FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Ministar pravosuđa Miljenić na konferenciji o urbanom nasilju

BEČ, 21. rujna 2012. (Hina) - Ministar pravosuđa RH Orsat Miljenić sudjelovao je u Beču na dvodnevnoj 31. ministarskoj konferenciji Vijeća Europe pod naslovom "Odgovori pravosuđa na urbano nasilje" te je u sklopu konferencije, koja je s radom završila u petak, potpisao dodatni protokol na konvenciju VE o ekstradiciji.

"Za Hrvatsku je značajno to potpisivanje jer će sporazum pridonijeti lakšem izručivanju osoba između država potpisnica, a time pomoći u borbi protiv svekolikih oblika kriminala", izjavio je ministar nakon završetka konferencije koja je bila zatvorena za javnost.

Jedna od tema razgovora bilo je suzbijanje korupcije posebice s prekograničnih aspekata. Ministri su razmijenili iskustva te razgovarali o modalitetima buduće suradnje i mogućnostima njezina unapređenja, rekao je ministar dodavši kako borba protiv korupcije ne može biti učinkovita ako se odvija samo u jednoj zemlji jer se veliki korupcijski predmeti u pravilu odnose na više zemalja.

Ministar pravosuđa Miljenić ocijenio je konferenciju iznimno korisnom jer se bavila problemima s kojima se susreće i Hrvatska, prije svega urbanim nasiljem i u sklopu toga posebice ulogom maloljetnika kao počinitelja ili kao žrtava. Upozorio je na to da moderne komunikacije omogućuju i lakšu komunikaciju kriminalaca kao i na pojavu novih oblika kriminala kojima su izloženi posebice mladi.

Konferencija je usvojila i rezoluciju koja se tiče maloljetnika kao počinitelja i žrtava kaznenih djela kojom su pozvane sve zemlje članice na implementaciju određenih načela i postupanja u odnosu na maloljetnike. "Posebno mi je drago da su glede toga hrvatska rješenja apsolutno u sklopu europskih trendova", kazao je ministar pravosuđa.

Na marginama konferencije Miljenić je imao i bilateralne susrete s kolegama ministrima, a u razgovorima je najviše bilo riječi o problemu mladih i različitim načinima rješavanja maloljetničkog nasilja.

Austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl ocijenila je da se radilo o važnoj konferenciji jer se razgovaralo o temama suzbijanja korupcije, koja pogađa sve zemlje i u čemu treba tražiti zajedničko rješenje, zatim o ponašanju mladih ljudi koji su upleteni u različite vrste kriminala, kao i o modernoj komunikaciji u kojoj je za organizirani kriminal novi fenomen povezivanje putem interneta, što iziskuje pronalaženje novih načina za njegovo suzbijanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙