FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro stabilan, čeka se prijedlog španjolskog proračuna

LONDON, 27. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru u četvrtak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u posljednja dva tjedna jer ulagači čekaju prijedlog španjolskog proračuna koji bi mogao utrti put predaji zahtjeva za međunarodnim paketom pomoći.

Tečaj eura je u takvim okolnostima ostao gotovo nepromijenjen, u visini 1,2862 dolara, što je neznatno iznad najniže razine u dva tjedna od 1,2835 dolara, na koju se spustio dan ranije.

Jedinstvena europska valuta skliznula je pak premu jenu i njome se trgovalo po 99,89 jena. Drži se tako nedaleko najniže razine u dva tjedna od 99,71 jena, na koju se spustila u srijedu.

Jen je bio na manjem dobitku i prema dolaru, čiji je tečaj tako dosegnuo 77,69 jena.

Posljednjih dana uteg euru bila je neizvjesnost oko vremenskog okvira u kojem će Madrid zatražiti pomoć, a dodatni pritisak na jedinstvenu europsku valutu generirao je rast prinosa na španjolske državne obveznice koji su trenutno u visini oko šest posto.

U fokusu tržišta je Madrid koji bi poslijepodne trebao predstaviti prijedlog proračuna za iduću godinu. Vjerodostojan proračun, uz sveobuhvatne strukturne reforme, mogao bi stvoriti temelje za ispunjenje uvjeta koje nalaže paket pomoći za Španjolsku a time i za intervenciju Europske središnje banke (ECB) na tržištima obveznica.

"Sve oči uperene su u Španjolsku već najmanje tjedan dana. Tržišta čekaju prijedlog proračuna za iduću godinu", kazao je Michel Sneyd, valutni strateg u banci BNP Paribas.

Dodatnu zabrinutost u vezi Španjolske potaknula je vijest da bi prezadužena regija Castilla La Mancha mogla od središnje države tražiti hitnu pomoć u iznosu 800 milijuna eura, kako se doznaje od stranačkih i izvora u regionalnim vlastima.

Većina stratega smatra da će euro vrlo vjerojatno ojačati ako i kada Španjolska zatraži paket pomoći i time stekne pravo sudjelovanja u ECB-ovu planu kupovina obveznica prezaduženih članica eurozone, no da će veće dobitke tada priječiti neizvjesnost u vezi Grčke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙