FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi oslabili treći dan zaredom

ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas kliznuli naniže, treći dan zaredom, a u nedostatku važnijih poslovnih vijesti u najvećem fokusu investitora dionice su Đure Đaković Holdinga, nakon što je tvrtka u petak objavila da je potpisala ugovor s norveškom grupacijom o razvoju oružane stanice.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,20 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 0,21 posto, na 969 bodova.

Redovni promet iznosio je 4 milijuna kuna, što je otprilike 2,3 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Najlikvidnija je zasad dionica Đure Đakovića, zahvaljujući objavi u petak o potpisivanju ugovora s norveškim Kongsbergom o razvoju i komercijalizaciji daljinski upravljane 30 milimetarske oružne stanice. Nešto više u fokusu su još i uobičajeno najlikvidnije dionice HT-a i Ericssona Nikole Tesle“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Do podneva je dionicom Đure Đakovića ostvareno 663.000 kuna prometa. Po skoku cijene za 7,12 posto, na 73,41 kunu ta je dionica i najveća današnja dobitnica.

Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 475.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,24 posto, na 1.270 kuna.

Nešto više trguje se i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 374.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,5 posto, na 209,44 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po gubitcima se, pak, ističu dionice Diokija, čija je cijena pala 3,9 posto, potom redovne dionice Croatia osiguranja, s padom cijene za 3,35 posto, te Dalekovoda, za 2,05 posto.

Matić dodaje da se ovoga tjedna ne očekuju se znatnije promjene na domaćem tržištu, osim u slučaju važnijih poslovnih objava.

„Kretanja na domaćem tržištu idućih dana bit će vjerojatno pod utjecajem sentimenta na inozemnim burzama, gdje će u fokusu investitora, uz poslovna izvješća kompanija biti i današnja objava podatka o prometu u američkoj maloprodaji te sutrašnja ZEW indeksa gospodarske klime u Njemačkoj. Zatišje na domaćoj burzi moglo bi potrajati do kraja mjeseca, kada očekujemo objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija“, zaključuje Matić.

A nakon znatnih prošlotjednih gubitaka, na europskim burzama najvažniji indeksi danas su u blagom plusu, no investitori su na oprezu, jer zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava procjenjuju da će tekuća sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata biti najslabija u posljednjih nekoliko godina.

Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu između 0,57 i 1,26 posto, a i američki terminski indeksi najavljuju rast cijena dionica danas na Wall Streetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙