FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 28. rujna 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

MONTREAL - Američki i kanadski istražitelji razbili su skupinu međunarodnih krijumčara mozzarelle, krstavaca i pilećih krilca koju su vodila dvojica kanadskih policajaca, objavile su u četvrtak vlasti u Montrealu. Osnovni prehrambeni proizvodi u Sjedinjenim su Državama mnogo jeftiniji nego u Kanadi, što je ovoj skupini krijumčara donosilo veliku zaradu. U istrazi je, primjerice, ustanovljeno da su iz SAD-a u Kanadu prokrijumčarili količinu sira vrijednu 200 tisuća američkih dolara i prodali je za otprilike 365 tisuća. Prokrijumčarene potrepštine najviše su prodavali kanadskim pizzerijama. "Mnogi su se smijali nakon što smo objavili vijest o uhićenjima, ali mi ovaj kriminal smatramo ozbiljnim", kazao je kanadski policajac Derek Watson. Glave operacije krijumčarenja bila su dvojica kanadskih policajaca, jedan aktivni i jedan umirovljeni, i jedan Amerikanac. Svi su uhićeni.

LOS ANGELES - Dobitnica Oscara, glumica Reese Witherspoon rodila je u četvrtak dječaka, svoje prvo dijete sa suprugom Jimom Tothom, i dala mu ime Tennessee James, objavila je njezina predstavnica za medije. Witherspoon ima dvoje starije djece - kćer Avu (12) isina Deacona (9) sa svojim prvim suprugom Ryanom Phillippeom. Par se razveo 2007. godine. Glumičina glasnogovornica Merdith O'Sullivan Wasson rekla je kako su mama i beba dobro i da je cijela obitelj presretna. Glumica se vjenčala s Tothom na njezinu ranču u Ojai, Kalifornija, u ožujku ove godine. Withwerspoon (36), koja je odrasla u Nasvilleu, Tennessee, dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu "Hod po rubu", biografsku dramu o životu i karijeri country pjevača Johnnyja Casha, u režiji Jamesa Mangolda, u kojemu je za naslovnu mušku ulogu Oscara dobio i Joaquin Phoenix.

OSLO - Što je pravednija podjela kućanskih poslova među supružnicima, imaju veće izglede da će im se raspasti brak, pokazala je norveška studija. Po Institutu za sociološka istraživanja u Oslu, postotak razvoda među supružnicima koji pravedno dijele zadaće u kućanstvu je pedeset posto viši nego kod onih gdje najveći dio posla obavlja žena. "Što više muškarac u kući radi, to je viši postotak razvoda", objasnio je Thomas Hansen, jedan od autora velike studije pod naslovom "Ravnopravnost u kući". Istraživači nisu uspjeli pronaći točnu uzročno-posljedičnu vezu između angažmana u braku i razvoda, pa su se zadovoljiti zaključkom da se radi o "modernih" parovima. A oni, osim što ravnopravno dijele poslove u kući imaju i modernu percepciju braka i razvoda. "Kod modernih parova i žena ima visoko obrazovanje i dobar posao, čime je ona manje ekonomski ovisna o mužu. One se dakle mogu puno lakše snaći u slučaju razvoda", dodao je.

ZAGREB - Glumac Herbert Lom, najpoznatiji po ulozi policijskog inspektora Charlesa Dreyfusa iz filmskog serijala o Pink Pantheru, umro je u četvrtak u dobi od 95 godina, javili su britanski mediji. Čeh po rođenju, život je proveo u Velikoj Britaniji gdje je uz Petera Sellersa glumio u nekoliko filmova serijala o Pink Pantheru kao iritantni šef inspektora Clouseaua. Lom se pojavio u više od 100 filmova tijekom 60-godišnje glumačke karijere, među ostalima u klasicima poput Spartaka i El Cida. U dvije prigode utjelovio je i Napoleona Bonapartea, a jedna od njih je bila filmska adaptacija Tolstojevog romana Rat i mir.

LONDON - Britanski tisak u četvrtak je ironičnim komentarima izvijestio o nastupu premijera Davida Camerona koji se u srijedu navečer osramotio ne znajući odgovore na neka pitanja iz nacionalne povijesti u 'showu' američke tv-zvijezde Davida Lettermana. Cameron je, međutim, prvi aktualni britanski premijer koji se uopće usudio pojaviti u vrlo popularnoj emisiji u Sjedinjenim Državama čiji ga je voditelj "izrešetao" pitanjima iz opće kulture Ujedinjenog Kraljevstva. Na pitanje tko je skladao "Rule Britannia", slavnu britansku domoljubnu pjesmu, Cameron je oklijevajući odgovorio: Edward Elgar, samo da bi od Lettermana doznao kako je poemu Jamesa Thomsona uglazbio Thomas Arne. Cameron je točno naveo godinu nastanka povelje kojom su ograničene kraljevske ovlasti (1215.), pa zatim ispravno uspio objasniti njezinu važnost kao začetka demokracije. No "pao" je na prijevodu s latinskog na engleski ne znajući prevesti "Magna Carta" (The Great Charter, Velika povelja). Britanski tisak u četvrtak je ironizirao rupe u znanju konzervativnog premijera koji je polazio ugledni privatni koledž Eton, a na Oxfordu diplomirao filozofiju, politiku i ekonomiju.

"David Cameron je pao na testu britanskog državljanstva u Late Showu Davida Lettermana", piše Guardian (ljevica) i dodaje da bi premijer "mogao imati nevolja pri prelasku granice po povratku iz SAD-a". Dnevnik Telegraph (blizak konzervativcima) ublažava opći dojam ocjenom "Ako je Dave pao na ispitu iz povijesti, prošao je ukupan ispit". Cameron se našalio na vlastiti račun rekavši voditelju "Loše sam prošao. Sudjelovanjem u vašem showu završio sam svoju karijeru".

LONDON - Britanske su knjižare u četvrtak ujutro otvorile vrata odraslim obožavateljima priča o Harryju Potteru, koji su ondje cijelu noć strpljivo čekali da kupe dugoočekivanu prvu knjigu J.K Rowling za odrasle "The Casual Vacancy". Redovi pred knjižarama bili su nešto kraći nego kada su se očekivala izdanja o Harryju Potteru, a i čarobnjačke odore su izostale, no spisateljičini obožavatelji s velikim su nestrpljenjem očekivali otvaranje knjižara u osam sati. Dugo očekivani roman, objavljen pet godina nakon zadnje knjige iz serijala o malom čarobnjaku "Harry Potter i darovi smrti", stigao je u knjižare 27. rujna, istodobno u Americi, Britaniji te u francuskom i njemačkom prijevodu. Mnogi od prvih kupaca bili su fanovi Harryja Pottera koji su u međuvremenu odrasli. "Harry Potter i darovi smrti" prvoga su dana u Britaniji prodani u 2,6 milijuna primjeraka, a britanski kladioničari ne daju velike izglede da će "The Casual Vacancy" tu brojku nadmašiti. Radnja romana smještena je u izmišljeni engleski gradić Pagford u kojemu, u na prvi pogled idiličnoj zajednici, među stanovnicima nastaje razdor. To je priča o licemjerju, bijedi i ograničenosti mještana jednoga engleskog gradića. Prve kritike o romanu su podijeljene. Associated Press piše kako je roman izazovan, topao i pun emocija, a kritičar The Guardiana ocjenjuje kako "nije riječ o remek djelu", no da je roman provokativan, duhovit i zanimljiv. Većina kritičara misli da bi nedostatak simpatičnih likova mogao odbiti čitatelje.

RIM - Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi namjerava prodati svoju luksuznu vilu na Sardiniji, koja je proteklih godina zbog raskalašenih zabava s mladim starletama privlačila pozornost svjetske javnosti, a u međuvremenu se već javila nekolicina zainteresiranih kupaca. Emir Abu Dabija, jedan poduzetnik iz Londona i nekolicina ruskih magnata zanimaju se za Berlusconijevu vilu Certosu u poznatom ljetovalištu Porto Rotondo na Costi Smeraldi na Sardiniji, objavio je u četvrtak list Nuova Sardegna. Prema istome izvoru, Berlusconi za vilu traži 450 milijuna eura. Vila, površine 2.500 četvornih metara s pogledom na more nalazi se u parku veličine 80 hektara s egzotičnim biljkama koje Berlusconi sam njeguje. U parku se nalaze i dva jezera, umjetni vulkan i amfiteatar. Berlusconi od 1988. ljetuje u vili Certosi, a rado je onamo pozivao druge državnike. Predsjednik britanske vlade Tony Blair bio je Berlusconijev gost u vili Certosi 2005., ruski predsjednik Vladimir Putin ondje je ljetovao 2003., a 2008. gost u vili bio je predsjednik češke vlade Mirek Topolanek, čiji je boravak postao poznat po objavljenim obnaženim fotografijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙