FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

MOSKVA

Međunarodna svemirska postaja (ISS) morat će u četvrtak izvesti manevar izbjegavanja fragmenta japanskog satelita kako ne bi došlo do sudara, javljaju ruski mediji u srijedu. Predstavnik ruskog Centra za upravljanje letovima izjavio je kako se očekuje da će se fragment japanskog satelita opasno približiti ISS-u u četvrtak u 12.31 sati po moskovskom vremenu. "Zasad se manevar izbjegavanja planira za četvrtak u 7.22 sati po moskovskom vremenu", kazao je dodajući da će se ta operacija provesti uz pomoć potisnih raketa ruskog modula Zvezde. NASA je objavila da se u orbiti oko Zemlje nalazi više od 20 tisuća komada svemirskog otpada većih od 10 cm u promjeru, koji predstavljaju sve veći problem za operacije u svemiru.

WELLINGTON

Legendarni američki boksač Mike Tyson, osuđen 1992. za silovanje kraljice ljepote, nepoželjna je osoba na Novom Zelandu, objavila je u srijedu novozelandska vlada. Wellington je prvotno odlučio izdati vizu Tysonu, pozvanom da sudjeluje na dobrotvornoj gala večeri u studenom. No, dobrotvorna organizacija "Life Education Trust", otkazala je poziv boksaču i novozelandske vlasti su povukle svoju odluku. Novozelandski zakon zabranjuje ulazak na svoj teritorij, osim iznimno, svakom stranom državljaninu osuđenom na više od pet godina zatvora. Tyson je dobio 6-godišnju kaznu zatvora 1992. za silovanje 18-godišnje djevojke.

LONDON

Karizmatični glazbenik Morrissey preko svojega je publicista poručio da se njegov bivši bend The Smiths nikada neće ponovno okupiti. "Smithsi se nikad, nikad, nikad, nikad, nikad, nikad, nikad, nikad neće ponovno okupiti. Nikad", izjavio je Morrisseyejev publicist časopisu Rolling Stone, komentirajući posljednje glasine koje su tvrdile suprotno. Engleska grupa, predvođena tim enigmatičnim pjevačem bez dlake na jeziku, raspala se prije 25 godina i od tada je predmet špekulacija o ponovnom okupljanju.

LOS ANGELES

Hollywoodske zvijezde Leonardo DiCaprio i Tobey Maguire pokrenuli su kampanju za izlazak na američke predsjedničke izbore 6. studenoga putem društvenih mreža i s nestranačkom porukom. Kampanja, koja je poglavito usmjerena na mlade glasače, vodi se preko Facebook stranice, Twitter profila i video snimke na YouTubeu na kojoj su poruke zvijezda koje birače potiču na sudjelovanje na izborima. Na snimci DiCaprio, Maguire i drugi među kojima su Zac Efron, Benicio Del Toro, Edward Norton, Ellen Degeneres, Selena Gomez i Amanda Seyfried pozivaju ljude da glasuju.

SAN FRANCISCO

Novo istraživanje koje je pokazalo da su useljenici osnovali četvrtinu novi američkih tehnoloških tvrtki moglo bi osnažiti pozive na ublažavanje useljeničkih zakona uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome u kojima su gospodarska i useljenička pitanja glavna tema. Istraživanje naslovljeno "Novi američki useljenički poduzetnici - nekad i danas" pokazuje da 24,3 posto novoosnovanih tehničkih i tehnoloških tvrtki kao jednog od osnivača i odgovornih osoba ima useljenika. U istraživanju je posebna pozornost bila usmjerena na Silicijsku dolinu, gdje je analizom obuhvaćeno 335 tehničkih i tehnoloških start-up tvrtki, pri čemu se pokazalo da je među osnivačima 43,9 njih barem jedan useljenik.

NEW YORK

Unatoč vezanosti za moderne uređaje 70 posto Amerikanaca ipak bi radije izgubilo svoj mobitel nego novčanik, a većina bi radije osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nego Pulitzerovu nagradu, pokazuje novo istraživanje javnog mišljenja u SAD-u. Dok je 40 posto Amerikanaca dalo prednost osvajanju zlatnog olimpijskog odličja, 36 posto radije bi osvojilo Pulitzera, a sedam posto Oscara. Amerikanci bi najradije da im dijete vjenčanjem uđe u obitelj sadašnjeg predsjednika Barracka Obame (19 posto), nego u obitelj Kennedy (18 posto). Na trećem mjestu je britanska kraljevska obitelj koja je poželjna za 16 posto Amerikanaca.

ABERDEEN

Vatrogasci u Aberdeenu angažirali su se na neobičnom zadatku - oslobađanju beskućnika koji je glavu zaglavio u otvoru ulične kante za smeće, pišu lokalni mediji koji prenose fotografije čovjeka s glavom uguranom u otvor kante visoke oko metar. Glasnogovornik vatrogasaca kazao je kako se slučaj zbio u nedjelju navečer te da je muškarac bio zaglavljen oko 15 minuta prije nego je oslobođen neozlijeđen nakon što su vatrogasci otpilili gornji dio kante. Nakon toga prebačen je u bolnicu na pregled.

LONDON

Britanska pjevačica Adele potvrdila je u ponedjeljak da će izvesti naslovnu pjesmu iz novog Jamesa Bonda, objavivši na Twitteru fotografiju papira na kojem piše "Skyfall", naslov te pjesme i 23. nastavka filmske uspješnice o britanskom agentu 007. Fotografija objavljena na Adeleinom profilu koji ima 9,5 milijuna obožavatelja na Twitteru, čini se snimljena u studiju za snimanje a prikazuje običan list papira na kojem piše "Skyfall", naslov pjesme, kao i imena autora Adele Adkins i Paula Epwortha. Na službenoj stranici Twittera posvećenoj Jamesu Bondu smjesta se pojavila ta fotografija. Službena stranica agenta 007 (www.007.com) potvrdila je tu informaciju dodajući da će se pjesma moći čuti u noći s petka na subotu u 1 sat na službenoj stranici pjevačice (www.adele.tv).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙