FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je kako je sudsko vijeće koje sudi Radovanu Karadžiću pogriješilo kada ga je oslobodilo dijela optužnice koja ga je teretila za genocid u sedam općina na području Bosne i Hercegovine. "Konkretno, čini se da sudsko vijeće nije dalo potrebnu težinu izravnim dokazima Karadžićevih genocidnih izjava", izjavio je Brammertz u intervjuu što ga je u četvrtak objavio sarajevski tjednik "Dani". On je podsjetio kako je tijekom dokaznog postupka tužiteljstvo predočilo dokaze da su Karadžić i drugi dužnosnici bosanskih Srba opetovano javno prijetili kako će muslimani nestati. "Mislimo da same te izjave, ako im se da najveća težina, mogu ići u prilog zaključku o genocidnoj nakani", kazao je Brammertz dodajući kako optužba za genocid ima ogromnu simboličku važnost za žrtve. Pojasnio je kako upravo stoga tužiteljstvo ICTY-a naporno radi na žalbi uloženoj protiv ovakve odluke sudskog vijeća 24. rujna.

BEOGRAD - Predstavnici srbijanske vlade idućeg će tjedna održati niz sastanaka u državama Europske unije nastojeći riješiti probleme izazvane tisućama zahtjeva srbijanskih državljana za dobivanje azila, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova. "Imat ćemo sastanke s našim partnerima iz EU, prije svega iz Njemačke, a prva stvar koju ćemo im predložiti kako bi se smanjio broj lažnih azilanata iz Srbije bit će da skrate procedure za dobivanje azila i smanje socijalnu skrb tjekom te procedure", izjavio je voditelj uprave granične policije Nenad Banović. Nekoliko država EU prošlog je tjedna zaprijetilo Srbiji i Makedoniji ukidanjem liberalizacije viznog režima, jer je iz te dvije zemlje zabilježen povećan broj tražitelja azila u EU. Banović tvrdi da je Srbija ranije uspješno riješila probleme azilanata s Luksemburgom i Belgijom, nakon što su te dvije zemlje skratile razdoblje za dobivanje azila i smanjile iznose socijalnih isplata. Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić u srijedu je od nadležnih ministarstvava zatražio hitne mjere koje će pridonijeti smanjenju broja lažnih azilanata, priopćila je vlada. Izvjestiteljica za viznu liberalizaciju Europskog parlamenta, slovenska zastupnica u Europskome parlamentu Tanja Fajon najavila je mogućnost da države članice EU pojedinačno ukinu bezvizni režim Srbiji i Makedoniji zbog izuzetno velikog broja lažnih azilanata.

LJUBLJANA - Na slovenskim predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. idućeg mjeseca za glasove birača borit će se tri kandidata, što je najmanji broj kandidatura za to mjesto od kako je Slovenija samostalna država. Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je u četvrtak da su pravovaljene kandidature do roka koji je istekao u srijedu u ponoć predali sadašnji predsjednik Danilo Tuerk koji konkurira za još jedan petogodišnji mandat, te bivši predsjednik vlade Borut Pahor i nekadašnji ministar obrazovanja Milan Zver. Zadnji rok za eventualno povlačenje kandidata iz utrke je ponedjeljak 22. listopada, nakon čega će izborno povjerenstvo ždrijebanjem odlučiti redni broj kandidata na glasačkom listiću.

BERLIN - Peer Steinbrueck, socijaldemokratski kancelarski kandidat i glavni protivnik Angele Merkel na izborima 2013. godine, u četvrtak je oštro osudio način na koji kancelarka upravlja krizom i njime izolira Njemačku u Europi. "Njemačka je rijetko bila tako izolirana kao danas", rekao je Steinbrueck u prvome govoru što ga je u Bundestagu (donji dom parlamenta) održao u svojstvu socijaldemokratskog kandidata za kancelara, javlja agencija AFP. Vladajuću koaliciju kršćanskih demokrata i liberala optužio je za jednostran pristup u rješavanju krize. "Jednostranom analizom krize odlučena i je jednostrana terapija: štedjeti i štedjeti", kazao je. Merkel je svojim koalicijskim partnerima zadnjih mjeseci dopustila da "zlostavljaju" europske partnere na način na koji to prethodni njemački lideri, među njima i njezin mentor Helmut Kohl, nikada nisu činili, prenosi Reuters Steinbrueckove riječi. "Bila je velika pogreška dopustiti vašoj koaliciji da krene u kampanju zlostavljanja Grčke kao članice eurozone. Niste intervenirali, niste zastupali Europu i oklijevali ste", rekao je Steinbrueck udarajući šakom o govornicu. "Ni (bivši konzervativni kancelar) Helmut Kohl niti bilo koji od vaših prethodnika ne bi dopustili takvo zlostavljanje europskog susjeda u ime domaćih političkih ciljeva", rekao je. Merkel, koja se obratila Bundestagu prije Steinburecka, namrgođeno je pratila oštar napad svog protivnika.

ATENA - Grčki radnici u četvrtak su počeli 24-satni štrajk, drugi u tri tjedna kojim Europskoj uniji poručuju da će nova rezanja plaća i mirovina samo pogoršati stanje u zemlji koja je pet godina u recesiji. Na poziv dvaju najvećih sindikata ADEDY i GSEE štrajku su se odazvali zaposleni u javnim službama te velik dio radnika. Ulice Atene u četvrtak su osvanule puste. Zamrle su aktivnosti u luci, javni prijevoz je poremećen, u bolnicama dežuraju hitne službe, a zatvoreni su javni uredi, ministarstva i većina trgovina, čak i pekarnice. Grčka je pogođena najtežom krizom od Drugog svjetskog rata te rezanjem izdataka mora uštedjeti najmanje 11,5 milijarda eura što od nje zahtijeva "trojka" njezinih kreditora, Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Ne ispuni li te zahtjeve neće dobiti 130 milijarda eura, koliko iznosi nova tranša zajma kojim međunarodne novčarske ustanove spašavaju Grčku od stečaja. Za četvrtak su zakazani prosvjedi pred parlamentom. Takvi su prosvjedi ranije završavali sukobima između policije i prosvjednika, pa je na središnjem trgu Sintagmi raspoređeno oko 4.000 policajaca, a zgrada parlamenta osigurana je metalnim ogradama. Zbog štrajka su zatvoreni i kiosci s novinama, a štrajkaju, među ostalima, odvjetnici, taksisti, kontrolori leta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙