FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će birati svog novog predsjednika, za kojega SDP predlaže Josipa Leku, dosadašnjeg potpredsjednika i obnašatelja dužnosti predsjednika. Klub SDP-a odlučio je i da će Dragicu Zgrebec, dugogodišnju saborsku zastupnicu, predložiti za potpredsjednicu Sabora. SDP je najavio i da će Leku na dužnosti predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav naslijediti SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, te da će preminulog Borisa Šprema u zastupničkim klupama zamijeniti dosadašnja zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić.

ZAGREB - Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, koji se ove godine obilježava 10. listopada, posvećen je smanjenju rizika od prirodnih katastrofa koje je i u Hrvatskoj, kao i u svijetu, prepoznato kao jedna od važnih zadaća koje izravno utječu na svakodnevni život i djelovanje na svim razinama. Prirodne katastrofe nastaju djelovanjem prirodnih sila a, po mišljenju stručnjaka, za velik dio prirodnih katastrofa odgovoran je upravo čovjek, koji svojim zadiranjem u okoliš remeti klimu i prirodne tijekove. U međunarodnim razmjerima, smanjenje rizika od katastrofa je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, odnosno, na razini pojedinih svjetskih regija UNISDR-a (International Strategy for Disaster Risk Reduction). U Europi djeluje Europski forum za smanjenje rizika od katastrofa (EFDRR), regionalna europska platforma za smanjenje rizika od katastrofa od pet koliko ih pokriva cijeli svijet, a koristi se za razmjenu informacija i znanja na razini regije te za koordinaciju ulaganja u smanjenje rizika od katastrofa u cijeloj regiji. Kao aktivni sudionik EFDRR-a, Hrvatska je izabrana za ovogodišnjeg predsjedatelja te organizacije. S ciljem jačanja svijesti o postojanju rizika od katastrofa Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) sustavno provodi edukaciju o zaštiti i spašavanju počevši od najmlađih - djece predškolskog i školskog uzrasta, te organizira niz tečajeva i osposobljavanja za čelnike jedinica lokalne i regionalne samouprave.

RIJEKA - Dani talijanske kulture i talijanskog jezika počeli su sinoć u Rijeci otvaranjem izložbe o životu i stvaralaštvu talijanskog modnog dizajnera i sportaša Ottavija Missonija. Izložba "Genij boje" fotografijama, crtežima, video zapisima i primjercima izvornih modnih kreacija Missonija predstavlja život ovog dizajnera rođenog prije 91 godinu u Dubrovniku. Predstavljeni su njegovi sportski uspjesi u mladosti u atletici te stvaranje njegova prepoznatljivog modnog stila i jačanje modne tvrtke Missoni. Na otvaranju su okupljene pozdravili predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Agnese Superina, generalni talijanski konzul u Rijeci Renato Cianfarani te sam Ottavio Missoni. O izložbi je govorio njegov sin Luca Missoni, kustos izložbe. Dani talijanske kulture i talijanskog jezika traju do 22. listopada, a obuhvaćaju izložbe, predstavljanja knjiga, predavanja uglednih talijanskih znanstvenika te smotru talijanskog filma.

ZAGREB - Izložba "Klimt u Zagrebu" na kojoj je izloženo 16 visoko kvalitetnih reprodukcija poznatih slika austrijskog slikara Gustava Klimta, otvorena je sinoć u galeriji "Kristofor Stanković" u sklopu zagrebačke Gradske skupštine. Uime Grada Beča izložbu je, u nazočnosti veleposlanice Republike Austrije u Hrvatskoj Andree Ikić Boehm, otvorila zastupnica u Pokrajinskoj i bečkoj Gradskoj skupštini Anica Matzka-Dojder. Istaknuvši brojne i duboke veze između Beča i Zagreba, Matzka-Dojder rekla je da se Beč uvijek trudio da Zagreb i Hrvatsku približi Europi te je izrazila zadovoljstvo što će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati punopravna članica EU. Govoreći o izložbi autor reprodukcija Manfred Thumberger rekao je da je reprodukcije Klimtovih slika izradila tvrtka TWIN u suradnji s najvažnijim bečkim muzejima. Istaknuo je da posjetitelji, osim reprodukcija poznatih slika kao što su "Poljubac", "Emilie Floege", "Smrt i život", "Adele Bloch-Bauer", "Attersee", mogu vidjeti i reprodukcije slika "Hygeia" i "Prijateljice" čiji su originali izgorjeli 1945. tijekom požara u dvorcu Immendorf u Donjoj Austriji. "Za stvaranje tih dviju reprodukcija korištene su takozvane 'fototipije' koje su načinjene 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć jetkanja staklenih površina", kazao je Thumberger. Izložba je otvorena do 20. listopada.

SLAVONSKI BROD - Nakon što su u svibnju priredili izložbu o povijesti rock scene u Slavonskome Brodu, mladi arhivisti slavonsko-brodskog Državnog arhiva Domagoj Zovak i Katarina Aladrović Mehandžija projekt su sinoć nastavili organizacijom "Prve rock večeri u Arhivu". O temi "Autorski rad i diskografija" razgovarali su s glazbenicima, novinarima i posjetiteljima. "Htjeli smo tematizirati neke priče o rocku koji je ostavio snažan trag u glazbenoj povijesti Broda. Od šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas tu je djelovalo više od 120 bendova. No kako se rock kultura odnosi i na pisanu riječ , film i strip pokušat ćemo ovim projektom obuhvatiti i te aspekte", rekao je arhivist Domagoj Zovak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙