FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze u većem plusu nakon izvješća s američkog tržišta rada

LODNON/FRANKFURT/PARIZ, 5. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali nakon ohrabrujućeg izvješća s američkog tržišta rada a optimizam je dopirao i iz Španjolske koja je poručila da zasada ne treba pomoć.

Londonski FTSE indeks bio je na dobitku 0,65 posto, popevši se na 5.865 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je još i više, za 0,95 posto na 7.374 boda, a pariški CAC za čak 1,41 posto, dosegnuvši 3.449 bodova.

U fokusu tržišta bilo je ključno izvješće američke vlade o stanju tržišta rada u najvećem svjetskom gospodarstvu, koje je pokazalo da je u rujnu otvoreno 114.000 novih radnih mjesta, više-manje u skladu s očekivanjima tržišta. Ugodno je iznenadila stopa nezaposlenosti, koja se spustila za čak 0,3 postotna boda u odnosu na mjesec ranije, na 7,8 posto, što je njezina najniža razina u gotovo četiri godine.

Od vijesti s ove strane Atlantika izdvaja se izjava španjolskog ministra gospodarstva Luis de Guindosa koji je u četvrtak ustvrdio da njegovoj zemlji pomoć uopće nije potrebna. Španjolska je "konkurentna i održiva", naglasio je.

Četvrto po veličini gospodarstvo eurozoni položilo je ključni test povjerenja na aukciji dan ranije, prodavši uspješno državne obveznice, i uz niže troškove zaduživanja. Čelnik Europske središnje banke (ECB) jučer je također pohvalio španjolske reforme za izlazak iz krize.

Od najvećih sektora dobitnika u petak su se izdvajali automobilski i rudarski sektor. Divovi njemačke automobilske industrije Volkswagen, BMW i Daimler bili su u prosjeku na dobitku 1,5 posto. U rudarskom sektoru ojačale su dionice Eurasian Natural Resourcesa, nešto više od pet posto, dok su dionice tvrtki Kazakhmys i Vedanta prosječno ojačale oko četiri posto.

Dobitnika je bilo i u bankarskom sektoru, pri čemu su dionice francuskih bankarskih divova Societe Generale i BNP Paribas ojačale oko 2,5 posto, dok su njemačke banke bile na manjem dobitku.

Od pojedinačnih dobitnika isticala se francuska tvrtka za naftne usluge Technip, s rastom cijene dionica od 2,5 posto. Povod tomu je vijest da je konzorcij na čelu s francuskom tvrtkom dobio u Meksiku posao vrijedan 2,7 milijardi dolara.

Na Tokijskoj je burzi indeks Nikkei ojačao 0,44 posto, završivši ovotjedno poslovanje na 8.863 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙