FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u ime Vlade i osobno čestitao je građanima Republike Hrvatske Dan neovisnosti. „Hrvatski je Sabor prije 21 godinu, poštujući volju svojih građana, proglasio neovisnost. Nismo zaboravili bolne ratne godine koje su uslijedile, kao što nismo zaboravili zahvalnost braniteljima na sjajnoj pobjedi izborenoj u neravnopravnoj borbi. Ta je pobjeda obvezujuća", stoji u čestitki. Milanović ističe da ona ne dopušta bilo kakvu državu, nego državu dostojnu svih žrtava podnesenih za ispunjenje višestoljetnog hrvatskoga sna: Hrvatsku, zemlju rada i reda, jednakosti pred zakonom, zemlju pravde i gospodarske stabilnosti, u kojoj će se moći čestito i časno živjeti od poštenoga rada.

ZAGREB - Prije 21 godinu zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) napali su Banske dvore, ondašnje sjedište prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je u trenutku napada (7. listopada 1991.) pregovarao s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća (SIV) Antom Markovićem. Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su 7. listopada 1991. nešto poslije 15 sati Banske dvore. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini. Dio krova Banskih dvora bio je razrušen, oštećeno je pročelje i gotovo sve prostorije. Posebno je bilo oštećeno predsjednikovo krilo zgrade, u kojem su bile njegove radne prostorije i dvorana za konferencije, u kojoj se 200 kilograma težak kristalni luster srušio na stol. Tada je ocijenjeno kako se radilo o atentatu na predsjednika Tuđmana, jer je napad vođenim raketama u prvom redu bio usmjeren na predsjednikove radne prostorije. U zgradi nitko nije poginuo, ali je ranjeno nekoliko ljudi. Napad na Banske dvore izveden je uoči istjeka moratorija Europske zajednice na odluku Hrvatskoga sabora o osamostaljenju Republike Hrvatske te tijekom općih napada JNA na hrvatske gradove - Vukovar, Vinkovce, Osijek, Pakrac, Sisak, Karlovac, Gospić, Otočac, Zadar, Šibenik i Dubrovnik.

OPATIJA - Kvarner su u prvih devet mjeseci ove godine posjetila više od dva milijuna turista, koji su ostvarili 11,7 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani, jedan posto više turista i tri posto više noćenja, podaci su koje je anketom među članicama prikupila Turistička zajednica Kvarnera. Domaći turisti ostvarili su devet posto, a strani 91 posto noćenja. Noćenja domaćih gostiju bilo je pet posto manje, a noćenja stranih gostiju četiri posto više nego u istom razdoblju 2011. Najviše noćenja bilo je na otoku Krku (31,7 posto), zatim u Malom Lošinju (16,4), na otoku Rabu (14,9 posto) te na opatijskoj (11,9 posto) i crikveničkoj rivijeri (11,5 posto). Od noćenja inozemnih gostiju, najviše je bilo noćenja gostiju iz Njemačke (29,5 posto), Slovenije (15,7posto), Austrije (11,9 posto) i Italije (11,2 posto). Turisti su uglavnom boravili u privatnom smještaju (4,8 milijuna noćenja), hotelima (3,3 milijuna noćenja) i kampovima (3,1 milijun noćenja). U rujnu su se u Primorsko-goranskoj županiji odmarala 251.922 turista, koji su ostvarili 1,3 milijuna noćenja, što je u odnosu na rujan prošle godine pet posto više turista i sedam posto više noćenja.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je danas ispred crkve sv. Vlaha otvoren 6. hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade koji su u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Dubrovnik zajednički organizirale dubrovačke udruge "Deša" i "Dubrovačka naranča". Ovogodišnji festival okupio je 34 izlagača iz svih krajeva Hrvatske - Slavonije, Dalmacije, otoka i drugih, a sve proizvode ocjenjivat će stručni žiri sastavljen od stručnjaka s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i Prehrambenko-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba. Jedna od organizatorica Jany Hansal iz udruge Deša rekla je da festival prerasta u tradicionalnu manifestaciju na kojoj se predstavljaju kvalitetni mali proizvođači iz cijele Hrvatske s izvornim proizvodima.

VINKOVCI - Na međunarodnom graničnom prijelazu Bajakovo, prilikom kontrole osobnog vozila marke „Golf“ srpskih registracijskih oznaka, policija i carinici pronašli su u automobilu skriveno nešto manje od 10 kilograma marihuane, priopćila je danas PU vukovarsko-srijemska. Marihuana je pronađena jučer oko 7 50 sati, a bila je skrivena u zadnjim vratima vozila, između tapacirunga i lima. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja vozač automobila, 64-godišnji srpski državljanin zbog kaznenog djela zloporabe opojnih droga priveden je u Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

RIJEKA - U padu motociklom u kanal sinoć na Rabu je poginuo malodobni motociklist, izvijestila je Policijska uprava primorsko-goranska. On je stradao u mjestu Palit, vozeći motocikl "gilera 125". Sletio je s ceste i pao u kanal dubine 1,6 metara te preminuo. Okolnosti nesreće se još utvrđuju.

ZAGREB - Američki jazz glazbenici, okupljeni u Orkestru Dukea Ellingtona, održat će večeras koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog na kojemu će im se pridružiti i hrvatski pjevači Massimo i Lela Kaplowitz. Glasoviti američki jazz-orkestar pred zagrebačkom će publikom izvesti dobropoznate skladbe iz vremena svoga osnivača, američkog pijanista, dirigenta i skladatelja Dukea Ellingtona (1899. - 1974.), jednog od utemeljitelja orkestralnog stila u jazzu. Program je podijeljen u dva dijela, sa stankom od 20 minuta, a u dvije skladbe orkestru će se pridružiti jazzistica Lela Kaplowitz te pjevač Massimo Savić, zaljubljenici u Ellingtonovo djelo. Orkestar u Zagreb dolazi predvođen pijanistom i dirigentom Tommyjem Jamesom, koji je član The Duke Ellington Orchestre od 1987.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙