FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghi: ECB spreman kupovati obveznice država eurozone nakon što zatraže pomoć

BRDO PRI KRANJU, 4. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je kazao da je ECB spreman kupovati obveznice posrnulih članica eurozone nakon što budu zadovoljeni potrebni uvjeti, ocijenivši kako je sama najava toga programa smirila napetosti na financijskim tržištima.

"Izravne monetarne transakcije, odnosno kupnja obveznica, omogućit će nam da uz odgovarajuće uvjete pružimo potpuno učinkovit zaštitni mehanizam kako bismo izbjegli negativne scenarije s potencijalno ozbiljnim izazovima za stabilnost cijena u eurozoni. Spremni smo poduzeti navedene transakcije kada svi preduvjeti za to budu ispunjeni", kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji održanoj u Sloveniji na Brdu pri Kranju.

Riječ je o redovnoj tiskovnoj konferenciji, održanoj povodom objave ECB-ove odluke o razini ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Kamate su zadržane na važećoj razini od 0,75 posto.

Mjesec dana nakon što je Draghi najavio program kupovine obveznica posrnulih država člania eurozone, koji je vrlo povoljno odjeknuo na tržištima jer se smatra spasonosnim za eurozonu, ulagači i dalje čekaju da Španjolska konačno formalno zatraži pomoć.

Iskazavši optimizam spram Španjolske, Draghi je ustvrdio da je Madrid postigao snažan napredak u sređivanju stanja u državnim finacijama, ali da mora uložiti dodatne napore. "Postignut je značajan napredak, no ostaju i značajni izazovi", kazao je.

Dok Madrid ne podnese zahtjev, ECB ne može uskočiti, što znači da će tržišta vjerojatno ostati nestabilna.

Čelnik ECB-a ustvrdio je kako je sama činjenica da postoji program kupovine obveznica, za koji se koristi kratica OMT, postigao konkretan učinak.

"OMT je pomogao smanjiti napetosti na financijskim tržištima u posljednjih nekoliko tjedana i posljedično smanjiti strah od ostvarenja destruktivnih scenarija. Takav mehanizam kupovina je uspostavljen", kazao je.

Draghi je kazao da očekuje da će gospodarstvo eurozone ostati slabo, no da je porast cijena u skorijoj budućnosti razlog zbog kojeg je ECB odlučila zadržati kamatnu stopu na rekordno niskoj razini.

Ujedno je upozorio kako se u posljednje vrijeme bilježe određeni inflacijski pritisci.

"Zahvaljujući visokim cijenama energije i povećanju neizravnih poreza u nekim zemljama eurozone, očekuje se da će se stopa inflacije zadržati iznad dva posto u ovoj godini, da bi se iduće godine iznova spustila ispod tih razina. Sadašnje razine inflacije trebale bi stoga ostati privremene i ne bi smjele potaknuti jačanje sekundarnih efekata. Nastavit ćemo pažljivo pratiti daljnja kretanja u segmentu troškova, plaća i cijena," naglasio je Draghi.

Analitičari očekuju da će ECB sniziti kamatne stope do kraja godine, ali nakon što aktivira program kupovina obveznica. Na upite novinara u vezi smanjenja kamatnih stopa, Draghi je odgovorio kako na današnjem sastanku nije bilo govora o sniženju ni potencijalnim sniženjima kamatne stope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙