FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: na tržištu nema razloga za optimizam

ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi i danas moguć pad indeksa, jer nema domaćih vijesti koje bi oraspoložile investitore, dok su na svjetskim tržištima dionice pod pritiskom jer se ulagači plaše da će kvartalna financijska izvješća kompanija biti slaba.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,4 posto, na 1.747 bodova, a Crobex10 0,66 posto, na 972 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 10,44 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego u petak.

„I danas su veće šanse da se domaće tržište zacrveni, nego da se zazeleni. Ipak, ne očekujem veće cjenovne pomake jer nema važnijih korporativnih vijesti, a u fokusu investitora mogla bi biti tek uobičajeno najlikvidnija izdanja. Za tjedan, dva krenut će sezona objava financijskih izvješća domaćih kompanija, pa bi to onda moglo potaknuti aktivnost investitora“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Na inozemnim burzama također je zavladao oprez. Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer ulagači oprezno očekuju kvartalne poslovne rezultate, a pod najvećim je pritiskom bio tehnološki sektor jer su analitičari smanjili preporuke za Intel i dionice nekoliko drugih kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,81 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,99 posto, a Nasdaq indeks 1,52 posto.

Loše je na tržište utjecalo i novo izvješće Međunarodnog monetarnog fonda u kojemu su smanjene procjene ovogodišnjeg rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer se ulagači plaše da će zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava poslovni rezultati kompanija za treće tromjesečje biti loši.

„Na inozemnim burzama vidimo unovčavanje pozicija pred objavu tromjesečnih financijskih izvješća, a investitori su na oprezu i zbog sniženih procjena gospodarskog rasta“, zaključuje Bošković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙