FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, kojeg su dočekali najviši državni dužnosnici, iz Zračne luke Zagreb pogrebnim je vozilom krenuo prema mrtvačnici na Gradskom groblju Mirogoj. Lijes su u zagrebačkoj zračnoj luci uz najviše državne počasti dočekali predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i obnašatelj dužnosti predsjednika Sabora Josip Leko, potpredsjednici Sabora Nenad Stazić, Željko Reiner i Tomislav Čuljak, prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, potpredsjednik vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica, potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar rada i mirovinskog sustava te voditelj liječničkog konzilija predsjednika Hrvatskog sabora Mirando Mrsić, saborski zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan te tajnik Hrvatskog sabora Slaven Hojski. Uz lijes su bili i članovi obitelji, supruga Jasenka i sin Damjan te sestra i majka.

ZAGREB - Lijes s tijelom pokojnog predsjednika Hrvatskoga sabora Boris Šprem stigao je danas redovitim letom Lufthansinog Airbusa 319 iz Frankfurta u 13,38 sati u Zračnu luku Zagreb, gdje su ga dočekali najviši hrvatski državni dužnosnici. Lijes će u pogrebno vozilo prenijeti šestorica pripadnika straže Hrvatskoga sabora u pratnji najviših državnih dužnosnika i članova obitelji, kroz postrojeni dvored pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske ispred vladinog hangara u zračnoj luci. Pogrebno vozilo pod policijskom će pratnjom zatim krenuti prema mrtvačnici na Gradskome groblju Mirogoju. Boris Šprem umro je u nedjelju, 30. rujna, u 57. godini nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću u Centru za karcinom MD Anderson u Houstonu. Lijes s tijelom zrakoplovom je iz Houstona prevezen do Frankfurta, a potom do Zagreba. Posljednji ispraćaj Borisa Šprema bit će sutra u 12 sati na Mirogoju.

RIJEKA - Rezultati istraživanja pod nazivom "Implementacija hrvatskog zakonodavstva vezanog uz partnersko nasilje" predstavljeni su danas u Rijeci, a sadržavaju i stotinu preporuka mjerodavnim državnim tijelima radi bolje zaštite ljudskih prava u slučajevima takve vrste nasilja. Istraživanje je provela američka organizacija Odvjetnici za ljudska prava (Advocates for Human Rights - AHR) iz Minnesote u suradnji s nevladinom bugarskom Zakladom za rodna istraživanja (Bulgarian Gender Research Foundation) i Autonomnom ženskom kućom u Zagrebu. Istraživanje je trajalo dvije godine, a obavljeno je 67 razgovora sa žrtvama nasilja ili mjerodavnim osobama u stručnim službama i nevladinim organizacijama. U zaključcima istraživanja ističe se vrijednost donošenja u Hrvatskoj jednog od prvih zakona o nasilju u obitelji u regiji, čime se, kako je navedeno, Hrvatska predstavlja kao "lider u borbi protiv obiteljskog nasilja". No, u zaključcima se navodi da u Hrvatskoj u provedbi zakona ima ozbiljnih propusta i slabosti koji imaju posebno negativan učinak na žene kao žrtve. Upozoreno je i na neodgovarajuću potporu skloništima i drugim servisima usluga za žrtve obiteljskog nasilja.

OSIJEK - Navodnjavanje poljoprivrednih površina u Osječko-baranjskoj županiji prioritet je i najvažniji segment gospodarskog planiranja, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika Županije s predstavnicima Hrvatskih voda i korisnika sustava navodnjavanja. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić rekao je da je ta Županija odmah nakon donošenja Nacinalnog plana navodnjavanja još 2006., kao prva hrvatska županija, donijela svoj plan navodnjavanja. Cilj je da se do 2020. pod sustav navodnjavanja stavi 65.000 hektara zemlje. Trenutno je u pripremi 14 sustava navodnjavanja za površinu od 32.000 hektara, za koja se radi projektna dokumentacija koja je u raznim fazama izrade. Budući da se radi o iznimno visokim cijenama, Osječko-baranjska županija je projekte aplicirala na fondove EU-u. Župan Šišljagić je naglasio kako su u pripremi i projekti za 33 akumulacije, te istaknuo važnost izgradnje hidrocentrale na Dravi. Sve su to projekti koji zahtijevaju velika financijska sredstava i radit će se u suradnji s Hrvatskim vodama, državom i sredstvima europskih fondova. U ovom trenutku važno je odrediti prioritete navodnjavanja, kazao je Šišljagić.

SPLIT - Splitska policija je uhitila 28-godišnjaka iz Splita za kojeg se sumnja da je na Marjanu ubio Meksikanku Selenu Macedo (31), potvrđeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije u splitskoj policiji. Na konferenciji su bili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić, županijski državni odvjetnik Michele Squiccimarro, načelnik PU splitsko-dalmatinske Zoran Petričević, te načelnik sektora kriminalističke policije te PU Ante Matković. Uhićeni mladić je predan pritvorskom nadzorniku, a tijekom popodneva će uz kaznenu prijavu za teško ubojstvo biti priveden na ispitivanje i u Županijsko državno odvjetništvo. Ante Matković je kazao kako policija još nije utvrdila motiv ubojstva Selene Macedo, ali da je utvrđeno da je dres NK Milana, koji je pronađen u ruksaku nedaleko mjesta ubojstva, vlasništvo 28- godišnjeg uhićenika. "Radi se o muškarcu koji je nezaposlen. Završio je srednju školu, a povremeno je radio na građevini. Do sada nije sudski kažnjavan. Mir se vratio na Marjan i u Split. Građani mogu biti opet mirni. Obitelji ubijene Meksikanke i ovim putem izražavamo sućut, a građanima i svima onima koji su nam se javljali sa informacijama zahvaljujemo na pomoći", rekao je ravnatelj Dominić.

RIJEKA - Suđenje riječkoj državnoj inspektorici Biserki Gregorović (1953.) i još pet osoba za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, primanje i davanje mita te protuzakonita posredovanja najavljeno je za 12. studenoga, doznaje se danas u riječkom Županijskom sudu. Po odluci suda, na raspravi će svjedočiti 30 svjedoka, među kojima sedam svjedoka obrane i 23 USKOK-a. Danas je na sudu završeno pripremno ročište u tom slučaju, koje je počelo jučer. Branitelji i državno odvjetništvo očitovali su se o tome koje dokazne prijedloge žele iznijeti na raspravi, a predsjednica sudskog vijeća Jesenka Kovačić objavila je koji će biti prihvaćeni. Predloženo je više od stotinu svjedoka, među kojima najviše svjedoka obrane bivše ravnateljice Direkcije poslovnih prostora u riječkoj Gradskoj upravi Željke Marković, dok primjerice obrana prvooptužene državne inspektorice Biserke Gregorović nije predložila svjedoke. Prijedlog obrane Željke Marković da među ostalima svjedoče i gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednica Općinskoga suda u Rijeci Gordana Kosić i bivši županijsk državni odvjetnik Doris Hrast nije prihvaćen.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovno je prozvao Gradsku skupštinu što nisu osnovali antikorupcijsko povjerenstvo te Zagrebački holding gdje se mjesecima ne može provesti revizija financijskih izvještaja iako Grad transferira više od dvije milijarde kuna proračunskih sredstava za javne usluge putem Holdinga. "Inzistiramo i dalje na nezavisnoj reviziji poslovanja Holdinga jer dosadašnja korespodencija nema smisla", kazao je Bandić danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi odgovarajući tako i na pitanje novinara zašto o istoj temi progovara u nepuna dva tjedna. Pročelnik Gradskog ureda za kontrolu Mirko Herak podsjetio je da je od ožujka do svibnja Holdingu najprije bilo sporno ide li revizija u pravo vrijeme, da bi se potom predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović ispričao, pa je objašnjeno da prikupljaju materijale, da bi tek potom dobili poziv na sastanak radi dogovora o sastanku. U rujnu smo, dodao je, dobili dopis i od Ministarstva financija kako je Grad dužan utvrditi troše li se novci u Holdingu zakonito i u skladu s namjenom. Bandić je naveo da je jedna od zadaća gradonačelnika osigurati što bolje i jeftinije javne usluge građanima, no da ne želi biti odgovoran za ono u što nema uvida i na što ne može utjecati pitajući se zašto iz Holdinga ne žele nezavisnu reviziju.

ZAGREB - Svjetski dan zaštite životinja obilježava se 4. listopada kako bi se upozorilo na važnost životinja i čovjekova odnosa prema njima jer po podacima svjetskih organizacija svaki dan izumru deseci životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi i tigrovi. Taj dan prvi je put obilježen 1931. na konvenciji ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama. U Hrvatskoj, u čijim očuvanim staništima obitava velik broj životinjskih svojta ugroženih u Europi, strogo je zaštićen velik broj vrsta iz skupine sisavaca, poput vuka i risa, sve vrste šišmiša, dvije vrste dupina u Jadranu te sve vrste dupina i kitova koji se u njemu slučajno zateknu. Osim sisavaca zaštićen je i velik broj ptica, gmazova, vodozemaca, slatkovodnih i morskih riba te brojni beskralješnjaci, ističu u Državnom zavodu za zaštitu prirode. Ugrožene životinje u Hrvatskoj štiti zakon koji, primjerice, propisuje 50 kuna kazne ako se kod koga nađe jedan prstac, a sa 100 tisuća kuna bio bi kažnjen netko ako bi ubio sredozemnu medvjedicu. U svijetu je poznato oko 1,9 milijuna vrsta živih organizama, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više. Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti i u njoj je poznato oko 38 tisuća vrsta, no pretpostavlja se da je taj broj znatno veći, čak do 100 tisuća.

TOVARNIK - Udruga "Dr. Ante Starčević" iz Tovarnika pozvala je, povodom 21. obljetnice ubojstva tovarničkog župnika Ivana Burika, nadležne državne institucije da rasvijetle zločin nad svećenikom i drugim mještanima Tovarnika koji su ubijeni nakon okupacije toga pograničnog vukovarsko-srijemskog mjesta 1991. godine. Iz Udruge izražavaju nezadovoljstvo što počinitelji zločina nad župnikom nisu procesuirani ni kažnjeni, iako, kako navode, postoje svi relevantni dokazi, a znaju i ime počinitelja ubojstva, te ga u priopćenju i navode. Podsjećaju da je župnik Ivan Burik ubijen u župnom stanu u Tovarniku, 8. listopada 1991. godine nakon što su Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne postrojbe u rujnu okupirale mjesto. U povodu 21. obljetnice ubojstva župnika Ivana Burika, koji je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu, 8. listopada održat će se 4. memorijalna utrka Vukovar-Tovarnik. Na grobu župnika Ivana Burika u Tovarniku bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće. Ivan Burik (1928-1991) ekshumiran je iz masovne grobnice i pokopan 31. siječnja 1998. godine sa svojim župljanima, koji su, kao i on, ubijeni iz mržnje tijekom srbijanske oružane agresije i okupacije Tovarnika.

ZAGREB - Novosnovana udruga "Hrvatsko nacionalno vijeće - Zajedništvo izvandomovinstva i domovine" (HNV), predstavila je danas na konferenciji za novinare svoj plan za korjenitu preozbrazbu Hrvatske pod krilaticom "Spasimo i izgradimo Hrvatsku zajedno". Kako je istaknuto, HNV želi postati krovna organizacija Hrvata u domovini i svijetu, a svoje prijedloge za korjenite promjene u državi i društvu dostavili su i državnom vrhu od kojeg očekuju da ih primi. Predsjednik HNV-a Karlo Starčević ustvrdio je da je Hrvatska nakon duge borbe za neovisnost "suočena s pljačkom neviđenih razmjera" koja je, rekao je, Hrvatsku dovela do ruba ponora i pred bankrot. Za takvo je stanje kao odgovorne prozvao je sve hrvatske vlade od 1990. do danas rekavši da "niti jedan strani neprijatelj nije učinio takvu štetu kao komunistička oligarhija koja se oslikavala u vladajućim strankama". Zato osnutak HNV-a kao krovne organizacije Hrvata u domovini i svijetu ima temeljnog smisla i veliki razlog postojanja, dodao je. HNV se zalaže za suverenu državu i društvo održivog razvoja, slobode, stvaralaštva, dostojanstva blagostanja i čistih računa, poručio je.

ZAGREB - Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF), koje će se održati od 14. do 21. listopada na šest zagrebačkih lokacija, donosi stotinu filmova u deset filmskih programa, među kojima i niz programskih noviteta, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, gdje je predstavljen cjeloviti filmski program festivala. Za festivalske se nagrade natječe jedanaest dugometražnih, deset kratkih igranih te petnaestak dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u glavnom natjecateljskom programu festivala, a festival 14. listopada otvara zanimljiva priča o neobičnom argentinskom imitatoru Elvisa Presleya "Posljednji Elvis", debitantsko djelo Argentinca Armanda Boa, supotpisnika scenarija za film "Biutiful". Koordinatorica programa Selma Mehadžić napomenula je kako je ove godine čak trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala pod redateljskom palicom autorica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙