncima gradskog naselja Gilo, područja koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. i kasnije proglasio dijelom Jeruzalema. Aneksija nikada nije međunarodno priznata. Palestinci žele stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom. No oni upozoravaju da gradnja izraelskih naselja oko grada, poput one u četvrti Gilou u kojoj živi 40.000 Izraelaca i koja se nalazi između pretežito arapskog istočnog Jeruzalema i Betlehema na Zapadnoj obali, narušava održivost buduće države.

FRANKFURT - Twitter je u četvrtak u Njemačkoj blokirao poruke skupine koju su lokalne vlasti zabranile zbog desničarskog ekstremizma i tako je prvi put upotrijebio ovlast da neki sadržaj uskrati u točno određenoj zemlji. "Račun i sav sadržaj blokirani su za Njemačku, sadržaj je i dalje vidljiv tviterašima u drugim zemljama", rekao je Twitterov glasnogovornik. Twitter je najavio funkciju "sadržaj uskraćen u nekoj zemlji" još početkom godine. Tom je funkcijom omogućeno da se ilegalni sadržaj ukloni u nekoj određenoj zemlji. Twitter kaže kako drži da je ostanak istih poruka u drugim zemljama u službi slobode izražavanja, transparentnosti i vjerodostojnosti. Glasnogovornik je rekao da je blokiranje njemačke skupine Besseres Hannover (Bolji Hannover) posljedica zahtjeva policije u tom sjevernonjemačkome gradu. Hannoverska policija kaže kako je grupa Besseres Hannover zabranjena 25. rujna odonda morala prekinuti svako djelovanje.

PARIZ - Američki internetski div Google francuskoj je vladi najavio mogućnost prestanka navođenja francuskih medija ako bi za to morao plaćati porez koji zahtijevaju medijski izdavači i kojem je sklona francuska ministrica kulture. Francuski izdavači u rujnu su od vlade zatražili prijedlog zakona kojim bi pretraživači poput Googlea plaćali naknadu u slučaju korištenja njihovih tekstova. Prijedlogom zakona bi se pretraživačima nalagalo plaćanje svakog čitanja pojedinog teksta na koji u pretraživanju usmjere surfera, a kazna za neplaćanje ide do tri godine zatvora i 300 tisuća eura novčane kazne". Google "ne može prihvatiti" da se uspostavom takve odredbe "dovede u pitanje sam njegov opstanak, te bi zbog toga bio primoran prestati navoditi francuske izvore", stoji u priopćenju koje je Google ovog mjeseca poslao nekolicini francuskih ministarstava. Američki pretraživač podsjeća u priopćenju da "svakog mjeseca preusmjeri četiri milijarde 'klikova' prema internetskim stranicama francuskih izdavača". Smatra da se prijedlogom zakona "zapravo želi zabraniti navođenje nekomercijalnih izvora".

LONDON - Velika Britanija u četvrtak je pokrenula dosad nezamislivu kampanju novačenja mladih ljudi koji nemaju visoko obrazovanje, ali su ovisnici o društvenim mrežama i video igrama, koji bi trebali pomoći tajnim službama u borbi protiv informatičkih napada. "Žalimo pojačati napore u otkrivanju najdarovitijih koji će nam pomoći da očuvamo stručnost u informatici", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague u Bletchley Parku, mjestu od povijesne važnosti u kojem je bio glavni stožer obavještajnih službi za prisluškivanje koje su bile zadužene za razbijanje kodova u šifriranim porukama nacista tijekom Drugog svjetskog rata. "Baš će mladi inovatori novog naraštaja biti jamci sigurnosti naše zemlje u godinama koje dolaze u odnosu na prijetnje koje su jednako ozbiljne kao one s kojima smo bili suočeni tijekom Drugog svjetskog rata", kazao je Hague. Stotinjak "mladih iz naraštaja 'X-Box'", konzole video igara, koji su "odrasli u svijetu društvenih mreža i interkativnih igara", bit će unovačeno i pripremljeno za rad u britanskim obavještajnim službama u sklopu "novog pristupa obrazovanju", stoji u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova. Odabrani kandidati neće morati imati završeni sveučilišni studij kao uvjet, već će za natječaj biti dovoljna potvrda o maturi ili potvrda o kvalifikaciji iz područja znanosti ili tehnologiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙