FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige oko Španjolske i Grčke pogodile tečaj eura

LONDON, 9. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen zabrinutostima u vezi Španjolske i Grčke, a lošem raspoloženju pridonijele su i snižene MMF-ove prognoze za globalno gospodarstvo.

U takvim se okolnostima tečaj eura nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,2907 dolara, da bi se potom stabilizirao na 1,2920 dolara, što znači da je na gubitku 0,35 posto. Drži se tako osjetno ispod najviše razine u dva tjedna od 1,3072 dolara, na koju se popeo u petak.

Jedinstvena europska valuta prema jenu je oslabila 0,5 posto i njome se trgovalo po 101,12 jena. Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na jen, na 78,29 jena.

Lošem ozračju pridonijelo je upozorenje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se usporavanje globalnog gospodarstva pogoršava. Međunarodni zajmodavac snizio je tako prognoze globalnog rasta na 3,3 posto u ovoj i na 3,6 posto u idućoj godini, što je za 0,2, odnosno 0,3 postotna boda niže u usporedbi sa srpanjskim procjenama.

Euro se u utorak našao pod pritiskom prodaja zbog neizvjesnosti koja obavija tajming španjolskog zahtjeva za paketom pomoći, a nove brige ulagačima zadaje i Grčka. Veće gubitke priječile su ipak izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija koji je ponovio da je bančina financijska podrška posrnulim članicama eurozone neograničena ali pod odgovarajućim uvjetima.

"Gledajući unaprijed, mišljenja smo da je gospodarstvo eurozone među najslabijima u svijetu i držimo da će ECB morati dodatno sniziti kamatne stope", kazao je fond menadžer u ING Investment Managementu Jaco Rouw.

U fokusu tržišta bio je današnji govor čelnika ECB-a pred odborom za ekonomsku i monetarnu politiku u Europskom parlamentu. Mario Draghi tom je prigodom kazao da je Grčka postigla napredak u reformi gospodarstva, no da mora uložiti dodatne napore. Za gospodarstvo eurozone u cjelini konstatirao je da je suočeno s dugim i mukotrpnim oporavkom, zaključivši da još nije prevladalo krizu povjerenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙