FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte poduprla njemačka presuda o europskom kriznom fondu

LONDON, 12. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u srijedu više od dolara na međunarodnim tržištima, poduprte odlukom njemačkog suda o europskom kriznom fondu i nadom da će američka središnja banka (FED) ovog tjedna ublažiti monetarnu politiku.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu poskupio 1,08 dolara, na 116,48 dolara. Dan ranije dosegao je 116,48 dolara, najvišu razinu od 16. kolovoza. Na američkom se tržištu prodavao po 44 centa višoj cijeni, od 97,61 dolara.

Njemački je ustavni sud u srijedu presudio da Njemačka može ratificirati novi europski krizni fond i proračunski sporazum pod uvjetom da eventualno povećanje njemačke izloženosti fondu u budućnost odobrava njemački parlament.

"Mislim da to treba promatrati kao pozitivan korak na dugom putu rješavanja dužničke krize u eurozoni. Mislim da će tržišta biti relativno zadovoljna tom objavom i postavljenim uvjetima", rekao je Henk Potts iz Barclays Wealtha.

U fokusu je i dvodnevni sastanak američke središnje banke koji počinje tijekom dana. Tržišta uvelike očekuju nove monetarne poticaje za posustalo američko gospodarstvo, koji bi pomogli da se poboljšaju izgledi za sumornu potražnju.

Ponovo su aktualni i geopolitički rizici, poput napetosti između Irana i Izraela, nakon što su mediji izvijestili o pogibiji američkog veleposlanika u Libiji i još tri djelatnika veleposlanstva u raketnom napadu.

Međunarodna agencija za energiju IEA odvojeno je potvrdila važeće prognoze o potražnji za naftom, predviđajući stabilan rast potražnje u ovoj i idućoj godini, za oko 800 tisuća barela dnevno. Njezino izvješće nije značajnije utjecalo na naftna tržišta.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 112,68 dolara, što znači da je bila 36 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙