FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex pod pritiskom peti dan zaredom?

ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Crobex indeks Zagrebačke burze mogao bi pasti i peti dan zaredom, jer sa svjetskih tržišta jutros stižu negativni signali, a u fokusu ulagača mogle bi se naći dionice Ingre, jer sve je izvjesnije da ponuda za njezino preuzimanje neće biti uspješna.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer četvrti dan zaredom, i to 0,80 posto, na 1.682 boda. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,53 posto, na 939 bodova.

U protekla četiri dana Crobex je skliznuo 1,77 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.

Niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Najlikvidnija, sa 714.000 kuna prometa, bila je dionica HT-a, a cijena joj je oslabila 0,45 posto, na 198,01 kunu,

Nešto veći minus zabilježila je dionica Ingre, čija je cijena pala za 7,61 posto, na 4,13 kuna.

„S aspekta likvidnosti, domaće tržište prilično je slabo, dok su s cjenovnog aspekta dnevne promjene Crobexa u okviru statističke pogreške. Ipak, zbog velike težine dionice HT-a u indeksu, Crobex možda i nije vjerna slika tržišta. Kako cijena dionice HT-a uglavnom stagnira ili slabi, stvara se dojam sivila na tržištu“, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Dodaje, međutim, da niz dionica već neko vrijeme ima pozitivnu cjenovnu putanju, poput Ericssona Nikole Tesle, Končar Elektroindustrije i Viadukta.

U većem fokusu investitora, pak, i danas bi se mogle naći dionice Ingre.

Uprava Ingre jučer je objavila mišljenje o ponudi za preuzimanje te tvrtke od strane Đuro Đaković Holdinga, izrazivši rezervu o dostizanju uvjetovanog praga uspješnosti koji je postavio Đaković o kupnji najmanje 95 posto dionica Ingre.

Kako je Uprava istaknula, pod zalogom se trenutno nalazi više od 5 posto redovnih dionica s pravom glasa Ingre, te je shodno tome nemoguće doseći postavljeni prag uspješnosti.

Jedini član Uprave, odnosno direktor Ingre Igor Oppenheim namjerava zadržati dionice tvrtke kojima raspolaže, a po podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, ima 5,71 posto dionica te tvrtke.

Uprava Ingre smatra da je slavonskobrodski holding mogao ponuditi niži prag uspješnosti i osigurati kontrolni paket te svojoj ponudi dati veću mogućnost uspješne realizacije.

„Čim direktor tvrtke kaže da neće prihvatiti ponudu za preuzimanje, ona najčešće propada. Ionako su mnogi sumnjali u njezinu realizaciju zbog visokog uvjetovanog praga uspješnosti. Jučerašnja objava mišljenja Uprave ne ostavlja prostora za pozitivan rasplet ovakve ponude Đure Đakovića“, ocjenjuje Vorkapić.

A ni sa svjetskih tržišta ne stižu pozitivni signali. Na Wall Streetu je S&P 500 indeks u utorak zabilježio najveći dnevni pad od lipnja jer je ulagače na prodaju dionica navelo smanjenje procjena poslovanja kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 0,75 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,05, a Nasdaq indeks 1,36 posto.

Jutros su i na azijskim i europskim burzama cijene dionica pale, jer ulagače zabrinjavaju prosvjedi u Španjolskoj protiv novih mjera štednje i slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava.

„Na inozemnim burzama i dalje je smjer tržišta pozitivan, unatoč povremenim negativnim korekcijama za 1 do 2 posto. Velika likvidnost koju središnje banke ulijevaju u financijska tržišta ustvari sprječavaju okretanje tržišta u negativnom smjeru“, zaključuje Vorkapić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙