FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i šef Delegacije EU-a u Zagrebu Paul Vandoren razgovarali su u četvrtak o glavnim zadaćama koje Hrvatska mora ispuniti do članstva u Uniji, a koje je Europska komisija navela u posljednjem izvješću o monitoringu, priopćio je ured predsjednika. Sugovornici su naglasili da je posebno važan nastavak reforme pravosuđa i poboljšanje učinkovitosti toga sustava, kao i unaprjeđenje investicijske klime kako bi se potaknuo oporavak hrvatskog gospodarstva. Veleposlanik Vandoren pohvalio je napredak koji je Hrvatska postigla i izrazio uvjerenje da se poduzimaju daljnji koraci s obzirom na proljetno izvješće Europske komisije, navodi se u priopćenju.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odgovorio je na pismo hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u vezi s Ljubljanskom bankom izrazivši slaganje da se dvije države za rješenje tog pitanja obrate Banci za međunarodna poravnanja (BIS) te ponovivši očekivanje da hrvatska strana prije toga povuče punomoći dvjema hrvatskim komercijalnim bankama u tužbi protiv Ljubljanske banke, objavilo je u četvrtak slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Kako se navodi u priopćenju ministarstva, Erjavec se složio s prijedlogom da se obje strane zajednički obrate BIS-u s molbom za pregovore kako bi se rješenje za Ljubljansku banku i njene štediše u Hrvatskoj našlo temeljem sukcesijskog sporazuma država slijednica bivše SFRJ. Takvim prijedlogom Slovenija i Hrvatska, navodi u pismu Erjavec, zapravo "konačno potvrđuju stajalište" da je pitanje Ljubljanske banke "nastalo zbog raspada nekadašnje zajedničke države" i da ga je zato potrebno "rješavati u okviru sukcesije".

BRUXELLES

Ideja o zasebnom proračunu za eurozonu tek je stvorena i o tome će se razgovarati na summitu u prosincu, ali je važno ne miješati to sa sadašnjimm pregovorima o višegodišnjem proračunskom okviru, izjavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. "Budući da ćemo u studenome odlučivati o višegodišnjem financijskom okviru (MFF), ne bismo trebali početi miješati tu raspravu s idejom o zasebnom proračunu za eurozonu, koja je još u embrionalnoj fazi", rekao je Van Rompuy na konferenciji o stanju u Europskoj uniji. "Moramo učiniti sve da stabiliziramo situaciju u eurozoni i ako fiskalni kapacitet ili zasebni proračun može pomoći i pridonijeti toj stabilnosti, onda o tome trebamo razmisliti i razgovarati. Svaka monetarna unija treba fiskalni kapacitet", rekao je Van Rompuy. Europska unija, odnosno njezinih 27 članova imaju zajednički proračun iz kojeg se financiraju neke zajedničke politike, poput poljoprivrede, infrastrukture, znanosti i istraživanja, ali eurozona nema svoj proračun, što se smatra jednim od nedostataka te monetarne unije.

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je izjavila da želi "sve poduzeti" kako bi potaknula potrošnju u Njemačkoj i na taj način pomogla europskom gospodarstvu da izađe iz krize. "Kada imamo javni deficit uvelike ispod tri posto, tada je naša zadaća nešto učiniti kako bi pokrenuli gospodarstvo u Europi...Želimo sve učiniti kako bi naša unutrašnja potrošnja bila zadovoljavajuća", kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom nakon njihova susreta. "Kada je dobra naša unutrašnja potrošnja, prednost je što onda možemo više uvoziti iz ostalih zemalja Europske unije", dodala je Merkel. Također je kazala da će plaće u Njemačkoj rasti, a može se očekivati i smanjenje poreza. Mađarski premijer Orban je, odgovarajući na pitanja novinara o uvođenju eura, kazao da Mađarska ne isključuje pridruženje eurozoni, ali da sada nije dobar trenutak.

LJUBLJANA

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ujedno i predsjednik najjače oporbene stranke Pozitivna Slovenija (PS), u četvrtak je kritizirao tvrdnje premijera Janeza Janše da oporba stoji iza pokušaja "sabotiranja" mjera za izlazak iz krize, zbog čega sadašnja vlada "nema alternative" pa neće odstupiti pozvavši ga da, ako ne može voditi državu, razmisli o ostavci. Komentirajući izjave što ih je premijer Janša iznio u dužem razgovoru za nacionalnu televiziju, Janković je u četvrtak novinarima rekao da je stranka PS u parlamentu pokazala konstruktivnost prilikom prihvaćanja strukturnih reformi, ali da Janša ne zna riješiti krizu pa prijeti još strožim mjerama štednje ili gubitkom suvereniteta u slučaju da rješavanje krize preuzmu europske i međunarodne institucije.

DEN HAAG

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odredio je u četvrtak bivšem političkom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću iznos od 146.501 euro troškova za obranu. "Optuženi treba platiti 146.501 euro za troškove obrane", navodi se u odluci tajnika suda Johna Hockinga, koju je objavio ICTY. "Osim troška optuženog, preostale troškove će pokriti sud", dodaje se u odluci, bez navođenja ukupnog troška obrane Karadžića (67) koji se u sudnici brani sam, ali ima na raspolaganju pravnu pomoć.

Radovan Karadžić je po dolasku u ICTY rekao da ne raspolaže dovoljnim sredstvima za obranu i zatražio pomoć ICTY-ja. Tajnik Hocking je utvrdio da je Karadžić u stanju djelomično financirati svoju obranu. Ratni čelnik bosanskih Srba optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini. Proces protiv njega počeo je u listopadu 2009. a optuženi bi u utorak trebao početi izvoditi dokaze svoje obrane.

BEOGRAD

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je kako vjeruje da se mogu prevladati mnoge "nepotrebne razlike i sporovi" s drugim kršćanskim konfesijama, ponajprije s Katoličkom crkvom, objavio je u najnovijem broju beogradski tjednik NIN.

"Život nam na to ukazuje i vodi nas da tražimo način da to učinimo pogotovo s Katoličkom crkvom. Među nama i katolicima ima mnogo više zajedničkog, nego različitog. Te suprotnosti nisu bile tako oštre do samog raskola, a produbile su se nakon križarskih ratova, kad je opljačkan Juruzalem", ocijenio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu NIN-u. Patrijarh Irinej, koji se nekoliko puta zauzimao za dolazak pape Benedikta XVI. u Srbiju, rekao je kako ni danas u tim nastojanjima nije u manjini, ali Srpska pravoslavna crkva "o tome nije ni glasovala". Patrijarh je ocijenio da bi posjet Svetog Oca Jasenovcu "vjerovatno bio dobra gesta" te je pohvalio "ispravan odnos" hrvatskog predsjednika i premijera prema Jasenovcu.

BEOGRAD

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zatražio je u četvrtak da Europska komisija izmijeni dio izvješća Europskom vijeću o Srbiji koji se odnosi na "teritorijalni integritet Kosova". Kako je priopćeno iz ureda predsjednika Srbije, Nikolić je u današnjem razgovoru europskom povjereniku za proširenje Štefanu Fueleu rekao kako bi "Europa, ako iskreno želi da joj se Srbija pridruži, trebala izmijeniti dio izvješća" upućenog Europskom vijeću u kojem se spominje da Srbija treba poštovati teritorijalni integritet Kosova. "Time bi EU dokazala posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova", rekao je srbijanski predsjednik, koji se u četvrtak sastao s Fueleom u Beogradu.

WASHINGTON

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Mitt Romney povećao je prednost za tri posto ispred predsjednika Baracka Obame, pokazuju u četvrtak rezultati ankete koju za agenciju Reuters svakodnevno provodi institut Ipsos. Manje od mjesec dana prije izbora Romney uživa potporu 47 posto biračkog tijela, a Obama 44 posto. Nakon što je prošloga tjedna uvjerljivo pobijedio u prvom sučeljavanju s Obamom u Denveru, zahvaljujući pasivnom nastupu aktualnog predsjednika, Romney uživa u najboljim trenucima svoje predsjedničke kampanje.

WASHINGTON

Zračni napadi Izraela na Iran bili bi manje vjerojatni u slučaju da na američkim predsjedničkim izborima pobjedi Mitt Romney, jer bi on davao puno snažniju potporu Izraelu, kazao je u četvrtak savjetnik republikanskog kandidata Dov Zakheim.

Ako bude izabran, Romney će postrožiti sankcije protiv Irana i poboljšati odnose s Izraelom koji su se pogoršali tijekom mandata Baracka Obame, ističe Zakhaim.

"Ako ne želimo da Izrael reagira na nepromišljen način, a mislim da nitko iz područja američke nacionalne sigurnosti to ne želi, između nas i Izraelaca ne bi smjelo biti jaza", dodao je Zakheim. "Treba zadobiti povjerenje Izraelaca", istakao je taj bivši dužnosnik Pentagona u mandatu Georgea W. Busha.

WASHINGTON

Sjedinjene Države u četvrtak su imenovale otpravnika poslova u Libiji nakon smrti veleposlanika Christophera Stevensa, ubijenog tijekom napada na američki konzulat u Bengaziju 11. rujna. Imenovanje diplomata Laurencea Popea, koji je bio u mirovini, "pokazuje veliki angažman SAD-a u odnosima naših dviju zemalja i prema libijskom narodu, dok zemlja napreduje prema demokratskom poretku", prema priopćenju glasnogovornice State Departmenta Victorie Nuland. "Otpravnik poslova Pope namjerava raditi s libijskim vladom i narodom tijekom povijesnog razdoblja punog izazova, dok gradimo mostove između naša dva naroda", kazala je Nuland.

VATIKAN

Paolo Gabriele, nekadašnji sobar pape Benedikta XVI., osuđen za krađu povjerljivih dokumenata, 18 mjeseci zatvorske kazne će služiti u kućnom pritvoru u svojem vatikanskom stanu i neće uložiti priziv na presudu, doznaje se u četvrtak iz sudskih izvora. Njegova odvjetnica Cristiana Arru nije uložila priziv u predviđenom roku, tj. tri radna dana od proglašenja presude. Još se uvijek očekuje Papino pomilovanje. Glasnogovornik Svete Stolice je u subotu nakon izricanja presude rekao da je pomilovanje "vrlo konkretno i vjerojatno".

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je izjavio da je bespilotnu letjelicu, koja je prošli vikend preletjela oko 55 kilometara unutar izraelskog teritorija prije nego je srušena, lansirala libanonska skupina Hezbolah koja uživa potporu Irana.

Tijekom obilaska južne granice s Egiptom, Netanyahu je poručio da će Izrael "odlučno braniti svoje granice", kao što "smo prošli vikend osujetili pokušaj Hezbolaha da prodre u izraelski zračni prostor".

ANKARA

Tursko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je odbacilo optužbe Damaska i Moskve o ugrožavanju putnika dan ranije prilikom presretanja sirijskog zrakoplova, iz smjera Moskve, i inspekcije tereta na turskom teritoriju. "Izražena zabrinutost za živote i sigurnost putnika je neutemeljena", priopćilo je tursko ministarstvo. "Nakon slijetanja, poduzete su sve mjere kako bi se osigurala sigurnost putnika i njihove potrebe", dodaje se u priopćenju i pojašnjava da su putnici mogli pričekati kontrolu u aerodromskoj čekaonici, ali da ih je većina odlučila ostati u zrakoplovu.

PEKING

Kineski pisac Mo Yan, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je kako je "šokiran" ali "sretan" zbog nagrade te najavio da će na časti koja mu je dodijeljena svijetu zahvaliti tako što će nastaviti ulagati u svoje pisanje. "To što sam nagrađen Nobelom posve me je šokiralo, no bio sam jako sretan saznavši da sam dobio tu nagradu", kazao je 57-godišnji Mo u četvrtak navečer u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhuu. "Sada ću se fokusirati na stvaranje novih djela. Želim dodatno ulagati u svoje pisanje kao način zahvale čitavome svijetu", dodao je nadalje u intervjuu objavljenom na mrežnim stranicama Nobelove nagrade. Kineska državna televizija prekinula je središnji dnevnik kako bi objavila sretnu vijest. Književniku je čestitao i kineski Narodni list, službeni list vladajuće Komunističke partije, a nagrada je u četvrtak izazvala brojne reakcije sreće i ponosa diljem Kine, gdje je Mo Yan vrlo cijenjeni autor brojnih bestselera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙