FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dubrovniku počela Konferencija Partnerstva za otvorenu vlast

DUBROVNIK, 4. listopada 2012. (Hina) - Konferencija europskih zemalja članica Partnerstva za otvorenu vlast, u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i u suradnji s Ujedinjenim Kraljevstvom kao supredsjedateljem POV-a, te uz podršku projekta za tehničku pomoć organizacijama civilnog društva Europske unije (TACSO), otvorena je u četvrtak u Dubrovniku.

Na otvorenju konferencije nazočne su pozdravili zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, stručnjakinja za javnu politiku i transparentnost iz Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Charlotte Alldritt, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren te veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj David Arthur Slinn.

Joško Klisović zaželio je dobrodošlicu sudionicima Konferencije u ime Vlade Republike Hrvatske, zahvalivši na povjerenju koje je Hrvatskoj iskazano izborom za zemlju domaćina. "Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u Partnerstvu za otvorenu vlast" naglasio je Klisović ističući da je uloga vlasti služiti, a ne vladati ljudima. Također je naglasio važnost međunarodne komponente Konferencije, jer sudionicima pruža mogućnost izmjenjivanja iskustava i učenja jednih od drugih.

U svom obraćanju šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je da je transparentnost državne službe iznimno važna za društvo u cjelini, jer ona otvara svijet mogućnosti, a u konačnici potiče i rast gospodarstva te stvara pozitivno poslovno ozračje.

"Otvorena vlast važno je oruđe u razvoju, jer transparentnost potiče prosperitet", kazao je veleposlanik David Arthur Slinn, naglasivši da je supredsjedanje POV-om za Ujedinjeno Kraljevstvo čast, ali i odgovornost.

Charlotte Alldritt iz Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ističe da je Partnerstvo za otvorenu vlast politička inicijativa koja u svoju jednu godinu postojanja već ima veliku važnost, značenje i poštovanje. U radionicama koje su se održale tijekom jutra, prije službenog otvorenja Konferencije, a na kojima su sudjelovali službenici vlada i članovi organizacija civilnog društva, posebno je istaknuta važnost jačanja i implementacije akcijskih planova u zemljama članicama Inicijative.

O predanosti Hrvatske Inicijativi svjedoči i činjenica da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda krajem rujna ove godine, pozvao na veću odgovornost, bolje upravljanje i jaču suradnju između država, civilnog društva i privatnog sektora.

"Hrvatska je Vlada učinila značajan napredak u tome da svoj rad učini što transparentnijim i dostupnijim za svoje građane. Kao članica Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, postali smo aktivni u području fiskalne transparentnosti, pristupa informacijama, informacijskim tehnologijama i sudjelovanju civilnog društva. Zadovoljstvo nam je što ćemo biti domaćini Konferenciji europskih zemalja članica Partnerstva za otvorenu vlast u Dubrovniku, a očekujemo podjelu najboljih iskustava i daljnju promociju suradnje između vlada i organizacija civilnog društva", rekao je tom prigodom premijer Milanović.

POV je multilateralna inicijativa čija je svrha osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga koje javna uprava pruža građanima.

Partnerstvo za otvorenu vlast formalno je inaugurirano 20. rujna 2011. na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, kada je osam država članica Upravljačkog odbora Inicijative (Brazil, Filipini, Indonezija, Južnoafrička Republika, Norveška, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija) potpisalo Deklaraciju o otvorenoj vlasti te najavilo akcijske planove za svoje zemlje. Trenutačno u njoj sudjeluje 46 država, među njima i Republika Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙