FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija "Mirovine stečene radom ili milodarom"

ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - U povodu 20. obljetnice Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) te obilježavanja 2012. kao godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, danas je u Novinarskom domu organizirana dvodnevna međunarodna konferencija "Mirovine stečene radom ili milodarom".

Ustvrdivši kako je glavna zadaća Ministarstva rada i mirovinskog sustava skrb za umirovljenike, zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj istaknuo je poseban značaj ovog okruglog stola na kojem se govori o problematici umirovljenja, zbog toga jer su, kazao je, u tijeku pripreme o izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju, a planira se i izrada novog zakona o mirovinskom osiguranju.

Naglasio je da je Vlada RH usvojila sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe jer na taj način želi kreirati politiku umirovljenika i mirovina od samog početka do njene realizacije, te je izrazio nadu da će ovaj skup pridonijeti tome.

Profesor emeritus na Pravnom fakultetu u Zagrebu Vladimir Puljiz istaknuo je da najnoviji podaci Zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je godišnje za mirovine potrebno 36 milijardi kuna te kako se mirovine najviše financiraju iz doprinosa, odnosno 54 posto, a sa 46 posto iz proračuna. Prosječna mirovina za puni staž iznosi 55 posto od plaće, što je kazao je, veoma nisko, dok u Europskoj uniji iznosi oko 65 posto.

Izazove hrvatskog mirovinskog sustava podijelio je na vanjske - starenje, nezaposlenost, globalizaciju, tercijarizaciju ekonomije i postindustrijsku transformaciju rada, dok je kao unutrašnje naveo nepovoljnu strukturu, veliki broj umirovljenika, postojanje velikog broja umirovljenika pod posebnim uvjetima te visoku razinu preraspodjele unutar mirovinskog sustava.

"Činjenica je da žene imaju bitno manje mirovine od muškaraca", istaknula je predsjednica ženskog komiteta Europske federacije umirovljenika i starijih osoba (FERPA) i v.d. predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović, dodavši kako je razlog tome to što su žene uvijek smatrane radnicama 'niže vrste' jer su imale različite obrasce rada.

Ustvrdivši kako mirovinski sustav služi za prevenciju siromaštva, Petrović je kazala da je Hrvatska po siromaštvu umirovljenika starijih od 45 godina na vrhu ljestvice Europske unije za siromaštvo. Ono što možemo učiniti jest smanjiti procijep između muških i ženskih mirovina koji, kazala je, posebno vodi do većeg siromašenja žena". Smatra da u hrvatskom mirovinskom sustavu ima mjesta za promjene.

Glavni tajnik FERPA-e Bruno Constantini kazao je kako je važno posvetiti se aktivnom starenju, odnosno starijim osobama koje mogu dati doprinos društvu, pri čemu je, naglasio je, važno znati stimulirati osobe. Smatra da starijim osobama treba osigurati samostalnost kroz zdravstveni i socijalni sustav, ali i da je važno promovirati mjere koje će osigurati ravnopravnost spolova.

Konferencija na kojoj sudjeluju inozemni izlagači iz FERPA/Europske federacije umirovljenika i starijih osoba, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Nizozemske, Slovenije i Srbije se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙