FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborska oporba prozvala je danas Vladu da, kroz predložene dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, nastavlja politiku udomljavanja političkih podobnika, a zanemaruje sustavno rješavanje problema nezaposlenosti. Predloženim dopunama uređuje se da ravnatelj Zavoda za zapošljavanje može imati jednog ili više pomoćnika, što će mu, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, omogućiti učinkovitije upravljanje zavodom, te će se uskladiti ustroj Zavoda s drugim javnim ustanovama. Naglasio je kako Zavod u idućoj godini, kada Hrvatska ulazi u EU, dobiva središnju ulogu u politici zapošljavanja, posebno u suradnji s Europskim socijalnim fondom te sa sličnim europskim zavodima. Đuro Popijač je u ime HDZ-a prigovorio vladajućima kako im je namjera kroz tu zakonsku dopunu udomiti političke kadrova. Za pokušaj udomljavanja političkih podobnika Vladu je prozvao i Zoran Vinković (HDSSB).

ZAGREB - Većina klubova zastupnika u Hrvatskom saboru danas je podržala najavu zamjenice ministra obrane Višnje Tafre o smanjenju broja hrvatskih vojnika u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF), do kraja iduće godine. "Predlaže se da se broj pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji ISAF tijekom 2013. smanji sa sadašnje veličine do 350 pripadnika, za njih 50 odnosno 100 i to tako da se od siječnja do travnja uputiti do 300 pripadnika, a od svibnja do prosinca njih do 250", kazala je Tafra u objedinjenoj saborskoj raspravi o prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika OSRH u ISAF-u te Izvješću o sudjelovanju pripadnika OSRH u ISAF-u od 1. rujna 2010. do 31. ožujka 2012. Predloženo smanjenje osiguralo bi, kazala je Tafra, i dalje kontinuitet angažmana Hrvatske u okviru mirovne operacije ISAF. Pohvalivši najavljeno smanjenje broja hrvatskih pripadnika u misiji u Afganistanu Dragutin Lesar (Klub Hrvatskih laburista) podsjetio je kako Hrvatska godišnje za tu misiju izdvaja 380 milijuna kuna. Tomislav Ivić (Klub HDZ-a) rekao je kako će smanjenje pripadnika OS RH u Afganistanu značajno rasteretiti proračun MORH-a, s obzirom na to da jedan pripadnik OS u Afganistanu godišnje košta oko milijun kuna.

ZAGREB - Ministar branitelja Predrag Matić predstavio je danas prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojima će se omogućiti objava Registra branitelja te naglasio da se njima neće ukinuti ili smanjiti niti jedno dosadašnje pravo hrvatskih branitelja. Matić je na konferenciji za novinare najavio da će, nakon što zakon bude usvojen u Hrvatskome saboru, a u konzultaciji s MUP-om, MORH-om te Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvo branitelja objaviti Registar branitelja koji se sastoji od općeg i posebnog dijela. Javno će dostupni, u elektroničkom obliku, biti osobni podaci branitelja (ime i prezime, ime jednog roditelja, datum i mjesto rođenja), ukupno razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru i pripadnost MUP-u ili MORH-u, a uz izričitu privolu branitelja i svi ostali podaci iz Registra branitelja. Privatnost neće biti ugrožena, a ratni put će se objaviti samo uz pristanak branitelja, naglasio je Matić. Status branitelja priznat će se svim osobama koji se nalaze u popisima Ministarstva obrane ili Ministarstva unutarnjih poslova, rekao je ministar branitelja dodavši da je u Registru branitelja oko 501.000 osoba s tim pravom.

ZAGREB - Stotinjak maloljetnih branitelja prosvjedovalo je danas na zagrebačkom Trgu sv. Marka izrazivši nezadovoljstvo što, kao posebna skupina, još uvijek nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prosvjed maloljetnih branitelja iz cijele Hrvatske je, uz potporu više braniteljskih udruga, organizirala zadarska podružnica Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH). Izrazivši nezadovoljstvo što maloljetni branitelji nisu uvršteni i u novi nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, predsjednik podružnice UMDDRH-a Zadarske županije Goran Burčul rekao je kako traže da se u Zakon o pravima hrvatskim braniteljima uvrsti da svaki maloljetni branitelj ima status dragovoljca te da ih se tretira kao posebnu braniteljsku skupinu - kao poginule, zatočene i nestale branitelje. Pozvao je i premijera Zorana Milanovića da ih primi na razgovor kako bi riješili njihove probleme.

PARIZ - Predstavljanje hrvatske kulture u Francuskoj vrlo je značajno, a francuskoj se javnosti prikazuju različiti aspekti hrvatske kulturne baštine, kazala je danas u Parizu hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. "U Parizu su upravo u tijeku tri velike izložbe i one pokazuju različite aspekte hrvatske umjetnosti", rekla je hrvatska ministrica. "Jučer je u prisutnosti dvojice predsjednika otvorena velika izložba srednjovjekovne umjetnosti pod nazivom 'I oni su se zadivili', istovremeno se danas otvara izložba hrvatskih fotografa, a u tijeku je i izložba Ivana Meštrovića u Muzeju Rodin", nastavila je Zlatar Violić. Meštrovićeva izložba, istaknula je, ima svoju specifičnost jer su objavljena pisma koja su Meštrović i Rodin izmjenjivali početkom stoljeća i koja govore, s jedne strane o velikom poštovanju koje je Meštrović imao prema Rodinu, ali s druge strane i o činjenici da su se međusobno poštovali i kako su utjecali na formiranje svog umjetničkog rukopisa.

ZAGREB - Knjiga "Lekcije iz Finske", autora Pasija Sahlberga, o transformaciji i razvoju finskog obrazovnog sustava iz osrednjeg, kakav je bio prije 30 godina, u jedan od primjera izvrsnosti kakav je danas, objavljena u izdanju Školske knjige predstavljena je danas u prostorijama nakladnika. Prema međunarodnim pokazateljima finski su građani među najobrazovanijima u svijetu, a obrazovanje je dostupno svima, istaknuto je na promociji, kao i to da finska rješenja nije moguće u potpunosti preslikati na Hrvatsku, premda dvije zemlje imaju mnogo sličnosti. Autor Pasi Sahlberg jedan je od tvoraca finske obrazovne politike i glavni direktor Centra za međunarodnu mobilnost i suradnju pri finskome Ministarstvu obrazovanja i kulture (CIMO) te član Upravnog odbora udruge za superviziju i razvoj kurikuluma u SAD (ASCD) u prigodnoj riječi istaknuo je kako su u razvoju finskog obrazovnog sustava izbjegavali eksperimentiranje, a promjene su temeljili na istraživanjima i uvodili rješenja za koja su znali da će funkcionirati. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović naglasio je da knjiga dolazi u pravo vrijeme, jer u Hrvatskoj predstoji donošenje strategije obrazovanja iz koje će nastati strateški dokumenti kako bi se Hrvatska približila Finskoj iza koje je sada daleko.

ZAGREB - Poslovni tajnik Uprave CROSCO-a Mladen Bradač rekao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da ih je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić uputio na marketinšku tvrtku Fimi medija. Svjedok je ispričao da je nakon formiranja uprave na čelu s Bojanom Milkovićem u tvrtku došao Barišić s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak i rekao im da ako CROSCO ima potrebe za propagandno-marketinškim materijalom taj posao može ponuditi njenoj tvrtki. Umirovljeni strojarski tehničar Bradač ispričao je da je nakon toga u upravi održana prezentacija koju je vodila Anita Lončar, suradnica u Fimi mediji koja se nagodila s USKOK-om nakon što je priznala da je sudjelovala u izvlačenju novca iz državnih tvrtki kojima se punio HDZ-ov "crni fond".

ZAGREB - Ratni zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade Vukovi Josip Krmpotić danas će biti pušten iz istražnog zatvora, a optužnicu koja ga tereti za ratni zločin protiv civila i zarobljenika u akciji Medački džep 1993. zagrebački Županijski sud vratio je tužiteljstvu tražeći dodatno pojašnjenje. Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića potvrdilo je optužnicu protiv njegova suborca Velibora Šolaje kojega zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti za ubojstvo starice koju je zatekao u podrumu kuće u ličkom mjestu Čitluk. Stariju ženu, čiji identitet u optužnici nije naveden, Šolaja je navodno ustrijelio pištoljem te je tako prekršio pravila međunarodnog prava koja u vrijeme oružanog sukoba brane ubijanje civila. Optužnicom, podignutom krajem kolovoza ove godine, za ratni zločin protiv civila tereti se i Krmpotić koji je, tvrdi tužiteljstvo, svojim podređenima nakon oslobađanja sela u Medačkom džepu naredio paljenje kuća u kojima su živjeli Srbi.

ZAGREB - Otvorenjem izložbe "Voda oko nas" i svečanim programom Hrvatski državni arhiv (HDA) danas je proslavio Dan arhiva, a u okviru obilježavanja tog dana do 13. listopada Arhiv će otvoriti vrata građanima kako bi se upoznali s vrijednom kulturnom baštinom koju čuva i o kojoj skrbi. Tradicionalno danas su dodijeljena priznanja vanjskim suradnicima za zajedničke pothvate, Hrvatskom restauratorskom zavodu, kao i priznanje za djelatnike Arhiva za postignuća u protekloj godini, koje je dobila viša arhivistica Melina Lučić za rad na dokumentiranju i prezentiranju arhivskog gradiva kao kulturnog dobra. Hrvatski restauratorski zavod dobio je zahvalnicu za osobiti doprinos obnovi zgrade Arhiva, koja se ove godine primiče kraju. Arhiv čine korisnici pa je naš rad usmjeren prema njima u najširem smislu, istaknuo je ravnatelj HDA Stjepan Ćosić, navevši da su na mrežnim stranicama sada dostupni svi dokumenti Arhiva koji trebaju biti javno objavljeni, da je omogućeno sve više informacija o gradivu i uslugama koje Arhiv pruža te je povećana količina digitalno dostupnog gradiva.

RIJEKA - Krizni eko stožer Marišćina, koji djeluje u sklopu ogranka Eko Kvarnera – Halubje, danas je zatražio od načelnika općine Viškovo Gorana Petrca da podnese ostavku jer nije proveo odluke Općinskog vijeća i zahtjeve mještana o zaustavljanju dovoza otpada na odlagališta u toj općini. U priopćenju eko stožera navodi se da je prije 30 dana načelniku Petrcu predana peticija kojom je 1098 mještana Marčelja u općini Viškovo zatražilo zaštitu ustavnog prava na zdrav život. Peticijom se traži hitno zaustavljanje dovoza smeća na odlagališta Marišćina i Viševac, povlačenje suglasnosti na pravo građenja za nultu fazu budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i na privremeno odlaganje otpada u kazete na Marišćini te revizija cijelog projekta centra Marišćina.

ZAGREB - Hrvatska književnica Lada Žigo jedna je od dvanaest dobitnika Nagrade Europske unije za književnost za 2012. godinu koja se dodjeljuje najboljim novim autorima i književnim nadama EU-a. Uz Ladu Žigo, koja je nagrađena za roman "Rulet", nagradu su dobili Anna Kim (Austrija), Laurence Plazenet (Francuska), Kevin Barry (Irska), Emanuele Trevi (Italija), Giedra Radvilavičiute (Litva), Viktor Horvath (Mađarska), Gunstein Bakke (Norveška), Piotr Pazinski (Poljska), Afonso Cruz (Portugal), Jana Benova (Slovačka) i Sara Mannheimer (Švedska), objavila je u priopćenju Europska komisija. Svaki dobitnik, uz nagradu u iznosu od 5000 eura, dobiva i prednost pri financiranju prijevoda knjige na druge jezike iz programa EU-a za kulturu.

SPLIT - Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je natječaj za idejno rješenje istočne obale splitske Gradske luke i Grad će u što kraćem roku ponoviti natječaj sukladno naputcima Državne komisije, izvijestio je danas Ured splitskog gradonačelnika. Na rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Grad Split nema pravo žalbe već može pokrenuti upravni spor. Međutim, budući da Grad ne želi gubiti vrijeme jer mu je cilj što prije doći do relevantnog rješenja za taj izuzetno važan projekt, Grad neće pokretati upravni spor već će u što kraćem roku ponoviti natječaj sukladno naputcima.

KARLOVAC - Pri slijetanju osobnog automobila u Irinovcu kod Rakovice poginuo je 18-godišnji mladić. Nesreća se dogodila oko 10,30 sati, a u karlovačkoj policiji kažu kako očevidom tek treba utvrditi uzrok nesreće i je li 18-godišnjak bio vozač terenca zagrebačkih registracijskih oznaka koji je sletio s ceste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙