FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura prema dolaru ispod najviše razine u četiri mjeseca

LONDON, 10. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru u ponedjeljak je skliznuo na međunarodnim deviznim tržištima ispod najviše razine u gotovo četiri mjeseca nakon što su slabiji od očekivanih podatci s američkog tržišta rada ojačali špekulacije da će američka središnja banka Fed uvesti nove poticajne mjere za gospodarstvo.

Tečaj eura spustio se tako za 0,25 posto, na 1,2785 dolara, no drži se i dalje nedaleko 1,2818 dolara, najviše razine od 22. svibnja, na koju se popeo u petak.

Dolar je pak ostalo nepromijenjen prema jenu, te se njime trgovalo po 78,28 jena. Time se zadržao blizu najniže razine u mjesec dana od 78,016 jena, na koju se spustio također u petak.

Jačaju očekivanja da bi Fed mogao najaviti novi krug kvantitativnog ublažavanja na ovotjednom redovnom zasjedanju i vjerojatno će idućih dana pružati podršku euru i drugim rizičnim valutama, procjenjuju trgovci.

Raspoloženje spram jedinstvene europske valute poboljšano je nakon što je Europska središnja banka (ECB) prošli tjedan predstavila novi program kupnje obveznica koji ima za cilj sniziti troškove zaduživanja prezaduženih zemalja članica u rubnom pojasu eurozone. Neki su špekulanti pak nastojali zaraditi na najnovijem uzletu eura.

Analitičari smatraju da će ulagači vjerojatno biti oprezni kod kupovina eura s obzirom da u ovom tjednu njemački ustavni sud odlučuje o trajnom europskom kriznom fondu, a održavaju se i izbori u Nizozemskoj.

"Aktualna neizvjesnost povezana je s nizom događanja na ovotjednom rasporedu, no sada su čak i oni koji očekuju da će euro slabiti neskloni pretjeranoj skepsi. Možda euro dobiva temeljem očekivanja odluke Feda. Najnoviji podaci o američkoj zaposlenosti povećali su rizik novog kruga kvantitativnog ublažavanja u SAD-u", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne analize u tvrtki CIBC.

Najnovije izvješće o američkoj zaposlenosti u petak je pokazalo da je u SAD-u u kolovozu otvoreno samo 96.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanih 125 tisuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙