FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: uljepšavanje portfelja uoči završetka tromjesečja

ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks prekinuo je 5-dnevni negativni niz, ojačavši do podneva više od 0,7 posto, pri čemu je većina cijena dionica u plusu jer investitori uljepšavaju svoje portfelje uoči završetka tromjesečja.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,74 posto, na 1.694 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,52 posto, na 944 boda.

Redovni promet iznosio je 4,5 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Na kraju smo tromjesečja, a tada je uobičajeno uljepšavanje investicijskih portfelja. To je ponajviše zaslužno za današnji rast Crobexa, a i sutra zbog toga očekujem pozitivno trgovanje“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Napominje da je proteklih dana na pad Crobexa ponajviše utjecala dionica Ine, kao što je i danas najzaslužnija za njegov rast.

Dionica Ine poskupjela je 2,42 posto, na 4.300 kuna, a do podneva se njome najviše i trgovali, tako da je ostvareno 1,23 milijuna kuna prometa.

U većem fokusu investitora je i dionica Diokija. Do podneva je njome ostvareno 740,5 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 4,34 posto, na 18,5 kuna.

Nakon višednevnih korekcija naniže, većina cijena dionica danas je u porastu. Po dobitcima se tako ističe dionica IGH, koja je poskupjela gotovo 6 posto, na 530 kuna.

Institut IGH izvijestio je danas o pravomoćnoj sudskoj nagodbi po kojoj su Hrvatske autoceste obvezne IGH-u isplatiti 26,47 milijuna kuna.

Znatnije je porasla i cijena dionice Ingre, za 5,91 posto, na 4,3 kune.

Cijena dionice HT-a, pak, stagnira oko 198 kuna, a dosad je njome protrgovano gotovo 210.000 kuna.

I na europskim su burzama cijene dionica danas su ojačale nakon nedavnih korekcija. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu između 0,4 i 0,8 posto.

„I na inozemnim burzama investitori uljepšavaju portfelje na kraju trećeg tromjesečja. Od listopada pa sve do kraja godine očekujem veliku volatilnot, ponajprije zbog objave poslovnih izvješća kompanija za treće tromjesečje“, zaključuje Rinkovec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙